ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

0

 

 


Αρχές Νοεμβρίου… πηγαίνει η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2016 στους αγρότες!

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ στην τσέπη, θα περάσουν τελικά το τριήμερο της εθνικής επετείου οι αγρότες, οι οποίοι δεν θα πληρωθούν την προκαταβολή του 70% της επιδότησης, αφού η καταβολή του τσεκ, αναμένεται να γίνει τελικά, στις αρχές Νοεμβρίου και όχι πριν τις 28 Οκτωβρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη, οι σχετικές πιστώσεις προγραμματίζεται να γίνουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, µε λίγες µέρες καθυστέρηση από τις αρχικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για πληρωµή στις 27 ή και 28 Οκτωβρίου. Ο προγραμματισμός που επεξεργάζονται από το υπουργείο και τον Οργανισμό, θέλει το ποσό που θα πιστωθεί σε περίπου 700.000 δικαιούχους παραγωγούς, να ανέρχεται σε 826 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στο τέλος του έτους, θα γίνει η αποπληρωμή με την καταβολή και του υπόλοιπου το 30% της βασικής (354 εκατ. ευρώ), του πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι φέτος θα υπάρξει ρεκόρ πληρωμών των επιδοτήσεων προς τους αγρότες, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως το ποσό συνολικά αναμένεται αν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και πως μέχρι τέλος του Οκτώβρη θα έχουν ολοκληρωθεί  όλες οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών.

« Θα αναφερθώ μόνο σε δύο θέματα που παραλάβαμε με μεγάλα προβλήματα, το ένα καθημερινότητας και το άλλο στρατηγικής» ανέφερε από το βήμα του ταε κβον ντο ο κ. Αποστόλου και εξήγησε «το πρώτο είναι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπου όχι μόνο βρήκαμε περισσότερα από 3 δισ. πρόστιμα και καταλογισμούς, αλλά και καθυστερήσεις στις πληρωμές από το 2008. Βάλαμε τάξη αφού το 2015 μετά από πολλά χρόνια δεν είχαμε πρόστιμα και μέχρι τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες. Υπολογίζουμε ότι τη φετινή χρονιά θα έχουμε ρεκόρ πληρωμών. Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Το δεύτερο έχει ως βασικότερη αναφορά το ΠΑΑ 2014-2020 συνολικού  επενδυτικού κόστους πάνω από 6 δισ., από τα οποία τα 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι.  Είχε κατατεθεί στην Ε.Ε. από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και επιστράφηκε το καλοκαίρι. Το αναμορφώσαμε, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα. Εγκρίθηκε και αυτή την περίοδο προχωρούμε στην προκήρυξη ενός σημαντικού μέρους» επεσήμανε ο υπουργός και στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική του αγροτικού τομέα, καυτηριάζοντας το γεγονός πως το πολιτικό σύστημα και τα συν αυτώ, δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία και την κρισιμότητά του. «Ο αγροτικός τομέας, ακόμη και όπως είναι σήμερα, λειψά, όχι μόνο άντεξε στην κρίση αλλά συνεχίζει να δίνει δουλειές και προοπτική. Όχι μόνον έχει αυξήσει τη συμμετοχή του στο εθνικό ΑΕΠ (συμμετέχει σε ποσοστό περίπου διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο)  αλλά  – τη στιγμή που ψάχνουμε αγωνιωδώς να τονώσουμε τις εξαγωγές της χώρας – αυξάνει τον εξαγωγικό του προσανατολισμό.

Πέραν τούτων δίνει τη βάση για να αναπτυχθεί ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση, το εμπόριο. Παράγεται αξία από τον αγροτικό τομέα. Αξίζει λοιπόν και την προσοχή μας και τη μέριμνά μας, όπως και κάνουμε πράγματι στο Υπουργείο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει κεντρική πολιτική για την αριστερά.

Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη αντίληψη για τον αγροδιατροφικό τομέα και ταυτόχρονα μια επικαιροποιημένη, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, πολιτική υπαίθρου.

Ένα μεγάλο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ελληνικής υπαίθρου πρέπει να αποτελέσει βασική μας προτεραιότητα. Και μέσα σε αυτό το σχέδιο (θα κάνω μια ειδική αναφορά γιατί όπως ξέρετε έχω μακρά ενασχόληση με τα θέματα της αυτοδιοίκησης) πρέπει να δούμε το θέμα της αποδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο: Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την τοπική αντιπροσωπευτικότητα.

Οι παλιές κοινότητες δεν εκπροσωπούνται και οι παλιοί καποδιστριακοί δήμοι υποεκπροσωπούνται.  Οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά, είναι αποκλεισμένοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά ο κεντρικός υδροκέφαλος δήμος με ότι αυτό συνεπάγεται…» δήλωσε από ο βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός τονίζοντας πως πρέπει όλοι να σκύψουν στον κλάδο και να συμβάλουν στην επίτευξη αλλαγών.

«Σας καλώ να δούμε με νέα ματιά την ύπαιθρο και τον αγροδιατροφικό χώρο, να έλθουμε σε πιο ουσιαστική επαφή και συχνότερη επικοινωνία  με την επαρχία, να στηρίξουμε ότι αξίζει να στηριχτεί και να αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλάξει».

 

 

 

Leave a Reply