ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

”ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ” στους παλιούς κινηματογράφους της Καλαμάτας.

0

 

 


Η Μεσσηνία έχει παράδοση και στον κινηματογράφο. Η Ομάδα ”πάμε βόλτα”κατέγραψε 13 (!) κινηματογράφους που υπήρχαν κάποτε στον νομό. Τον θερινό στο Βλαχόπουλο (δίπλα από τις παλιές αποθήκες του Συνεταιρισμού), τον χειμερινό στους Γαργαλιάνους, τον χειμερινό ”Αρκαδιά” (στην οδό Αλεξοπούλου – εκεί που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα Μαντζώρου) και τα ”Αστέρια” (χειμερινός και θερινός) στη γωνία Ελ. Βενιζέλου και Νοσοκομείου στηνΚυπαρισσία, το ”Σινέ-Μεσσήνη” (χειμερινό και θερινό), το χειμερινό ”Park” και το ”Τιτάνια” (χειμερινό και θερινό) στην Μεσσήνη, η ”Όπερα” (χειμερινό και θερινό) στη θέση του super market στην πλατεία και η ”Όλγα” (χειμερινό και θερινό) στο super market Αυγουλέα στο Πεταλίδι, το θερινό ”Τζένη” κοντά στο λιμάνι τηςΠύλου, τα ”Αστέρια” (χειμερινός) του Διονύση Χατζή (σήμερινό Carrefour) και το ”Φουρναράκειο” (χειμερινός) στα πρωτοπόρα κινηματογραφικά Φιλιατρά (με αδιάλειπτη παρουσία κινηματογραφικών προβολών από τη δεκαετία του 1930) και ο (χειμερινός και θερινός) ”Rex” στην οδό Καρολου Μπλέγκεν στη Χώρα.

 

Την περίοδο του Μεσοπολέμου άρχισαν να λειτουργούν στην Καλαμάτα αίθουσες κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1920 έκανε την εμφάνισή του ο ”Αμερικανικός” κινηματογράφος. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν κινηματογράφο καθώς φιλοξενούσε πολλούς ξένους κατοίκους που είχαν αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες στην πόλη λόγω του λιμανιού. Τα προηγούμενα χρόνια, βέβαια, γίνονταν προβολές σε καφενεία και σε αίθουσες εκδηλώσεων. Επίσης, λειτουργούσαν και πλανόδιοι κινηματογράφοι. Υπήρξε στενή η σχέση των Καλαματιανών με τον κινηματογράφο ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980. Στην Καλαμάτα του 1968 κόπηκαν 3.500.000 εισιτήρια !

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου – στα πλαίσια του Συνεδρίου της ΟΚΛΕ που οργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης μας – θα κάνουμε ”εικονική περιήγηση” (αφού οι περισσότεροι δεν υπάρχουν πια) στο θερινό ”Αστόρια”, στον”Έσπερο” (χειμερινό και θερινό), στο ”Τριανόν”, στο ”Σινε-Κάστρο”, στο θερινό ”Τιτάνια”, στην ”Ηλέκτρα” (χειμερινή και θερινή), στο ”Βακαλοπούλειον”,στον θερινό ”Απόλλων” και στον θερινό ”Κήπο της Εδέμ”.

Για όσους δεν επισκεφτούμε (”Όασις” και τους θερινούς ”Αστέρια””Αργώ” , ”Σινε-Μέλα”, ”Ακρίτα” και ”Ακτή”) θα σας πούμε που βρίσκονταν και θα σας πούμε δυο λόγια για την ιστορία τους

 

Η βόλτα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του προβολατζή (μηχανικού προβολής) – της Κινηματογραφικής Λέσχης καθώς και αρκετών κινηματογράφων της πόλης στην προψηφιακή εποχή – Γρηγόρη Γιαννόπουλου.

 

Τα στοιχεία αντλήθηκαν – εκτός από μνήμες και μαρτυρίες – από την έρευνα που διεξήγαν τα ΓΑΚ Μεσσηνίας υπό την προϊσταμένης τους Αναστασία Μηλίτση-Νίκα.

 

Σημείο εκκίνησης : η είσοδος του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας στις 10.30 πμ

 

Leave a Reply