ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλίντον-Τραμπ, ούτε άτρωτοι, ούτε βιονικοί

0

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTES του Θανάση  Παντέ 

«ΑΥΤΗ είναι ακριβώς 68 ετών, εκείνος μόλις έκλεισε χα 70. Και οι δύο έχουν επιδοθεί σε έναν απάνθρωπα σκληρό προεκλογικό αγώνα με έπαθλο την προεδρική καρέκλα στον Λευκό Οίκο.

ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ για αμφότερους είναι με πόση επιμέλεια προσπαθούν να εμφανιστούν ως άτρωτοι μπροστά στους ψηφοφόρους.

ΠΑΡΟΤΙ η Κλίντον και ο Τραμπ δημοσιοποιούν ανελλιπώς τις ιατρικές εξετάσεις τους. η κατάσταση της υγείας τους έχει μπει στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ. Οχι μόνο εξαιτίας της ηλικίας τους ή επειδή ο φόβος πουλάει. Κάθε άλλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ μάλλον για να απομυθοποιήσουν έως έναν βαθμό τις αυτοκολακευτικές τους καμπάνιες μέσα από τις οποίες υπερεκθειάζουν τη δύναμη, την πειθαρχία, την αυταπάρνηση και την εργασιομανία τους ως οι απολύτως καταλληλότεροι νια το υψηλότερο πολιτικό αξίωμα.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κουλτούρα, άλλωστε, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη ως προς τη δύναμη και την υγεία των ηγετών της χώρας.

AΝ ο αμερικανικός λαός είχε τον ακαταμάχητο και αενάως φορμαρισμένο Superman για πρόεδρο, ίσως θα ήταν τρισευτυχισμένος.

ΚΑΙ αυτό γιατί στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ όχι μόνο ” υπέφεραν από ασθένειες, αλλά φρόντιζαν μυστικοπαθώς να τις αποκρύπτουν από τη δημόσια θέα.

ΥΠΟ τις συμβου λές του στενού ιατρικού κύκλου και του πιστού τους περίγυρου, αυτές οι ανθρώπινες, τελικά, προεδρικές φιγούρες εξωράιζαν την οδυνηρή τους πραγματικότητα προσβάλλοντας μια φροντισμένη έπιανα υποτιθέμενης σφριγηλής και αισθητικής υπεραξίας».

ΜΕ ΑΥΤΟΝ τον τρόπο ξόρκιζαν περισσότερο τις δικές τους φοβίες και αδυναμίες παρά τους ενδεχόμενους εφιάλτες των πολιτών.

ΤΑ ΠΕΡΙ πολιτικής αξιοπιστίας και εγγυήσεων προστασίας του λαού από τις συνέπειες μιας προεδρικής ασθένειας αποτελούσαν επί χρόνια τα ψιλά γράμματα στη συνταγή χειραγώγησης πειθήνιων πολιτών και ψηφοφόρων.

ΛΕΝΕ, όμως, ότι «όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Ειδικότερα, η πιο νευρωτική μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, που αντιδρά έντρομη στην παχυσαρκία, στις ψυχοσωματικές ασθένειες και τους τοξικούς εθισμού ς, ρέπει στις θεωρίες συνωμοσίας νια την υγεία των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο. αναπόφευκτα, το πάρτυ της καχυποψίας κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ έχει γίνει δημοφιλέστερο και από το κυνήγι των Pokemon.

ΓΙΑ ΤΗ Χίλαρι, η οποία χειρίστηκε ανεύθυνα το συμβάν της πρόσφατης λιποθυμίας της, το στρατόπεδο των αντιπάλων της διοχετεύει ότι τα «ψωμιά της είναι μετρημένα». Πάσχει, διαδίδουν, από συνεχείς θρομβώσεις, έχει προβλήματα στο συκώτι, στους πνεύμονες, υποφέρει από κληρονομική καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ ήδη έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Κοινώς, εικάζουν ότι πρόκειται για ένα ζόμπι που χρησιμοποιεί σωσία στις εμφανίσεις της.

ΑΝ, ΟΜΩΣ, για την Κλίντον τον τόνο δίνουν αυτοσχέδιοι κλινικοί γιατροί και κομπογιαννίτες μικροβιολόγοι, για τον Ντόναλντ Τραμπ τον ρυθμό διάγνωσης αναλαμβάνουν τσαρλατάνοι νευρολόγοι και ψευτοψυχολόγοι.

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ του διαρρέουν χαρακτηρισμούς που τον παρουσιάζουν ως διανοητικά ασταθή, παρανοϊκά διαταραγμένο, ναρκισσιστή, μανιακό και διπολικό. Με δυο λόγια, έτοιμο να του φορέσουν ζουρλομανδύα.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ακόμη ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ, όπως ο πατέρας του, και έχει δοκιμαστεί από τις ανεπανόρθωτες βλάβες μιας σειράς από μίνι εγκεφαλικά επεισόδια. Καμένο χαρτί δηλαδή.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι προσωπικές στοχοποιήσεις, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, η αρνητική διαφήμιση και η δολοφονία χαρακτήρων αλά Φρανκ Αντεργουντ δεν είναι ασυνήθιστες πρακτικές στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

ΠΑΡΟΤΙ, για την ώρα, η χοντρόπετση Χίλαρι υποδύεται τη Wonder Woman και ο κυνικά επιθετικός Ντόναλντ παριστάνει τον Captain America, πολύ δύσκολα θα πείσουν όλους τους ψηφοφόρους ότι είναι υπερήρωες.

ΧΩΡΙΑ που ό,τι συνιστά αβάσιμη κατηγορία ή προσπάθεια συγκάλυψης όσων τους καταλογίζουν αργά ή γρήγορα, θα αποκαλυφθεί.

ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, όμως, με το πρόσχημα της υγείας υποφέρει η αλήθεια.

ΠΡΩΤΑ απ’ όλα γιατί διαλαλώντας τη σχεδόν βιονική, άριστη φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση, αμφότεροι οι φιλόδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι αφήνουν στο περιθώριο λοιπές αμφιβολίες και επικρίσεις για την εντιμότητα, την υπευθυνότητα και την ικανότητα τους.

ΚΥΡΙΩΣ, όμως, επειδή καθένας μοιάζει επικοινωνιακά έτοιμος να αποκαλύψει μια ανεπαίσθητη ρωγμή στην υγεία του, ασφαλώς με λιγότερο επιβαρυντικές συνέπειες απ’ ό,τι εκείνη του άλλου, μόνο και μόνο ως αμυδρά ευάλωτος για να κερδίσει τη συμπάθεια του μεγάλου κοινού.

ΩΣΤΟΣΟ, και οι δύο δεν αναμένεται ότι θα το αποτολμήσουν τώρα, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο υποκριτές παρά πραγματικά βαριά άρρωστοι».

***

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η προεκλογική εκστρατεία στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές με ην Κλίντον και τον Τραμπ να συναγωνίζονται να δείξουν όσο γίνεται περισσότερο τον χειρότερο εαυτό τους.

ΜΕΧΡΙ στιγμής και οι δύο τα έχουν καταφέρει να είναι όσοι κάκιστοι μπορούν κι όλα δείχνουν πως έτσι θα συνεχίσουν ως το τέλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Παγαδάκη τιτλοφορείται «Βιονικοί και άτρωτοι» ωστόσο είναι προφανές πως και οι δύο διεκδικητές του τίτλου «πλανητάρχης», ούτε βιονικοί είναι ούτε και άτρωτοι ασφαλώς.

ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ το παραμύθι που γύρω τους έχει «στηθεί» και που βέβαια μόνο αθώο δεν είναι ενώ ασφαλώς διαθέτει λύκους και φαντάσματα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ πάντως ύστερα μάλιστα και από το δεύτερο ντιμπέιτ φαίνεται πως η Κλίντον παίρνει προβάδισμα που ενδέχεται να διευρυνθεί κιόλας το επόμενο διάστημα καθώς ο Τραμπ κάνει το ένα «λάθος» μετά το άλλο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και στο χώρο των Ρεπουμπλικάνων που τον πρότειναν  ως υποψήφιο πρόεδρο.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το ελληνικό ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται να συντηρούνται μεγάλες προσδοκίες για την έκβαση του αποτελέσματος.

ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των αναλογιών ο Ομπάμα μάλλον ωφέλησε τα ελληνικά συμφέροντα στη διάρκεια της θητείας του ή για να είμαστε ακριβείς δεν τα έβλαψε.

 

 

49 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply