ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε εξέλιξη σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση των μελισσοκόμων

0

 

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Νέα δεδομένα και μια σειρά από δράσεις για τους μελισσοκόμους, τους οποίους ενημερώνει με ανακοίνωσή της η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.

Αρχικά, σύμφωνα με σχετικό κανονισμό, τα κράτη μέλη που υλοποιούν μελισσοκομικά προγράμματα, πρέπει να καθορίζουν τον αριθμό των κυψελών που είναι έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτειά τους μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, όλοι οι μελισσοκόμοι – κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων, πρέπει να δηλώσουν τις έτοιμες για διαχείμαση κυψέλες το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου στη διεύθυνση Αγροτικής  Οικονομίας  στο γραφείο 214 στο διοικητήριο της Καλαμάτας, προκειμένου να μην αποκλειστούν από  τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Παράλληλα, η διεύθυνση ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του εξοπλισμού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, του νέου τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας κατά τα έτη 2017-2019, θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούριων κυψελών,  από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαρτίου του επόμενου έτους. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια: Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών. Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ και να έχουν υποβάλλει την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στη ΔΑΟΚ  που ανήκουν από 1η Σεπτεμβρίου έως και 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Όσον αφορά δε στη δράση που έχει να κάνει με την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, επίσης για την ίδια χρονική περίοδο, θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες και να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 παραγωγικών μελισσοσμηνών και η ελάχιστη ακαθάριστη αξίας της παραγωγής τους να είναι 8.000 €. Επίσης, να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ και θεωρημένο τουλάχιστον πριν ένα έτος από την ημερομηνία της αίτησης, να έχουν υποβάλλει την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στη ΔΑΟΚ  που ανήκουν από 1η Σεπτεμβρίου έως και 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και να υποβάλλουν αίτηση δήλωση για συμμετοχή στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» στη ΔΑΟΚ που ανήκουν, πριν την πραγματοποίηση των μετακινήσεων και  για τις επόμενες μετακινήσεις των μελισσοσμηνών τους.

  Έντυπα αιτήσεων καθώς και πληροφορίες για  τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, οι μελισσοκόμοι να απευθύνονται στο γραφείο 214 της Αγροτικής Οικονομίας και στο  τηλ  2721361214 

 

 

 

Leave a Reply