ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι άθλιοι δρόμοι μια πόλης που θέλει να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα, και άλλα…

0

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTESτου  Θανάση  Παντέ

ΚΙΝΟΥΜΑΙ στην πόλη καθημερινά με ποδήλατο, εντός και εκτός ποδηλατόδρομου, και διαπιστώνω σε καθημερινή βάση την αθλιότητα των δρόμων της. 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ της Καλαμάτας, οι περισσότεροι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και το ασφαλτόστρωμα είναι σε άθλια κατάσταση, αποτέλεσμα οι συνεχείς κραδασμοί των οχημάτων, εντονότεροι στα ποδήλατα ασφαλώς και βέβαια οι αναπόφευκτες φθορές τους.

ΚΙ ΑΥΤΑ συμβαίνουν σε μια πόλη που θέλει να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και έχει κάνει τη διεκδίκηση αυτή σημαία της.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ βέβαια, δε λέω (αν και θα μπορούσα να πω το άλλο με την μυλωνού και τους πραματευτάδες της). 

ΟΜΩΣ φίλτατοι ιθύνοντες του Δήμου, καλό θα είναι να φροντίζετε και για τους δρόμους αυτής της πόλης και βέβαια δεν αναφέρομαι μόνο στις κεντρικές αρτηρίες και στη βιτρίνα της πόλης. 

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει να βλέπουμε και πίσω από τη βιτρίνα δε νομίζετε; 

ΚΑΙ να μην ακούσω ως επιχείρημα τα περί ποδηλατοδρόμου, για είναι ανεπαρκή όπως άλλωστε και ο ίδιος ο ποδηλατόδρομος. 

***

ΜΕ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΗ προσφορά και πολύ αγάπη ξεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης και αποκατάστασης του σπιτιού του ήρωα Νικηταρά στη Νέδουσα, διάβασα χθες στη «ΦΩΝΗ». 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καιρός ήταν ν’ αρχίσει η διάσωση του σπιτιού που ρήμαζε τόσα χρόνια όπως κατ’ επανάληψη είχαμε επισημάνει με σχόλια αλλά και με παρεμβάσεις στα Φιλοσοφικά Συμπόσια που κάθε καλοκαίρι γίνονται στο όμορφο αυτό χωριό, με πρωτοβουλία του Νικήτα Βεργινάδη.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεδουσαίων να σώσουν το σπίτι του Νικηταρά είναι αξιέπαινη και χρειάζεται κάθε  ενθάρρυνση. 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ αυτό άλλωστε μπορεί ν’ αποτελέσει το εφαλτήριο για πολλαπλές δράσεις στην περιοχή και επίσης μην ξεχνάμε και το κτίριο του σχολείου που στη Νέδουσα υπάρχει και θέλει κι αυτό φροντίδα. 

***

ΑΠΟ το ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου στη «ΦΩΝΗ» πληροφορήθηκα κι ελόγου μου πως φέτος η αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έφτασε το 22,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο, ενώ οι συνδέσεις με το εξωτερικό αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το Νοέμβριο. 

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη ασφαλώς και μένει να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, γιατί μεταξύ μας τώρα ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και καθόλου εύκολος, ώστε να γίνει η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας τουριστικός προορισμός. 

***

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ο λόγος για τουρισμό, ας θυμίσουμε πως οι διαδικασίες για το 5ο  Σχολείο Τουρισμού  Καλαμάτας που δημιούργησε το δίδυμο των ΑΝ.ΖΑ.,  δηλαδή ο Κώστας Ανδριανόπουλος και ο Ανδρέας Ζαγάκος,  προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ενώ οι συμμετοχές έχουν ήδη κλείσει και είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. 

ΟΠΩΣ ήδη έχουμε πει, κυριότερη θεματολογία του 5ου  Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας που θα γίνει από 31 Οκτωβρίου  έως και τις 2 Νοεμβρίου στο Elite City Resort, θα είναι γύρω από την εστίαση.

***

  ΘΕΣΜΟΣ πλέον έχει γίνει η Γιορτή Ψωμιού που  εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας. 

Η ΓΙΟΡΤΗ που φέτος έγινε για τρίτη φορά, πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία, όπως πληροφορήθηκα από το  εκτενές ρεπορτάζ του Τζον Μπόζ ή Γιάννη Μποζίκα, που ξέρει πρόσωπα και πράγματα στο ευρύτερο Τριφυλιακό γίγνεσθαι, με το οποίο σύντομα θα ασχοληθούμε εκτενώς και επιτοπίως.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ απ’ ότι έμαθα, που εκτός από βουλευτής είναι και αρτοποιός και μπράβο του, τιμή του και καμάρι του, ήταν εκεί και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επιτυχία της Γιορτής.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ βέβαια η συγκίνηση του Πέτρου, άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε ότι από τον φούρνο ξεκίνησε για να φτάσει στα βουλευτικά έδρανα. 

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου: «Δύο πρίγκιπες στην ελληνική επανάσταση», από τον μηχανολόγο -ηλεκτρολόγο μηχανικό Κωνσταντίνο Α. Μαρκάκη που δημοσιεύθηκε στη «ΦΩΝΗ». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ιστορικός ο Παναγιωτόπουλος και με πλούσιο έργο στο ενεργητικό του, αλλά και η παρουσίαση από τον Μαρκάκη κατατοπιστικότατη, προδιαθέτει τον αναγνώστη να αναζητήσει το βιβλίο και να εμβαθύνει στα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που περιέχει. 

ΟΙ ΔΥΟ πρίγκιπες είναι ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Αλέξανδρος  Κατακουζηνός και το βιβλίο αναφέρεται στη δράση τους το 1821.

 

Leave a Reply