ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ1

0

 

 


Μόνο η παραμονή στην εξουσία απομένει ως ιδεολογικό πρόσημο της συγκυβέρνησης

ΤΟ ΜΟΝΟ ιδεολογικό πρόσημο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία. Αυτό τόνισε σε παρέμβασή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, καλεσμένη στη χθεσινή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1. Σταχυολογώντας από την παρέμβαση της Μεσσήνιας πολιτικού:

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θύμισε σε τίποτα τα συνέδρια των προηγούμενων χρόνων. Δεν θύμισε σε τίποτα συνέδριο ενός κόμματος πολιτικά οριοθετημένου στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δεν άκουσα κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, κάποιο προγραμματικό σχέδιο – και πώς, βέβαια, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πνίγεται στις ψευδαισθήσεις τις οποίες είχε καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας, στα ψέματα τα οποία είπε,  στις ιδεοληψίες, στα μνημόνια – και ειδικά στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που έφερε, –  σε όλη αυτή τη δυσκολία που βιώνουμε.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σχόλιο περί συντροφικότητας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό, όχι απλά το ότι ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε στο βήμα και αποκάλεσε “συντρόφους” τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε με πολύ έντονο χειροκρότημα.

Αυτό αποδεικνύει ότι πραγματικά το μόνο ιδεολογικό πρόσημο που έχει απομείνει σε αυτήν την κυβέρνηση είναι η με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Για το πολύ σημαντικό ζήτημα του χρέους εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή, την οποία να μην θυμόμαστε κατά το δοκούν ή όποτε μας συμφέρει, όπως κάνει η παρούσα κυβέρνηση.

Όμως βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μην έχει χρησιμοποιήσει το πολύ θετικό κεκτημένο του Νοεμβρίου 2012, αλλά ουσιαστικά να έχει απεμπολήσει τα 6 δισ. των ελληνικών ομολόγων. Είναι μείζον ζήτημα το ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση χάρισε 6 δισ. ευρώ στους ευρωπαίους τραπεζίτες.

Πρέπει λοιπόν να γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή κουβέντα και να μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε θετικά, με θετική πρόταση, στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και έχει δοθεί μόνο το 1,1 δισ. από την υπο-δόση της πρώτης δόσης. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη και ακόμη περιμένουμε. Βεβαίως ελπίζουμε να πάει καλά, όμως δυστυχώς βλέπουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει, πνιγμένη στην ανικανότητα και ανευθυνότητά της. Και αυτό φυσικά στοιχίζει στην ελληνική οικονομία, η οποία βυθίζεται σε περαιτέρω ύφεση.

Και εν τέλει – και απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο – μην περιμένετε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην κάνουν αντιπολίτευση! Δεν πρέπει να πάρουμε πίσω αυτά τα 6 δισ.; Δεν πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση, η οποία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ πυρπολήθηκε όταν ο ίδιος δίχασε τον ελληνικό λαό με ψεύτικα διλήμματα, με ψευδαισθήσεις;

Όσο αυτό δεν προχωρά, όσο δεν υπάρχει συναίνεση πάνω σε μια εθνική γραμμή, η οικονομία θα βουλιάζει και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Εμείς έχουμε θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές μη υποχώρησης σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις και άλλα, που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως ένα πολύ χρήσιμο όπλο στη διαπραγμάτευσή της. Εμείς δεν υποχωρούμε από τις θέσεις μας.

Η δική μας σκληρή στάση, που είχαμε και όταν ήμασταν κυβέρνηση, είναι το πιο δυνατό όπλο της παρούσας κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς.

 

Leave a Reply