Πετράκος: Δραχμή ήθελε και ο Τσίπρας αλλά φοβόταν το πρώτο εξάμηνο…

 

 

 

 

 


 

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΑΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ»  ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις που έκανε από την Καλαμάτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πολιτευτής της Λαϊκής Ενότητας, πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο νομό Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος. Σχολιάζοντας χθες σε συνέντευξη Τύπου τις δηλώσεις Τσίπρα στην έναρξη των εργασιών του 2ου συνεδρίου, είπε μεταξύ άλλων πως για δύο χρόνια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λειτουργούσε «ως πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα». Απαντώντας στις αναφορές αυτές ο κ. Πετράκος, επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου ειλικρινής και πως μάλλον ένιωθε ενοχές. «Αφού μας προκάλεσε έτσι, οφείλω να αποκαλύψω κι εγώ, αρχικά, την έντονη αντιπαράθεση που είχαμε μέσα στο γραφείο του στη Βουλή, όταν έγινε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου του ζήτησα τον λόγο, αφού οι δανειστές δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους με βάση την ενδιάμεση συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία θυμίζω πως έλεγε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπρεπε να πάει… πάσο το πρόγραμμά του, για ένα εξάμηνο για να πάρει τα 7,2 δισ. που δεν είχαν δώσει στον κ. Σαμαρά. Απαντώντας στο ερώτημα «για ποιον λόγο δεν έδωσε δύο δόσεις και έδωσε την τρίτη, για την οποία έχει μιλήσει και ο κ. Βαρουφάκης, τα 3,5 δισ. και δεν τον έχει διαψεύσει κανένας, ενώ ήδη υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και όχι μόνο της Αριστερής Πλατφόρμας, να μην πληρωθούν τα 3,5 δισ. στο ΔΝΤ τον Απριλίου»,  ο κ. Τσίπρας, με προκάλεσε και μου είπε «τι θέλεις να πάμε στη δραχμή;». Και όταν του είπα ότι οφείλουμε να πούμε την αλήθεια και αν είναι να υπογράψουμε μνημόνιο, να πάμε στο λαό με καθαρό ερώτημα ή το ένα ή το άλλο, αυτά είναι τα υπέρ και αυτά τα κατά, απαντώντας μου είπε ότι «το ξέρω κι εγώ σε ένα χρόνο, η ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλη αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τους τρεις έως έξι πρώτους μήνες». Αυτό λοιπόν που κρίνω, είναι ότι ο κ. Τσίπρας αντί να πει την αλήθεια, ήταν ένας φοβισμένος ηγέτης, κι όχι ένας πραγματικός ηγέτης για ρήξεις και ανατροπές, οι οποίες απαιτούνταν. Εξαπέλυσε μια επίθεση που δεν είχε κανένα νόημα γιατί οφείλω να του θυμίσω ότι 109, από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η Αριστερή Πλατφόρμα το 35% είχε στην Κεντρική Επιτροπή, δεν είχε 109 μέλη, αρνήθηκαν και ήταν αντίθετοι να υπογραφεί μνημόνιο. Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή, ζήτησε να υπάρξει συνέδριο πριν και ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε με την απειλή της παραίτησης. Δεν είχε κανένα δικαίωμα να υπογράψει μνημόνιο, γιατί με άλλο πρόγραμμα είχε βγει στον ελληνικό λαό. Επομένως, πρώτον η Αριστερή Πλατφόρμα δεν λειτουργούσε  ως κόμμα μέσα στο κόμμα, γιατί αν το έκανε αυτό, τότε θα είχε αποχωρήσει από τον Φεβρουάριο, 40 βουλευτές είχαμε διαφωνήσει με την ενδιάμεση συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, αφού θέλει να τα ακούσει ο κ. Τσίπρας όλα. Δεν είπε την αλήθεια προχθές.

 

Η ΛΑ.Ε. ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Τα επιχειρήματα που προέβαλε, ότι με το εθνικό νόμισμα ο κόσμος θα έχανε τις καταθέσεις του και θα γινόταν μια μεγάλη τρομακτική υποτίμηση, δεν στέκουν», ανέφερε ο κ. Πετράκος, εξηγώντας με λεπτομέρειες το «γιατί». «Του απαντώ, τα έχει υποστεί όλα και συνεχίζει να τα υφίσταται με το 3ο μνημόνιο, με το οποίο ξεπουλιέται όλη η δημόσια περιουσία και όλες οι υποδομές στο ταμείο του Σόιμπλε. Με το 3ο μνημόνιο ξεπουλήθηκαν όλες οι τράπεζες, άρα κουρεύτηκε από τον κάθε πολίτη το ποσό των 4.000 ευρώ αφού ο ελληνικός λαός έχασε 40 δισεκατομμύρια και οι τράπεζες βρίσκονται σε ξένα funds», δήλωσε ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος επεσήμανε πως με το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που  να έχει εξουσία. «Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, γίνεται ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, υπάγεται δηλαδή στην τρόικα. Γι’ αυτό και ενεργοποιήθηκαν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη πάνω από  501 ευρώ προς το δημόσιο τώρα, έτσι έγινε η Ελλάδα αποικία», ανέφερε ο κ. Πετράκος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το εθνικό νόμισμα, οι καταθέσεις των πολιτών θα ήταν εξασφαλισμένες απολύτως και πως υποτίμηση, γίνεται με τα τωρινά δεδομένα.

Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό του δημοψηφίσματος ως «θρίαμβο» από τον πρωθυπουργός, ο Θανάσης Πετράκος, είπε πως θα έπρεπε να ντρέπεται. «Αυτό είναι προσβολή στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια υπερήφανη απάντηση με 62% «όχι» στα μνημόνια και τη βραδιά που αποφάσισε η δική μου τοποθέτηση ήταν να πει όλη την αλήθεια στον λαό. Ο λαός αποφάσισε και ο κ. Τσίπρας ποδοπάτησε τη λαϊκή εντολή, άρα είναι ντροπή να μιλάει» δήλωσε και σχολίασε και τα περί νέας «ξεκάθαρης» εντολής που έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές τους Σεπτεμβρίου στην οποία αναφέρθηκε από το βήμα του ταε κβον ντο, ο πρωθυπουργός. «Τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας μίλησε για το παράλληλο πρόγραμμα, ενώ κάτω από κύμα τρομοκρατίας, διαμήνυε πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή, κάτι στο οποίο είχαν συμπράξει όλα τα μνημονιακά κόμματα, τα οποία είχαν στηρίξει την επιβολή του τρίτου μνημονίου, γιατί αν δεν ψήφιζε και η λεγόμενη αντιπολίτευση το μνημόνιο δεν θα ψηφιζόταν, θα ήταν υποχρεωμένος να πάμε σε εκλογές με το ερώτημα “μνημόνιο ή όχι”» ανέφερε ο πολιτευτής της ΛΑ.Ε. ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο καυτό θέμα του εθνικού νομίσματος. «Στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απολογούμενος γιατί μπήκε στο 3ο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας  είπε πάλι ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι το σχέδιο του Σόιμπλε. Κι όμως το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, ήταν το 3ο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα» ανέφερε ο κ. Πετράκος που «ως σχέδιο Σόιμπλε» χαρακτήρισε και το υπερταμείο. «Μέσα σε αυτό, εντάσσονται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, όλη η δημόσια περιουσία και θα το διαχειρίζονται οι εκλεκτοί του κ. Σόιμπλε και της κας Λαγκάρντ», είπε το κεντρικό στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας. «Οι τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια» ανήκουν πλέον στα ξένα «funds», αυτό είναι συνέχιση της λιτότητας και ο κ. Τσίπρας δαιμονοποίησε την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα λέγοντας πως αυτό σημαίνει «κατάσταση σπηλαίων για την Ελλάδα»,  άραγε δεν το προβληματίζει ότι πολλοί μεγάλοι οικονομολόγοι, που μάλιστα είναι με τον κ. Σόιμπλε, εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να γυρίσει σε εθνικό νόμισμα; Αυτούς δεν μπορεί σίγουρα να τους κατηγορήσει ότι είναι Λαϊκή Ενότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα η ΛΑ.Ε. ανοίγει την Κυριακή στην Κυπαρισσία και τη Δευτέρα στην Καλαμάτα, έναν ενδιαφέρον διάλογο με την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου.

Αφού ανέφερε πως 19 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανήκουν στο ευρώ και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί πολλές περιοχές της Μεσσηνίας από τη φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου σχολιάζοντας όσα έχουν και κυρίως, αυτά που δεν έχουν ακόμη γίνει στο νομό. 

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«Την εβδομάδα αυτή συμπληρώνονται 40 ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και δυστυχώς, είδαμε το κράτος, δηλαδή την κυβέρνηση, αλλά και την περιφέρεια, να απουσιάζουν», επεσήμανε ο κ. Πετράκος που καυτηρίασε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει τα χρήματα των αποζημιώσεων. «Το επίδομα – ψίχουλα των 586 ευρώ, το οποίο αγγίζει μόλις το 1/5 από αυτό που δόθηκε κάποτε, παρά το γεγονός ότι τώρα υποτίθεται  πως είμαστε καλύτερα με το ευρώ, δεν έχει έρθει ακόμη και η χρηματοδότηση στους δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών είναι επίσης ψίχουλα, ανεπαρκέστατη» ανέφερε ο πολιτευτής ης ΛΑ.Ε.  «Το αγροτικό δίκτυο συνεχίζει να βρίσκεται σε κακά χάλια και πλησιάζει η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε πάρα πολύ πίσω, με τους εκτιμητές να έχουν ξεκινήσει ήδη 24ωρες κυλιόμενες απεργίες,  επειδή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει να μην δίνει 10 λεπτά επιπλέον ανά χιλιόμετρο όπως ζητούν ώστε να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, ενώ την ίδια στιγμή νοικιάζουν αυτοκίνητα για τα οποία θα δώσουν 54.000», είπε ο κ. Πετράκος ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να μην αποζημιώσει τους πληγέντες και σχολίασε τα περί άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στην κατεύθυνση της αποκατάστασης κυρίως. «Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πως δήθεν η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πιο γρήγορα από ποτέ, αποτελούν αν μη τι άλλο πρόκληση. Επίσης θέλω να καταγγείλω ότι η περιφέρεια, ο κ. Τατούλης, αρνήθηκε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες», δήλωσε ο Θανάσης Πετράκος ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα έχει κάνει η Λαϊκή Ενότητα. «Εμείς, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των πληγέντων και καταθέσαμε και προτάσεις. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χουντής έχει καταθέσει ερώτηση, στο Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητά κατ’ εξαίρεσιν, σχετικές αποζημιώσεις» ανέφερε και εξήγησε πως έχει το καθεστώς αναφορικά με αυτό το θέμα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποζημιώνει μόνο δημόσιες υποδομές και αυτό εφόσον σε επίπεδο περιφέρειας ξεπερνάνε το 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή, σε επίπεδο περιφέρειας ξεπερνάνε τα 114 εκατομμύρια ευρώ και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης βιάστηκε, πριν γίνουν καν οι εκτιμήσεις, να τοποθετηθεί στη σύσκεψη αναφέροντας ότι οι ζημιές είναι 50 αντί για 114 εκατομμύρια, που κατά τη γνώμη μας είναι παραπάνω» είπε ο κ. Πετράκος. «Εμείς δεν περιμένουμε «θα» όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εμείς ζητάμε μέσω του Νίκου Χουντή, να υπάρξει κατ’ εξαίρεσιν αποζημίωση και στους πληγέντες», δήλωσε και αναφέρθηκε σε μερικές από τις 17 προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία, οφείλει να δοθεί ουσιαστική αποζημίωση. Επίσης, να μην λειτουργήσουν οι δύο κόφτες στον ΕΛΓΑ και να ενισχυθεί ο Οργανισμός. «Η 6μηνη αναστολή έχει να κάνει όχι μόνο με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δεν αφορά ούτε στις τράπεζες, ούτε στον ΕΝΦΙΑ, οφείλουν στην κοινή υπουργική απόφαση που θα ληφθεί, να συμπεριλάβουν και αυτά, ενώ δεν είναι δυνατό, να μην γίνει άμεσα καταβολή αποζημιώσεων τουλάχιστον σε παραγωγούς όπως αυτοί των θερμοκηπίων ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν», δήλωσε ο πρ. βουλευτής του νομού και καταλήγοντας απαίτησε αποζημίωση 100%, αλλιώς όπως είπε, θα πρόκειται για  φιλοδώρημα – ψίχουλα. «Αν δεν μπορεί να λύσει ούτε αυτό το πρόβλημα, μάλλον έλεγε ψέματα ο κ. Τσίπρας που στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι έσωσε την Ελλάδα».  

45 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply