ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 

 

 

 

 


 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ζητούν πάνω

από 400 σωματεία, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο!

ΚΑΙ στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα διοργανωθεί την Δευτέρα το απόγευμα, παράλληλα με εκείνο που θα διεξαχθεί στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν να γίνει Νόμος, το Νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το Νομοσχέδιο από τα 400 και πλέον συνδικάτα που έχουν συνυπογράψει, θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής. «Όπως γνωρίζετε, από το καλοκαίρι με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας οικοδόμων, έχουμε ξεκινήσει έναν τιτάνιο αγώνα για τη συνυπογραφή από τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες, Νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση. Πάνω από 400 σωματεία από κάθε κλάδο σε όλη τη χώρα, δεκάδες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, συντονιζόμαστε και διεκδικούμε σε έναν ανυποχώρητο αγώνα, την κατάργηση των αντιεργατικών Νόμων των τελευταίων ετών, την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και κλαδικών συμβάσεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Κουφαλάκος.

Ο κ. Κουφαλάκος, κάλεσε όλους να συμμετέχουν ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει τα σωματεία όπου ανήκουν, για την διεκδίκηση των δίκαιων, όπως τα χαρακτήρισε αιτημάτων όλων των εργαζομένων. «Διεκδικούμε την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την αποπληρωμή των απωλειών μας και κανένας εργαζόμενος να μην παίρνει κάτω από 751 ευρώ. Καλούμε όλους, να δώσουν αγωνιστικό παρόν και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις καθώς και κοινωνικές  παροχές», σημείωσε ο κ. Κουφαλάκος και ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου οικοδόμων Μεσσηνίας Σταύρου Μάρκου, στο οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών. «Η μαζική ανεργία, οι μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τα ωράρια «λάστιχα», τα κουτσουρεμένα μεροκάματα, η ανασφάλιστη εργασία, δεν είναι προσωρινά φαινόμενα. Ο δικός μας κλάδος το βιώνει από πρώτο χέρι» δήλωσε ο κ. Μάρκου ο οποίος ανέφερε πως η ανεργία έχει φτάσει στο 90%. «Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έφερε τεράστια κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους οικοδόμους, μεροκάματα 25 έως 30 ευρώ από ήλιο σε ήλιο». Ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου ο οποίος επλήγη πρώτος από την κρίση. «Στο όριο συνταξιοδότησης, μας πρόσθεσαν δύο επιπλέον χρόνια, ενώ οι συντάξεις, είναι κυριολεκτικά πείνας. Σχεδιάζουν περαιτέρω μείωση μισθών και ημερομισθίων, την απελευθέρωση των απολύσεων, ετοιμάζουν αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων και τη συνδικαλιστική δράση. Τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ρήξεις και συγκρούσεις με το κεφάλαιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ότι έχει κερδίσει η εργατική τάξη, το έχει κερδίσει με αγώνες και αίμα, δεν μας χάρισε κανείς τίποτε, όλες οι κατακτήσεις μας ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και συγκρούσεων. Εμέις δεν έχουμε καμία ευθύνη για την κρίση του συστήματος, να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία» ανέφερε ο πρόεδρος των οικοδόμων. Κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν στον αγώνα, απηύθυνε και ο β΄ αντιπρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Γιώργος Χρονόπουλος. «Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, όλο τον λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και διεκδικούμε με την πάλη μας, να υπογραφεί ξανά συλλογική σύμβαση εργασίας, για να έχουμε όλοι μας μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και όχι να κάνει ότι θέλει η μεγαλοεργοδοσία και ο κάθε καπιταλιστής. Όλοι μαζί μια γροθιά, να βροντοφωνάξουμε για τις συλλογικές συμβάσεις». Το συλλαλητήριο, τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν υπογράψει, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες σιδήρου – μπετό, εργαζόμενοι στο αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, φαρμακοϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, τεχνίτες στη ΔΕΗ και ελαιοχρωματιστές και κοσμηματογράφοι. 

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

66 Συνολικές προβολές, 4 Σήμερα

Leave a Reply