«Λυκούργο εσύ σούπερ σταρ…» με το ύστατο χαίρε στον «αδελφό Στέλιο»…

 

 


 

 

 

 

ΣΧΕΔΟΝ αναβίωσε το καθεστώς της Χούντας αποχαιρετώντας τον «αδελφό Στέλιο», ο Καλαματιανός «αδελφικός του φίλος και συνεργάτης», όπως αυτοαποκαλείται, ο Λυκούργος Γαϊτανάρος!

Ούτε τα 90 χρόνια, ούτε η εύθραυστη υγεία του, εμπόδισαν το ταξίδι στην Κρήτη, επικεφαλής αντιπροσωπείας από τη Μεσσηνία, χρησιμοποιώντας, λεωφορεία και παπόρια για να παραβρεθεί στην κηδεία του εκ των πρωτεργατών (του τελευταίου συγκεκριμένα ηγετικού στελέχους εκ των «4 μεγάλων της Χούντας» της 21ης Απριλίου 1967), Στυλιανού Παττακού.

Ολοι απόρησαν για την παρουσία και τις αντοχές του λυγερόκορμου 90χρονου Λυκούργου στην κεφαλή του εκλιπόντος κατά την εξόδιο Ακολουθία στο ναό του Αγίου Στυλιανού στο χωριό Αγία Παρασκευή Αμαρίου Ρεθύμνου της Κρήτης.

Μάλιστα απευθύνοντας το «ύστατο χαίρε» ο Λυκούργος Γαϊτανάρος δακρυσμένος μίλησε για τα «χαμένα μεγαλεία και τις δόξες» που έζησε με τον «αδελφό Στέλιο» όταν μεσουρανούσε η Χούντα!

Μίλησε ακόμη και για τους αχάριστους, που όταν έπεσε το καθεστώς «έφτυσαν» τους πρωταγωνιστές, ενώ είχαν ευνοηθεί κοινωνικά και οικονομικά. Μάλιστα όταν τον ρώτησαν μετά, είπε ότι ανάμεσα σ’ αυτούς είναι πολλοί Μεσσήνιοι και κυρίως Καλαματιανοί.

Σ’ αυτά ο Λυκούργος, που με την παρουσία του στην κηδεία, έγινε πανελλήνια, τηλεοπτικά και διαδικτυακά,  ο πρωταγωνιστής, έχει δίκιο! Τουλάχιστον αυτός παρέμεινε μέχρι το τέλος πιστός φίλος και συνοδοιπόρος των «4 μεγάλων» της Χούντας (Παπαδόπουλου – Παττακού, Λαδά και άλλων). Τους στήριξε και τους τίμησε ανταποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τα ελάχιστα μπροστά στα πολλά που του είχαν προσφέρει, κυρίως σε ισχύ, δόξα και πολιτική κυριαρχία, την εποχή της δικτατορίας.

Τότε που ο Λυκούργος  διόριζε όποιον και όπου ήθελε, βοηθούσε αδιακρίτως όποιον Καλαματιανό ζητούσε την προστασία του. Ανεξάρτητα αν πολλοί από αυτούς τον «έφτυσαν», από τις πρώτες ημέρες της πτώσης της Χούντας, όπου πολλοί επώνυμοι «χουντικοί» βγήκαν στην κεντρική πλατεία με κεριά για την… ανάσταση της Δημοκρατίας!

Ο Λυκούργος όμως ατάραχος στήριξε και συμπορεύτηκε με τους «αδελφούς» του μέχρι το θάνατο! Γι’ αυτό και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος σε όλες τις κηδείες των «μεγάλων» της Χούντας!

Τώρα με το δίκιο και τα άδικα, για τις περιπέτειες της χώρας για το γύψο στη δημοκρατία, θα ’χουν να γράφουν οι ιστορικοί και να λένε οι πολιτευτάδες «αντιστασιακοί» στις επετείους παριστάνοντας τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές μιας προοδευτικής ανατροπής, μιας Ελληνικής άνοιξης που όμως δεν ήρθε ποτέ, όπως την είχαν ονειρευτεί αυτοί που πραγματικά μάτωσαν και ταλαιπωρήθηκαν επί χούντας! Απλά πολλοί επωφελήθηκαν με… πιστοποιητικά αντίστασης όσοι «χώθηκαν» για να κάνουν αργότερα κοινωνική, οικονομική και πολιτική καριέρα!

Οι αλήθειες όσο πικρές κι αν είναι πρέπει να λέγονται! Εθνικόν το αληθές, έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς!

 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

1,713 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply