Η ενημέρωση προϋποθέτει την ανάγκη της πολυφωνίας

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTESτου Θανάση  Παντέ

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην οποία βρίσκεται το μιντιακό σύστημα της χώρας μας είναι άθλια. Η συζήτηση συνήθως περιορίζεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στις εξελίξεις που αφορούν τα δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά ΜΜΕ. Ομως το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο.

ΑΦΟΡΑ επίσης την κατάσταση στα έντυπα Μέσα όπου είναι έντονα τα φαινόμενα παρακμής, διαπλοκής και ποιοτικής υποβάθμισης.

ΑΦΟΡΑ τη διαφημιστική αγορά στην οποία είναι παλιά η πληγή της αδιαφάνειας, των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι» και στην περίπτωση της κρατικής διαφήμισης, της «επιβράβευσης» φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών ή του «κατευνασμού» άλλων που ασκούν έντονη κριτική ή, ακόμα χειρότερα, εκβιάζουν.

ΑΦΟΡΑ το διαδίκτυο, όπου ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι χυδαίες επιθέσεις και η παραπληροφόρηση υπό την κάλυψη της ανωνυμίας και δήθεν «αποκαλύψεων».

ΑΦΟΡΑ, πάνω απ’ όλα, τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο, οι οποίοι βιώνουν την υποβάθμιση της θέσης τους, την ανεργία και τη διάλυση εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ενώ οι καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των αμοιβών αποκτά ενδημικό χαρακτήρα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους, που συχνά εργάζονται απλήρωτοι, ανασφάλιστοι ή με εξευτελιστικές αμοιβές.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση έφερε στην επιφάνεια και όξυνε τα προβλήματα του ελληνικού επικοινωνιακού και πληροφοριακού συστήματος που δημιούργησαν η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης της ψευδεπίγραφης «ανάπτυξης» των τελευταίων δεκαετιών. Ομως η σχέση είναι αμφίδρομη.

Ο ΤΡΟΠΟΣ λειτουργίας του επικοινωνιακού και πληροφοριακού συστήματος συνέβαλε ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα και εμποδίζει σήμερα την υπέρβασή της.

ΓΙΑΤΙ η λειτουργία των Μέσων και ευρύτερα του επικοινωνιακού συστήματος επιδρά καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές μιας κοινωνίας και στην ικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ και η οικονομική δραστηριότητα, η διαφάνεια και η ποιότητα της δημοκρατίας, το πολιτικό σύστημα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η παραγωγικότητα και η αυτενέργεια των πολιτών, το κύρος και οι διεθνείς σχέσεις, όλα επηρεάζονται καθοριστικά από την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής διαδικασίας.

ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο έχουν στρατηγική σημασία για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ή τουλάχιστον η σταδιακή αντιμετώπιση των σημαντικότερων από τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επικοινωνιακό και πληροφοριακό σύστημα, είναι αναγκαία -αλλά βέβαια όχι ικανή- προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού παραδείγματος που χρειαζόμαστε προκειμένου να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση που μας ταλανίζει.

ΣΥΝΕΠΩΣ το κρισιμότερο ζήτημα από την οπτική της κοινωνίας δεν είναι «να πληρώσουν οι καναλάρχες», αλλά πώς θα ενισχυθεί η πολυφωνία, θα βελτιωθεί η ποιότητα του περιεχομένου των Μέσων, θα στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και θα αναβαθμιστεί ο ανθρώπινος παράγων.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όσοι εκμεταλλεύονται έναν δημόσιο πόρο, όπως είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες, πρέπει να πληρώνουν. Η ασυδοσία που επικράτησε την προηγούμενη περίοδο στο τηλεοπτικό φάσμα έκανε τεράστια ζημιά στη χώρα.

ΑΠΟ την άποψη αυτή η διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο που είναι αυτονόητο στις άλλες χώρες αλλά δυστυχώς όχι στη δική μας.

ΩΣΤΟΣΟ, ο τρόπος πραγματοποίησης του διαγωνισμού δημιούργησε πολλά προβλήματα. Μάλιστα, ο μικρός αριθμός των αδειών και η απουσία ποιοτικών κριτηρίων κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ισχυρότερο ολιγοπωλιακό έλεγχο των Μέσων επιδρώντας αρνητικά τόσο στην πολυφωνία όσο και στην ποιότητα του περιεχομένου.

Η ΕΝΤΑΣΗ και η συνθετότητα των προβλημάτων είναι πλέον τόσο μεγάλες που η υπέρβασή τους απαιτεί ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, συντονισμό και συστηματικότητα προσπαθειών και ενεργοποίηση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

ΒΑΣΙΚΟΙ πυλώνες αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι οι παρακάτω:

ΣΤΗΡΙΞΗ και αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Διαφάνεια όσον αφορά τους πόρους χρηματοδότησης των Μέσων. Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ λειτουργία των μηχανισμών εποπτείας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το ΕΣΡ πρέπει να απαλλαγεί από κομματικές εξαρτήσεις και ανταγωνισμούς, να αποκτήσει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό και να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός επιβολής προστίμων, που συνήθως «πάγωναν» στη συνέχεια οι υπουργοί, αλλά με αξιοπιστία σ’ ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ νέων θεσμών όπως ένα Παρατηρητήριο Μέσων, κινήτρων και προγραμμάτων, που θα προάγουν την ποιοτική αναβάθμιση του ειδησεογραφικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου των Μέσων.

Ο ΡΟΛΟΣ των δημοσιογραφικών ενώσεων στην τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι εδώ ιδιαίτερα σημαντικός.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των προβλημάτων και η διαμόρφωση μιας νέας επικοινωνιακής και πληροφοριακής πραγματικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως εφικτή.

ΓΙΑΤΙ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός των προβλημάτων υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες που συνδέονται με τα ανεξάρτητα Μέσα που κάνουν με εντιμότητα τη δουλειά τους, τους επαγγελματίες του χώρου που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες και πολλές νέες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο ψηφιακό πεδίο, που δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον».

***

ΜΕΤΑ τις τηλεοπτικές άδειες τι; 

ΘΕΤΕΙ το ερώτημα Νίκος Λέανδρος, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο άρθρο του. 

ΕΡΩΤΗΜΑ που απάντηση δεν θα πάρει άμεσα βέβαια και κυρίως από τη λεγόμενη κοινή γνώμη, που ελάχιστα δείχνει να ενδιαφέρεται για τον πόλεμο των καναλαρχών και για το ποιοι θα πάρουν ή όχι τηλεοπτικές άδειες, τι θα αποφασίσει τελικά το ΣτΕ και πότε θα πέσει ή όχι το περιβόητο «μαύρο». 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ βιώνουν τη δική τους δυσχερή πραγματικότητα και απ’ αυτήν κανένα κανάλι δεν θα τους βοηθήσει να τις απαλύνουν και τελικά να την κάνουν καλύτερη. 

ΠΡΟΦΑΝΩΣ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε με απλοϊκότητα μπορούν αντιμετωπιστούν. 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι προτεραιότητα επιτακτικής σημασίας για τους πολίτες και δικαίωμα αναφαίρετο που δεν πρέπει να οδηγηθεί από καμία αρχή, ούτε φυσικά από τον κρατικό μηχανισμό σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας του. 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προϋποθέτει και επιβάλλει την πολυφωνία και χωρίς πολυφωνία η δημοκρατικά καθίσταται ανάπηρη κι αυτό τελικά είναι σε βάρος όλων μας.

ΘΑ επανέλθουμε!!

 

 

45 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply