Στο… σφυρί εκατοντάδες ακίνητα από τις Τράπεζες και το Δημόσιο!

 

 

 


 

Η ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ «ΣΩΖΕΙ» ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

 

  • Ο Κ. ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ»: ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ
  • «ΑΙΝΙΓΜΑ» Η ΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ βρίσκονται όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και πρώτης κατοικίας η οποία πλέον δεν προστατεύεται καθολικά, καθώς ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Εκτός από αυτά που βγάζουν στο «σφυρί» οι τράπεζες, τον «χορό» των πλειστηριασμών σύρει και η γενική γραμματεία Εσόδων η οποία, πετάει… στον δρόμο ιδιοκτήτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές! Πρόκειται για το έσχατο μέτρο που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση ως αναγκαστικό μέσο είσπραξης οφειλών και αφού έχουν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες για ικανοποίηση της απαίτησης με κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών και άλλες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων.
Το πρόβλημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις με τους πλειστηριασμούς να αφορούν σταδιακά σε όλη τη χώρα. Στη Μεσσηνία προς το παρόν, δεν είναι έντονο λόγω κυρίως της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Στο μείζον αυτό θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης. «Η κοινωνία βρίσκεται την τελευταία διετία τουλάχιστον, σε μια «ύπνωση» και σε έναν καθησυχασμό, εξαιτίας του ότι οι Τράπεζες αποφεύγουν να προβούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων» δήλωσε ο κ. Μαργέλης ο οποίος επεσήμανε ωστόσο πως ο κίνδυνος είναι αν μη τι άλλο, ορατός.

 

ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ  ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ…

«Οι συμπολίτες μας όμως, πρέπει να αντιληφθούν τη μεγάλη απειλή που κοντοζυγώνει. Την απειλή της κατάρρευσης είτε του εισπρακτικού μηχανισμού και των δημόσιων εσόδων, είτε των τραπεζών. Με μαθηματική ακρίβεια, σε λίγο καιρό δεν θα δύνανται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις-βουνό που έχουν πλέον φορτωθεί στην πλειονότητά τους οι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Μαργέλης που συνέχισε δίνοντας παραδείγματα. «Τι να πρωτοπληρώσει κάνεις; Την εφορία ή τις τράπεζες; Ιδού το δίλημμα. Ένα δίλημμα που τρέμουν οι τραπεζίτες καθώς εκτιμούν ότι θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο η αδυναμία της πληρωμής δόσεων δανείων. Ακόμη και από εκείνους που μέχρι τώρα τα κατάφερναν. Οι νέες επιβαρύνσεις που υφίσταται η κοινωνία, οι δυσβάσταχτοι φόροι και τα χαράτσια και οι διαρκώς αυξανόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστούν ακόμα πιο αμφίβολη από ό,τι είναι ήδη, την ανταπόκριση των πολιτών στις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα» εξήγησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου , ο οποίος  με νόημα τόνισε πως «λεφτά για όλα δεν υπάρχουν». Όπως τόνισε ο κ. Μαργέλης, πλέον καθίσταται πρακτικά αδύνατο να πληρώνει κανείς τα πάντα. «Έτσι, ακόμη και αν δεν καταρρεύσουν τα κρατικά έσοδα, καθώς η πληρωμή της εφορίας είναι πάντα η πρώτη υποχρέωση που τακτοποιεί κανείς, το πρόβλημα θα μετακυλισθεί στα ταμεία και κυρίως στις τράπεζες. Έμπειρα τραπεζικά στελέχη ανησυχούν ότι τα κόκκινα δάνεια ιδιαίτερα στους τομείς των στεγαστικών και των καταναλωτικών-καρτών, υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθούν. Ενώ δεν περιμένουν και πολλά από τη διαχείρισή τους. Άλλωστε παρατηρείται πλέον μαζικά το φαινόμενο να μη μπορούν οι πολίτες από αδυναμία να πληρώσουν τις ρυθμίσεις και προς την εφορία αλλά και πάνω από όλα προς τις τράπεζες. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «τι ρύθμιση να κάνεις σε κάποιον που δεν μπορεί πλέον να δώσει τίποτα…», υπογράμμισε ο πρόεδρος των δικηγόρων της Καλαμάτας.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ. Μαργέλης, αναφέρθηκε σε όσα διαφαίνεται να συμβούν. «Όσο για τα περί πώλησης δανείων στα funds κρατούν στις τράπεζες πολύ μικρό καλάθι σχετικά με το εύρος των δανείων που αυτές θα αφορούν. Θεωρούν δε, ότι έχει υπερεκτιμηθεί το ποσοστό επί των δανείων που μπορεί να πωληθούν.

 

«ΑΙΝΙΓΜΑ» Η ΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Στο άμεσο χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι οι Τράπεζες θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλης αξίας ακίνητα (εμπορικά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες). Εκτιμώ ότι και το έτος 2017, όσο δηλαδή προστατεύεται η πρώτη κατοικία, δεν θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου εκπλειστηρίασης κατοικιών από τις Τράπεζες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας, ο οποίος εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στον περίφημο «Νόμο Κατσέλη», ο οποίος προστατεύει ακόμη την πρώτη κατοικία. «Οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί και γνωρίζουν πλέον ότι μπορούν να προστατεύσουν τη πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό εφόσον καταφέρουν να υπαχθούν στον Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι επιβαρυμένο από τέτοιες υποθέσεις και πραγματικά κινδυνεύει να «βουλιάξει». Υπάρχει άμεση ανάγκη να ενισχυθεί από Δικαστές και κυρίως από Δικαστικούς Υπαλλήλους», κατέληξε ο Κώστας Μαργέλης.

56 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply