ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διπλωματία της γκάφας

0

 

 

 


Η εξωτερική πολιτικήμιας χώρας είναι πολύσοβαρή υπόθεση γιανα την εντάσσειο Πρωθυπουργός τηςστις συμμαχίες καιτις κολεγιές με τις οποίεςδιαμορφώνει τηνκυβερνητική πλειοψηφία

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

από capital.gr

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ακόμη η Ελλάδα αποδείχθηκε χώρα χωρίς εξωτερική πολιτική. Χωρίς υπουργείο Εξωτερικών καν. Μια δημοσιογραφική αστοχία οδήγησε την ελληνική διπλωματία σε πολιτική αστοχία. Το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί διπλωματία των τηλεγραφημάτων. Ενημερώνεται από το ΑΠΕ και τα ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Δεν έχει δικές του υπηρεσίες στην Άγκυρα; Αν αύριο ένα δημοσιογραφικό τηλεγράφημα αναφέρει κήρυξη πολέμου θα  κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις; Έλεος.  Πάλι καλά που δεν πρόλαβε να αντιδράσει και ο Καμμένος.

Αλλά αυτή τη φορά η Ελλάδα αποδείχθηκε χώρα χωρίς πολιτική καν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν το υπουργείο Εξωτερικών έκαναν ακριβώς την ιδία γκάφα: τοποθετήθηκαν με βάση μια λανθασμένη δημοσιογραφική πληροφορία.  Οι πολύπειροι παράγοντες στα αντιπολιτευτικά κόμματα, δεν είχαν την πρόνοια να κάνουν αυτό που δεν έκανε ο Κοτζιάς;

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρκεί ένα δημοσίευμα, ιδίως από ξένο μέσο ενημέρωσης, για να χαλάσουν τον κόσμο, πότε η αντιπολίτευση και πότε η κυβέρνηση. Χωρίς να εξετάσουν αν η μεταδοθείσα πληροφορία είναι ακριβής, ή αν εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Αρκεί να τους βολεύει.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά θέματα λίγο το κακό. Έτσι πορευόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, έτσι θα συνεχίσουμε. Το χούι φεύγει τελευταίο. Αλλά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας –όπως και την αμυντική άλλωστε– η κατάσταση κινείται μεταξύ της αυτογελοιοποίησης και της προθυμίας να πέσουμε θύματα μιας προβοκάτσιας, ή μιας σύμπτωσης.

Αν η αντιπολίτευση έχει το πρόσχημα ότι συμπαρασύρθηκε από την κυβερνητική προχειρότητα –ως μη όφειλε– η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει καμιά δικαιολογία. Αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει επαφή με πραγματικότητα ούτε καν στα σημεία αιχμής. Η εξωτερική πολιτικής της –που δε υπάρχει κατ ουσίαν–είναι φύλλο στον άνεμο.

Αυτή την φορά δεν διασύρθηκε απλώς η χώρα. Αυτό-αποπροσανατολίστηκε αντιδρώντας σε κάτι που δεν είπε ο Ερντογάν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει σε όσα είπε. Η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου σε βάρος της Ελλάδας, ανασύροντας διεκδικήσεις σε βάρος μας και η ελληνική κυβέρνηση –αν όχι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα– παρακολουθεί δημοσιογραφικές εκπομπές για να πληροφορηθεί τη συμπεριφορά της.

Αν ο Τσίπρας ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός έχει συναίσθηση όσων συνέβησαν μ’ αυτό το διαβόητο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, θα πρέπει να αρχίσει τον ανασχηματισμό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Η θωράκιση της χώρας στο επίπεδο της επικοινωνίας και των διπλωματικών χειρισμών πάσχει. Οι δυο –εκτός ΣΥΡΙΖΑ– υπουργοί που χειρίζονται το πιο ζωτικό άξονα συμφερόντων της χώρας είναι χαμένοι στο δικό του κόσμο ο καθένας.

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εντάσσει ο Πρωθυπουργός της στις συμμαχίες και τις κολεγιές με τις οποίες διαμορφώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κωμικοτραγική κατάσταση των ημερών δείχνει ότι με τις σημερινές ηγεσίες στα υπουργεία που φέρουν την ευθύνη για τη διεθνή θωράκιση της χώρας αρχίζει να εμπεδώνεται αυτό που έλεγε ο Βίσμαρκ για τους Πολωνούς: “Δεν μπορείς να τους καταστρέψεις, αλλά αν τους δώσεις αρκετή ισχύ, θα καταστραφούν μόνοι τους”.

Leave a Reply