ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάθε μέρα και… χειρότερα για αγρότες και καταναλωτές στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα!

0

 

 

 

 


 

Μειωμένη η κίνηση στην αγορά της Καλαμάτας,

με παραγωγούς και καταναλωτές σε απόγνωση!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

 

Ρεπορτάζ: ΓεωργίαΑναγνωστοπούλου

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν το κόστος της καλλιέργειας των προϊόντων, διαρκώς να αυξάνει, νέους φόρους να τους επιβάλλονται και τα έσοδα να μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς, λόγω της ανέχειας των καταναλωτών από τις μειώσεις κυρίως, μισθών και συντάξεων και την ανεργία που μαστίζει τους νέους κυρίως ανθρώπους της χώρας. 

Στη Μεσσηνία, για πολλούς από αυτούς, ήρθε να προστεθεί μια ακόμη βαθιά πληγή, η οποία κανείς από όλους όσοι μίλησαν στη «Φ» δεν ξέρει αν θα κλείσει. Ο λόγος, για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του νομού.
Το… μέγεθος της ιδιαίτερα προβληματικής κατάστασης για την πλειονότητα των αγροτών, αποτυπώνεται ανάγλυφα κάθε Τετάρτη και Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. «Βλέπετε πως έχει η κατάσταση; Ερημιές και σκοτεινιές, κάθε χθες και καλύτερα, κάθε σήμερα και χειρότερα» δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η παραγωγός από το Καρτερόλι Κατερίνα Γιαϊτζόγλου (φωτό 1), «Δεν υπάρχει τίποτε, ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει κι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές γιατί δεν βγαίνουμε», ανέφερε με έμφαση και περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι παραγωγοί. «Παίρνουν ελάχιστα πράγματα πλέον, τα άκρως απαραίτητα, άνθρωποι που τους ξέραμε και έπαιρναν 10 και 20 αυγά, τώρα παίρνουν 2 – 5 αυγά το πολύ, δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν, ίσα να λένε ότι ζούμε γιατί αν δε φάνε θα πεθάνουν», μας είπε η κα Γιαϊτζόγλου, η οποία αναφέρθηκε και στις εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα. «Είχα 7 στρέμματα καλλιέργεια και αυτή τη στιγμή δεν έχω να φέρω από το χτήμα μου, ούτε μία κλωστή. Το νερό με κατέστρεψε ολοσχερώς και δεν ξέρω αν θα πάθω πάλι την ίδια συμφορά, αν ξαναβρέξει, γιατί δεν γίνονται καθαρισμοί εκεί που πρέπει να γίνουν. Μου υποσχέθηκαν από το ΓΟΕΒ που πήγα και παραπονέθηκα, ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν και ήδη, έχουν περάσει 10 χωρίς έστω μια μικρή παρέμβαση. Τώρα, αναγκάζομαι να μαζεύω και να φέρνω άγρια χόρτα για να συντηρηθώ, αφού δεν έχω κάτι άλλο και δεν μπορώ να πάω να αγοράσω τα πρωτογενή, σπόρους, λιπάσματα κ.λπ. για να φυτέψω. Στη συνέχεια, έπεσα και θύμα κλοπής πριν 15 ημέρες, ότι λεφτά είχα, μου τα πήραν όλα τσιγγάνοι, αυτοί είναι έξω κι εγώ πρέπει να συντηρηθώ με τα ψέματα», δήλωσε με απόγνωση η Κατερίνα Γιαϊτζόγλου, η οποία εξέφρασε και τη δυσπιστία της αναφορικά με τις αποζημιώσεις, γι’ αυτό άλλωστε δεν έκανε καν, αίτηση. «Εγώ δεν πήγα να κάνω αίτηση, γιατί για να κάνεις αίτηση πληρώνεις χρήματα και το αποτέλεσμα θα ήταν ότι έχει γίνει ήδη συγκομιδή. Το έχω ξαναδεί το έργο», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα, ένα πραγματικό περιστατικό προ πενταετίας: «Ήρθε ο γεωπόνος πριν μερικά χρόνια μέσα στο χτήμα, είδε το τριφύλλι, επταετές πρώτη χρονιά σπαρμένο που είχε σαπίσει όλο και η απάντησή του, ήταν ότι έχει γίνει πλήρης συγκομιδή. Ήταν χειμώνας τότε», ανέφερε και η κα Γιαϊτζόγλου «κι όμως εγώ, την επόμενη χρονιά δεν εισόδεψα τίποτε γιατί το όργωσα το χτήμα και ξανά έσπειρα».

Η παραγωγός, αναφέρθηκε και διαρκώς αυξανόμενο κόστος της παραγωγής, «Τα είδη τα βιομηχανικά, όλο ακριβαίνουν, ενώ  στα παραγωγικά οι τιμές πέφτουν. Πως θα ζήσει αυτός απέναντι που πουλάει 7 αγγούρια 1 ευρώ; Ούτε τον κόπο που τα κόβει. Εδώ μας έβαλαν γιατί έχουμε λέει ταμειακές μηχανές και δουλεύουμε στη λαϊκή, να πληρώσουμε φόρο επιτηδεύματος 600 ευρώ, γιατί; Εγώ εδώ που κάθομαι και δουλεύω χωρίς να φάω, χωρίς νερό, πληρώνω ΟΓΑ που αυξήθηκε, η θέση που δεν έχει μεν ακριβύνει, είναι 43 ευρώ το μήνα, λογιστής… χωρίς τίποτε, θέλω 3.000 ευρώ το χρόνο, από που θα τα βγάλω, όταν έρχεται ο καταναλωτής και σου λέει τα έχεις ακριβά τα χόρτα τα άγρια, 2 ευρώ το κιλό» ανέφερε η κα Γιαϊτζόγλου, η οποία επεσήμανε πως η πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών που ασφυκτιούν. «Να μην γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γιατί με τόσα έξοδα δεν μπορεί κανείς να ζήσει. Τι να πάρει; Ψωμί; Που είναι βιομηχανικό προϊόν και κοστίζει το μισό κιλό 1 ευρώ, είναι πανάκριβο, μπορεί ένας άνθρωπος να συντηρηθεί με μισό κιλό ψωμί ή 1 ποτήρι γάλα; Αυτά που παράγουμε εμείς, για να τα  ψωνίσει ο κόσμος, να μην αυξηθούν, όμως αντίθετα, αυτά που μας πουλάνε αυτοί, φως, νερό, διαρκώς ανεβαίνουν. Τώρα θα αυξηθεί και το πετρέλαιο. Που θα βγω εγώ να πάω να καλλιεργήσω;».

Στην ίδια κατεύθυνση οι δηλώσεις και άλλων παραγωγών που μας μίλησαν, ξεδιπλώνοντας τις αγωνίες και τον προβληματισμός τους για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, χωρίς να έχει προηγούμενο.

ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

«Η κίνηση, είναι πάρα πολύ χαλαρή, χρήματα δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση επιβάλλει συνέχεια νέα μέτρα, ο κόσμος έχει έρθει σε απόγνωση», δήλωσε ο Κυριάκος Πατρινιός (φωτό 2). «Παρατηρούμε ότι μας ζητούν πολύ φθηνά προϊόντα, τα οποία ωστόσο, δεν είναι καλά ποιοτικώς», ανέφερε ο συγκεκριμένος παραγωγός που και αυτός με τη σειρά του, μίλησε για το αυξημένο κόστος παραγωγής. «Η αγορά του σπόρου της πατάτας είναι αυξημένη, τα φυτοφάρμακα στα ύψη, το λίπασμα το ίδιο, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι πολύ λίγα. Ήδη σκεφτόμαστε να σταματήσουμε την καλλιέργεια, σε λίγο θα πουληθούν σπίτια, χτήματα και θα μείνουμε στον δρόμο», ανέφερε ο κ. Πατρινιός και ζήτησε να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες και επαγγελματίες και κυρίως χαμηλή φορολογία ώστε μπορούν να ανταποκρίνονται και μίλησε για τις ζημιές από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα αποζημιωθούν. «Είχαμε 20 στρέμματα πατάτας που έμεινε στο νερό 4 ημέρες και τα φιστίκια το ίδιο, με αποτέλεσμα να σαπίσουν. Η καταγραφή έγινε μεν, αλλά δεν πιστεύω με βάση την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν ότι θα δοθούν τελικά, αποζημιώσεις».

Ίδιος ο προβληματισμός για όλους, «σήμερα βλέπετε χάλια, και γενικά δεν υπάρχουν λεφτά, τα έξοδα είναι πολλά και τα έσοδα λίγα. Τα καλλιεργητικά έξοδα είναι πολλά, τα έσοδα λίγα και η πολιτεία δεν υπάρχει πουθενά, μόνο για να τα… αρπάξει. Δεν πρόκειται να σκύψουν στα προβλήματα μας» δήλωσε ο παραγωγός Χρήστος Αναστασόπουλος (φωτό 3). «Σήμερα όλοι ήρθαν με 50 λεπτά, μέχρι το πολύ 2 ευρώ. Δεν υπάρχει… μία μετράνε και το τελευταίο ευρώ, παίρνουν ένα κιλό με το ζόρι,  αντί μάλιστα για κιλό, κάποια ζητούν 700 γραμμάρια για να φάνε την ημέρα. Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς», ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος μου μίλησε και για τις ζημιές. «Πάθαμε ζημιές στα σέλινα, τα καρότα και τα λάχανα και δεν ξέρουμε αν θα δώσουν χρήματα.
Στην ανέχεια των καταναλωτών στάθηκε ιδιαίτερα η παραγωγός Γεωργία Γκρούμα (φωτό 4), «πρέπει να μην κόβουν τις συντάξεις γιατί είναι πολλά τα έξοδα  και αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος, δεν θα ψωνίσει. Τι να πληρώσει, ρεύμα, νερό, φαγητό, ρούχα; Δεν υπάρχει κίνηση, ο κόσμος δεν έχει χρήματα, σήμερα όλοι ήρθαν μόνο με ψιλά, παίρνουν 2 – 3 κολοκύθια.

Οι ηλικιωμένοι ταΐζουν και τα παιδιά τους, όταν κόβονται οι συντάξεις; Κι εμείς προφανώς, δεν βγαίνουμε το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και τα έσοδα διαρκώς μειώνονται, κάτι πρέπει να γίνει αφού ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεωργία Γκρούμα με τις δηλώσεις του Γιάννη Λαπέν (φωτό 5), να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. «Εμείς φέρνουμε λίγα πράγματα και έχουμε πολύ καλές τιμές. Ο κόσμος ψωνίζει, όχι όμως όπως παλιά, μετράει και το ευρώ, δεν είναι όπως παλιά που έπαιρνε μεγάλες ποσότητες, είχε δηλαδή ο γιαρμάς 1,5 ευρώ και έπαιρναν 5 ή 6 κιλά, έτρωγε δυο – τρία φρούτα και τα πετούσε. Τώρα έρχεται εδώ παίρνει 2 φρούτα τα τρώει και την άλλη εβδομάδα ξανάρχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας και αυτός από την πλευρά του, από την πολιτεία, να σταματήσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, ώστε να ξανα… ζεσταθεί η αγορά!

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ  ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Τα προβλήματα των παραγωγών, εκτός από το αυξημένο κόστος και την επιβολή φόρων, πηγάζουν και από τη μειωμένη κατανάλωση, κάτι που παραδέχθηκαν μιλώντας μας, πολλοί καταναλωτές. «Είναι πολύ δύσκολα, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, μετράμε ακόμη και το φαγητό, ενώ έχουμε περιορίσει τα πάντα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, έχουμε απελπιστεί το σκεφτόμαστε να ψωνίσουμε» ανέφερε η Ιωάννα Αλεξοπούλου (φωτό 6). Τις αγορές της, κυρίως στη λαϊκή, κάνει και η Χαρίκλεια Μητροπούλου (φωτό 7). «Πολύ σπάνια ψωνίζω μαναβική στο σούπερ μάρκετ, όμως ακόμη κι εδώ, που είναι πιο φθηνά, λόγω της κατάστασης παίρνω μόνο τα απαραίτητα, έχω κόψει από παντού. Εμένα δουλεύει μόνο ο σύζυγός μου και  δυστυχώς, τα βγάζουμε δύσκολα πέρα».  Να αλλάξουν πολλά ζήτησε η Φωτεινή Κουκιά (φωτό 8). «Αλλού είναι φθηνά, αλλού ακριβά, από εδώ ψωνίζω φρούτα και λαχανικά, γιατί στα σουπερ μάρκετ φέρνουν από άλλες χώρες. Τα βγάζω όμως δύσκολα πέρα και το αύριο μας προβληματίζει, αφού βλέπω να δυσκολεύουν τα πράγματα. Παίρνω μόνο τα απαραίτητα. Να αγοράσω ψαριά ακριβά μεγάλα ας πούμε, και άλλα τέτοια προϊόντα, δεν υπάρχει περίπτωση, όπως και ρούχα, συνήθως μου δίνουν φίλοι. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν πολλά πράγματα γιατί και αυτός ψέματα μας είπε».

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply