ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

έφτασαν και στη Μεσσηνία τα… πλοκάμια της πιο γνωστής τηλεφωνικής απάτης

0

 

 

 

 


ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΧΘΕΣ, ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ «ΧΑΡΙΖΕΙ» ΑΚΙΝΗΤΑ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ «ΤΥΧΕΡΟΥΣ» ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΧΡΕΩΣΗΣ

14614: έφτασαν και στη Μεσσηνία τα… πλοκάμια

της πιο γνωστής τηλεφωνικής απάτης!
«ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ» ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΔΡΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

 

ΚΡΑΤΑΕΙ χρόνια η… κολόνια της τηλεφωνικής απάτης, το άρωμα της οποίας, από τη Βόρεια Ελλάδα εξαπλώθηκε και στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, επιτήδειοι τηλεφωνούν όπως κατήγγειλαν χθες βράδυ αναγνώστες της «Φ» και ζητούν από τα μελλοντικά θύματά τους να καλέσουν έναν πενταψήφιο αριθμό προκειμένου να μπουν σε κλήρωση για μια μεζονέτα αξίας 150.000 ευρώ την οποία υποτίθεται πως χαρίζει κατασκευαστική εταιρεία στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης διαφήμισης. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την τηλεφωνική γραμμή, σε άπταιστα ελληνικά, παροτρύνει τον «τυχερό» να καλέσει και να δηλώσει συμμετοχή, καθώς ακόμη και αν δεν κληρωθεί, θα πάρει σίγουρα, σημαντικά δώρα. Ο αριθμός στον οποίο πρέπει να καλέσει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης της μεζονέτας, είναι το 14614, ο οποίος προφανώς και χρεώνει όποιον καλεί. Στη συνέχεια ο «τυχερός» πρέπει να δώσει έναν εξαψήφιο κωδικό, του οποίου προηγείται ένα γράμμα.

Το καλοστημένο κόλπο, φέρεται εδώ και πολύ καιρό να έχει επινοήσει ένας ηλικιωμένος πατέρας με τη μεσήλικη κόρη του. Άλλωστε για το θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν αρκετές περιοχές, έχει γίνει λόγος για εφευρετικότητα, άψογο σχεδιασμό και άρτια οργάνωση. Δυστυχώς, αρκετοί είναι αυτοί, ευκολόπιστοι ή απελπισμένοι οι οποίοι τηλεφωνούν, χρεώνοντας τους λογαριασμούς τους και επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των αρχών να παρέμβουν ακόμα και σε περιπτώσεις κραυγαλέας απάτης. Μέχρι και χθες, οπότε έγιναν τηλεφωνικές κλήσεις σε καλαματιανούς, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα φέρονται να έχουν σηκώσει το σταθερό ή το κινητό τους τηλέφωνο για να ακούσουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που τους ενημερώνει ότι «μπορείτε να κερδίσετε μια διώροφη μεζονέτα αξίας 150.000 ευρώ», δώρο κατασκευαστικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη. Αν «πατήσουμε το ένα», όπως μας προτρέπει η φωνή, θα μιλήσουμε με μια κυρία (υπάλληλο της μισθωμένης εταιρείας Extra Line) που μας «διευκρινίζει» ότι δεν κερδίσαμε ένα σπίτι, παρά μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια κλήρωση με αυτό ως έπαθλο. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει να καλέσουμε σε έναν άλλο τηλεφωνικό αριθμό. Παραλείπεται, ωστόσο, μια λεπτομέρεια: πρόκειται για γραμμή υψηλής χρέωσης (τα πρώην 090). Εκεί, μετά μια σύντομη αναμονή «λυπούμαστε για την καθυστέρηση, παρακαλώ περιμένετε», κατά την οποία σύμφωνα με τις αρχικές καταγγελίες επίσης δεν αναφερόταν το ποσό της χρέωσης, απαντάει μια τηλεφωνήτρια η οποία, αφού ζητάει τα στοιχεία μας -όνομα, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση, μέχρι και… ΑΦΜ- μας δίνει τον «χρυσό» κωδικό. Και το «ρολόι» γράφει… Από την έρευνα των ανδρών της Ασφάλειας επίσης, διαπιστώθηκε ότι η «έδρα» της επιχείρησης ήταν ένα άδειο διαμέρισμα. Εις βάρος των ιδιοκτητών της εταιρείας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών, για παράβαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για απάτη. Στο θέμα είχε αναφερθεί στο παρελθόν και η εφημερίδα «Καθημερινή» η οποία έθετε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που φαίνεται αν έχουν μείνει αναπάντητα «Πώς είναι δυνατόν, ενώ είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, η διαδικασία της κλήρωσης να συνεχίζεται; Η «Κ» επικοινώνησε με την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση η οποία, εφόσον παρέδωσε το φάκελο στον εισαγγελέα, πλέον νίπτει τας χείρας της.

Γιατί συγκεντρώνονται τόσα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για μια απλή κλήρωση; «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια καλά στημένη απάτη», δήλωνε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ  Ελένη Αλευρίτου. «Δυστυχώς, σε τέτοιους καιρούς οικονομικής στενότητας, αυτά τα κρούσματα αυξάνονται. Σήμερα ο κόσμος ελπίζει στο ανέλπιστο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι όταν κάποιος μας λέει ότι κερδίσαμε. Πρόκειται πάντα για απάτη και θα βρεθούν χρεωμένοι. Ποιος χαρίζει σήμερα το οτιδήποτε;».

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

298 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply