ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΥΛΑΙΑ ΡΙΧΝΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

0

 

 


Στο επίκεντρο η αλλαγή του «Καλλικράτη» και το νέο μοντέλο του κράτους με τους δημάρχους να ζητούν… αυτονομία!

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται στο Βόλο το διήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος το οποίο απασχολεί η αλλαγή του Καλλικράτη  και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους. Τα ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών, από την πλευρά της κυβέρνησης, και την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης τίθενται επί τάπητος στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, στο οποίο μετέχουν ως σύνεδροι δεκάδες δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, να δηλώνει προσερχόμενος: «Δεν μας αξίζει η Ελλάδα που ζούμε, και πρέπει να την αλλάξουμε, ώστε να γίνει η πατρίδα μας μία σύγχρονη χώρα, να γίνει η Ελλάδα της Ευρώπης. Πρέπει να βγούμε από την ύφεση των επτά ετών, ώστε στα παιδιά μας να αφήσουμε μία σύγχρονη Ελλάδα». 

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η αύξηση και η καλύτερη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πατούλης παρουσίασε τους συνολικούς, αλλά και επιμέρους στόχους-διεκδικήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα και η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους θα πρέπει να «κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, που δεν θα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό β’ κατηγορίας» και σημείωσε την ανάγκη να διασαφηνίζονται οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Παράλληλα τόνισε τη σημασία να δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, δύο έννοιες πολύ βασικές για την Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε. Προσδιορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση, επισήμανε πως η ΚΕΔΕ έχει τη διάθεση να συζητήσει με ανοικτό πνεύμα και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει η ίδια διάθεση και από την άλλη πλευρά. «Να μην αιφνιδιαστούμε ξανά από προτάσεις σαν αυτή που φαίνεται ότι ήθελε το Υπουργείο να προωθήσει, με την τοποθέτηση Ειδικών Γραμματέων στους Δήμους, οι οποίοι θα έπαιρναν στα χέρια τους τις αρμοδιότητες και υποκαθιστούσαν ουσιαστικά τους αιρετούς Δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε την ανάγκη οι Δήμοι να είναι ισχυροί, να μπορούν να λειτουργούν, να διοικούνται και να μην «μετατραπούν σε ακυβέρνητες Πολιτείες και πεδία πειραματισμού για να ικανοποιηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ επεσήμανε πως η Αυτοδιοίκηση, είναι αυτή που πρέπει να αποφασίζει για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην έχουμε τον πρώτο λόγο σε θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η δυνατότητά μας να έχουμε δικούς πόρους μέσα από την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής που κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι η φορολογική αποκέντρωση, η δυνατότητα μας να προσλαμβάνουμε προσωπικό στις ανταποδοτικές μας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες του κάθε Δήμου ξεχωριστά». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συμβολή του στη διαμόρφωση των στρατηγικών θέσεων της Ένωσης, μέσα από τη μελέτη για την «Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιόδου 2016-2018. Κύριο σύνθημα του συνεδρίου είναι «Ισχυροί Δήμοι για Δυνατή Ελλάδα» και όπως επεσήμαναν οι σύνεδροι, με ενότητα και συνεργασία θα βάλουν ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους.

 

 

53 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply