ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρέας και σοκολάτα από ελαιόλαδο για αντικατάσταση κεκορεσμένων λιπαρών

0

 

 

 


Η Αποφυγή και η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ώστε να αποφευχθούν καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες, είναι ένας από τους κανόνες της διατροφής που επισημαίνουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, επιστήμονες από την Ισπανία, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να βγάλουν από τη διατροφή τους τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως το κρέας και η σοκολάτα, αποφάσισαν να κάνουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα πιο υγιεινά. Προγράμματα για τις τεχνολογίες στην υπηρεσία της καλής διατροφής του μέλλοντος, παρουσίασε το ypaithros.gr. Συγκεκριμένα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Inoevas:Ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ισπανία, τα οποία είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε διενεργούνται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μελετούν τους kopelaτρόπους αντικατάστασης των «κακών» λιπαρών με λιπαρά που προέρχονται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το πρόγραμμα Inoevas, που έχει ολοκληρωθεί, εστίασε στα θετικά του ελαιολάδου και στην επεξεργασία του κρέατος, εφαρμόζοντας τρόπους αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών. Οι επιστήμονες του προγράμματος κατάφεραν να αντικαταστήσουν το 45% των κορεσμένων λιπαρών στο κρέας με μονοακόρεστα λιπαρά από προϊόντα ελαιολάδου. Εκτός από τα οφέλη της αντικατάστασης των λιπαρών, το κρέας περιείχε και λιγότερες θερμίδες. Το προϊόν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και ενδέχεται πολύ σύντομα να κυκλοφορήσει.

 

  • ChocoAOVE:Ένα άλλο πρόγραμμα, που βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμή, είναι το ChocoAOVE, chica-comiendo-chocolate-gtresτο οποίο απευθύνεται στους φανατικούς της σοκολάτας και σε όσους επιθυμούν να την απολαύσουν χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία σοκολάτας, αλλά και άλλων γλυκών με περιορισμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και την αντικατάστασή τους με λιπαρά από το ελαιόλαδο. Στόχος του προγράμματος είναι να χρησιμοποιήσει παρθένο, έξτρα παρθένο και βιολογικά παραγόμενο ελαιόλαδο για να δημιουργήσει προϊόντα πιο υγιεινά και πιο φιλικά για το στομάχι. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα επιδρούν αρνητικά στα ποσοστά της χοληστερίνης, όπως επίσης και σε καρκινώδεις ασθένειες. Τέλος, θα μειώνουν τα ποσοστά της γλυκόζης.

 

Leave a Reply