ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, η ισχυροποίηση Φίλη και ο Αλέξης που δεν είναι Ανδρέας

0

 

 


επισημανσεις

 

PANTESτου Θανάση  Παντέ

«ΜΠΑ σε καλό σου! Που με το ζόρι κομμουνιστής να γίνω και να γραφτώ στο κομματικό σχολείο. Που διά της καθεστωτικής «βίας» να προσκυνώ και να σταυροκοπιέμαι στην εκκλησία της γειτονιάς μου. Φύγε από ’δω!

ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου και ατομική μου υποχρέωση, σεβόμενος στοιχειωδώς τον εαυτό μου, να πιστεύω στον δικό μου θεό, τη δική μου ιδεολογία και το δικό μου όραμα για μια αυριανή καλύτερη κοινωνία!

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ, σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε. Πράγματα που έχουν απαντηθεί και λυθεί εδώ και τέσσερις αιώνες σε ολόκληρη την Οικουμένη, πλην των μουσουλμανικών καπετανάτων, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν και να σέρνουν τον τόπο σε μια κουβέντα χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και το εννοώ!

ΚΟΒΩ τον σβέρκο μου ότι αρκετοί εκ των θεούσηδων που εντελώς τυπικά επισκέπτονται τους ιερούς ναούς και ασπάζονται, με άπειρο αλλά υποκριτικό σεβασμό, το χέρι του παπά έχουν διαπράξει κάθε αμαρτία και υιοθετήσει κάθε ανήθικη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ, κίναιδοι, μαυραγορίτες, απατεώνες, αρχικλέφτες, μοιχοί και μοιχαλίδες, καθώς και άπληστοι, αχόρταγοι και συμφεροντολόγοι!

ΝΑ ΜΗΝ ανοίξω το στόμα μου και αναγκαστώ να δείξω αρκετούς εκ των πρωτοκλασάτων ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ δει και τα έχουμε διαβάσει σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα, κυρίως της Καθολικής Εκκλησίας. Μέχρι και παιδιά μοσχοπουλούσαν οι αθεόφοβοι! Ελάτε τώρα. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια!

ΚΟΒΩ επίσης τον σβέρκο μου ότι αρκετοί εκ των «άθεων» και «άπιστων» περιλαμβάνονται στις λίστες των νομοταγών, των έντιμων, των συνεπών, των αλληλέγγυων και των ηθικών. Γιατί η ηθική έχει τον δικό της θεό.

ΚΙ ΑΥΤΟΣ ονομάζεται συνείδηση και αυτογνωσία. Η ηθική δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, ούτε μεταχρονολογημένη επιταγή που την εξοφλείς εξομολογούμενος στον ρασοφόρο της ενορίας!

ΕΠΟΜΕΝΩΣ. Και με δεδομένη την Ιστορία. Με δεδομένη την επικρατούσα και θεσμοθετημένη, από αιώνων, παράδοση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και στα 3/4 της Υφηλίου.

ΚΑΙ με δεδομένο το γεγονός ότι σε μερικά ζητήματα δεν χωράει κομματικό χρώμα και κομματική σημαία.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ όλα αυτά, είναι εντελώς απογοητευτική η εικόνα που με περισσή υποκρισία και για λόγους εντελώς ψηφοθηρικούς εμφανίζουν πολλά κόμματα, ιδιαιτέρως του ευρωπαϊκού τόξου.

ΟΠΩΣ ας πούμε της Φώφης του σοσιαλισμού, του Σταύρου του αστικού εκσυγχρονισμού και πρωτίστως του Κυριάκου του φιλελεύθερου πνεύματος του ευρωπαϊκού!

ΟΛΟΙ αυτοί έπρεπε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο να κουβεντιάσουν τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και να τον απαιτήσουν ως αυτονόητο αίτημα στοιχειώδους εκσυγχρονιστικής διαδικασίας!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν ο ροζέ Φίλης, ο μαυρούκος Πίπης, ο κόκκινος Τίτης, ο γαλάζιος Κίκης, δεν ξέρω ποιος άλλος υπουργός, οποιασδήποτε παρατάξεως, ανακινούσε αυτό το θέμα!

ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΟ, λοιπόν, γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, ύστερα από τέσσερις και πλέον αιώνες, η Ψωροκώσταινα εξακολουθεί να πορεύεται με τον βηματισμό των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών.

ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ακόμα και σήμερα, το 2016, αλληθωρίζουμε προς το βαθύ κράτος του Αλλάχ και προς τους σκελετούς της οθωμανικής σουλτανίας, αποδεικνύει εκκωφαντικά ότι όχι μόνο μυαλό δεν βάλαμε, αλλά ότι καθημερινά λαμβάνουμε αυτά που μας αξίζουν.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ρητορική φλυαρία, ασταμάτητη μπαρουφολογία, καφενόβια κουβεντούλα, άφθονη συνωμοσιολογία, πολιτική και κομματική ποδοσφαιρολαγνεία και απέραντη μούχλα. Τζιχάντ, ρεεεεε! Αρκεί να είναι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας!

ΚΑΙ στρεφόμενος προς τον ουρανό, σε όποιον θεό, ένα έχω να πω: τροποποιώντας ελάχιστα τη ρήση του Ιησού όταν εκείνος ήταν καρφωμένος πάνω στον σταυρό: Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι λέγουσι και τι ποιούσι!».

***

ΕΥΣΤΟΧΟ άρθρο του Δημήτρη Δανίκα, επίκαιρο ασφαλώς με αφορμή τα όσα συζητούνται για τα θρησκευτικά και γενικότερα τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται άγρια, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια κατάληξη θα έχει αυτή η δοκιμασία.

ΤΑ ΟΣΑ αναφέρονται στο άρθρο δεν μπορεί παρά να βρίσκουν σύμφωνο κάθε σκεπτόμενο πολίτη που δεν θέλει να ποδηγείται η σκέψη του από κανένα.

ΜΠΟΡΕΙ προσωρινά η κρίση να μην οδηγήθηκε στα άκρα, το ρήγμα ωστόσο ήδη υπάρχει και δεν πρόκειται να κλείσει πλέον.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ  τους χειρισμούς θεωρώ πως ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται πιο γάτα από τον προκάτοχό του Χριστόδουλο που σε ανάλογη περίπτωση είχε ξεσηκώσει το σύμπαν.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το Νίκο Φίλη, ως υπουργό Παιδείας, η απήχησή του όπως φάνηκε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο.

***

ΟΙ ΦΙΛΟΙ που ήρθαν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το εντυπωσιακό ποσοστό επανεκλογής του Τσίπρα στη θέση του προέδρου.

ΚΑΠΟΙΟΙ μάλιστα συνέκριναν το ποσοστό με αντίστοιχο του Ανδρέα Παπανδρέου στην παντοδυναμία του στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΙΔΙΑ ως εδώ! Ελεος πια!

ΑΛΛΟ Ανδρέας και άλλο Αλέξης και άλλες εποχές βεβαίως!!

 

 

Leave a Reply