ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ετοιμάζεται ο φάκελος για την αξιοποίηση υπολειμμάτων κλάδων ελιάς από Δήμους

0

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LIFE ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 

 

ENA πρωτοποριακό πρόγραμμα αξιοποίησης υπολειμμάτων κλαδέματος της ελιάς εφαρμόζεται από κοινού με Δήμους της Μεσσηνίας όπου πρωτοστατεί η περιοχή Κυπαρισσίας, μετά μάλιστα την ομόφωνη απόφαση έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Το πρόγραμμα εκτός από καινοτόμο καθώς αξιοποιείται με πόρους από την Ευρωπαική ένωση, διεξάγεται για πρώτη φορά στη περιοχή με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Η επεξεργασία πλέον των κομμένων κλαδιών της ελιάς αφορά τους Δήμους Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που διαθέτει ειδικό τομέα με αντικείμενο την διαχείριση των κλαδεμάτων της ελιάς. Ο φάκελος του έργου είναι ολοκληρωμένος και αναμένεται να εγκριθεί για χρηματοδότηση μέσα από το Κοινοτικό Πρόγραμμα LIFE το οποίο ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία αν εγκριθεί θα προσδώσει μεγάλα οφέλη στους Δήμους όπως εκτιμούν παραγωγοί, φορείς και αγροτικοί σύλλογοι καθώς εταιρικό σχήμα θα αναλάβει την συγκομιδή των κλαδιών της ελιάς με απώτερο σκοπό παραγωγή πέλετ. Στους Δήμους σύμφωνα με την μελέτη θα λειτουργήσουν σημεία περισυλλογής ώστε να παραχθεί από φορέα το νέο υποπροιόν το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η Τριφυλία σημειωτέον με αφορμή το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων έχει προβλέψει μεταξύ άλλων την δυνατότητα συλλογής των υπολειμμάτων αυτών ώστε να γίνει διαχείριση εκτός από τα στερεά ή άλλα απόβλητα.

 

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

178 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply