ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ψίχουλα» και στη Μεσσήνη από το κράτος για την αποκατάσταση των ζημιών!

0

 

 

 


ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

 

  • ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 250.000 ΕΥΡΩ
  • ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΟ ΠΟΣΟ των 4 εκατ. ευρώ απαιτείται στο Δήμο Μεσσήνης για την αποκατάσταση των πολλών και σοβαρών ζημιών που υπέστησαν πολλές περιοχές του, από τη φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Τα χρήματα αυτά, δεν θα έρθουν ποτέ από το κράτος ωστόσο, καθώς και γι’ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει «ψίχουλα» της τάξεως των 250.000 ευρώ.
Ο δήμος, από την πρώτη στιγμή, αποφάσισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μετά τις τεράστιες ζημιές να μεταφέρει στο αποθεματικό του, το ποσό των 437.829,63  ευρώ, για να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Τα χρήματα αυτά ωστόσο, είναι τα μοναδικά που θα μπορούσε να διαθέσει ώστε, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Ξαρχάκος. «Από αυτό το ποσό, 289.000 ευρώ διατέθηκαν για μίσθωση μηχανημάτων τα οποία εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εργάζονται από την επομένη της καταστροφής, στο σύνολο των πληγεισών περιοχών του δήμου» ανέφερε ο κ. Ξαρχάκος, ο οποίος επεσήμανε πως ο σκοπός, ήταν η άμεση πρόσβαση των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους και φυσικά των αγροτών στα χτήματά τους, καθώς η αγροτική οδοποιία υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές. «Οι ζημιές αυτές, δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, με την πρόσβαση όμως να είναι πλέον εφικτή» είπε ο κ. Ξαρχάκος. «Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση θα γίνουν επείγοντα τεχνικά έργα. Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση 8 νέων εργολαβιών ύψους από 8 έως 10 χιλιάδες ευρώ η καθεμία, μια για κάθε δημοτική ενότητα ενώ σε εξέλιξη επίσης, είναι μια εργολαβία η οποία προϋπήρχε της καταστροφής, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί, ύψους 93.000 ευρώ» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, ο οποίος με τη σειρά του, χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα χρήματα που έδωσε το κράτος και στον συγκεκριμένο δήμο, για την υποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία. «Την Παρασκευή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα γίνει η αποδοχή της χρηματοδότησης των  250.000 από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Μέρος αυτών των χρημάτων θα δοθούν για την αγροτική οδοποιία, ενώ κάποια άλλα θα επιστρέψουν στο τεχνικό πρόγραμμα, από έργα ή μελέτες που ήταν προγραμματισμένα και πρέπει να γίνουν πάση θυσία, ώστε αυτό να λειτουργήσει όπως είχαμε εξαρχής σχεδιάσει», ανέφερε ο κ. Ξαρχάκος. «Το αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών που τεκμηριωμένα κατέθεσε ο δήμος μας, αφορούσε σε 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και 3,5 εκατομμύρια για τις λοιπές υποδομές του δήμου», δήλωσε με νόημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και συνέχισε. «Ευελπιστούμε σε καινούρια χρηματοδότηση, καθώς δεν μπορούμε να αντλήσουμε άλλα χρήματα από το τεχνικό πρόγραμμα. Συνεχίζουμε με τα δικά μας μηχανήματα καθώς ο δήμος Μεσσήνης έχει έναν καλό μηχανολογικό εξοπλισμό και περιμένουμε».

ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ… Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Στη συμπρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας σε αντίθεση με την Καλαμάτα, η καταβολή του επιδόματος των 586 ευρώ και τα χρήματα για την οικοσκευή θα καθυστερήσουν, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κι έτσι δόθηκε καταληκτική παράταση έως τις 7 Νοεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, στο δήμο έχουν υποβληθεί 197 αιτήσεις οικιών, 347 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και αρκετές στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, καθώς ο δήμος Μεσσήνης επλήγη ιδιαίτερα  στο αγροτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ που έχουν υποβλήθει στο δήμο, ανέρχονται  σε 1.200, 25 αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο και 600 για κατεστραμμένα, μπαζωμένα κτήματα, αρδευτικά και εξοπλισμό στο ΠΣΕΑ. «Υπάρχουν και μερικές αιτήσεις σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν όλοι καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με την προθεσμία να λήγει στις 7 Νοεμβρίου» δήλωσε η υπεύθυνο Τύπου του δήμου, Γεωργία Παναγοπούλου.  «Μετά την κήρυξη των περισσότερων περιοχών νομού Μεσσηνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου, ο δήμος Μεσσήνης προσπάθησε να ανακουφίσει τους δημότες που είχαν πληγεί, με κάθε τρόπο» υπενθύμισε η κα. Παναγοπούλου. «Απευθυνθήκαμε στους πληγέντες και ζητήσαμε να έρθουν, να υποβάλλουν αιτήσεις και να κατοχυρώσουν έτσι προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το επίδομα που δίνει το κράτος για την κάλυψη μερικών από τις πολύ βασικές πρώτες ανάγκες», δήλωσε η Γεωργία Παναγοπούλου η οποία κάλεσε όλους τους δικαιούχους, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να μην χάσουν τα χρήματα που πρέπει να πάρουν.  

Leave a Reply