ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Αριστερές» και «δεξιές» αποκλίσεις του λαϊκισμού

0

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

«ΕΝΑ… πολιτικό δράμα εξελίσσεται υπογείως. Με πρωταγωνιστές τους πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές. Τους πρώην «επαγγελματίες» του μεταρρυθμισμού.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που το μετέωρο ευρωεκσυγχρονιστικό εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ προοιμίου και προς άρση παρεξηγήσεων δεν κρίνεται εδώ αν αυτό ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες της χώρας. Ούτε το πρόσημό του, ούτε αν προωθείται με τα πιο ορθολογικά μέσα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ μόνο η διαπίστωση ότι βασικός μεταρρυθμιστικός φορέας τον τελευταίο χρόνο έχει αναδειχθεί η σημερινή κυβέρνηση.

ΤΟΣΕΣ και τέτοιες αλλαγές, που επιχειρούνται ή βρίσκονται επί χάρτου, δεν έχουν προηγούμενο. Τουλάχιστον από τότε που η χώρα βρίσκεται υπό την επιτροπεία των εταίρων-δανειστών.

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ αθροιστικά όσες έκαναν μαζί Παπανδρέου – Παπαδήμος – Σαμαράς – Βενιζέλος. Το δράμα συνίσταται στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του παλιού δικομματισμού, μαζί και οι νέοι επίδοξοι διάδοχοι του εκσυγχρονισμού, οι οποίοι ενσκήψανε στα χρόνια της κρίσης, έχουν χάσει έναν βασικό προνομιακό χώρο. Σαν να έφυγε το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ η βασική διαιρετική τομή, όπως υποστήριζαν όλες σχεδόν οι ηγεσίες σύμπασας της σημερινής αντιπολίτευσης, εντοπιζόταν μεταξύ εκσυγχρονισμού και λαϊκισμού.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι στη μεν πρώτη πλευρά βρίσκονταν οι ίδιοι, ενώ στην άλλη οι αντιμνημονιακοί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη μετακίνηση του τελευταίου από τη μία πλευρά της τομής στην άλλη, παραδόξως, εξελίχτηκε και μια άλλη μετατόπιση.

ΟΙ ΠΡΩΗΝ εκσυγχρονιστές και αντιλαϊκιστές καταφεύγουν στη γραμματική και στο συντακτικό του λαϊκισμού. Σε ένα αφήγημα που θα μπορούσε να ονομαστεί «εκσυγχρονιστικός αντιλαϊκισμός».

ΩΣ ΟΧΗΜΑ νομιμοποίησης των προηγούμενων πολιτικών τους και επανόδου ή εσόδου στην κυβερνητική εξουσία.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ αποτέλεσμα είναι η σημερινή τυφλή αντιπολιτευτική πρακτική. Η μετάλλαξη του αρχηγού της ΝΔ, για να μείνουμε σ’ αυτόν, σε λαϊκιστή του αντιλαϊκισμού!

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ, που ασκεί εναντίον της κυβέρνησης στο όνομα ενός κάλπικου αντιλαϊκισμού, συνιστά ακριβώς έναν κατεξοχήν δημαγωγικό λαϊκισμό.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία από τις πολλές μορφές του σημερινού λαϊκισμού της ευρωπαϊκής Δεξιάς (και ακροδεξιάς) στην ελληνική εκδοχή του.

ΤΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ, σ’ αυτήν τη μετάλλαξη, είναι ότι στην ουσία ο Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίς ίσως να το υποψιάζονται ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του, επιστρέφουν μετά φανών και λαμπάδων, σε ένα οικείο παρελθόν για τη συντηρητική παράταξη.

ΜΕ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ρίζες στον «βελζεβούλ» Ελευθέριο Βενιζέλο και μεταπολεμικές σε αντικομμουνιστικά στερεότυπα.

ΟΠΟΥ τον εχθρό κομμουνισμό αντικαθιστά, κατά κάποιον τρόπο, ό,τι αντιπροσωπεύουν η σημερινή κυβέρνηση, τα κόμματα και τα πρόσωπα που τη συναπαρτίζουν».

***

Από τον Τάκη Κατσιμαρδο το κείμενο που προηγήθηκε για τη μετάλλαξη των πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστών» σε λαϊκιστές ιδιότυπου ασφαλώς ύφους, αλλά εξίσου θερμούς υποστηριχτές του λαϊκισμού που κάποτε έλεγαν ότι τον πολεμούσαν και αντιμάχονταν ως κάτι κακό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ εκφραστής αυτή τη στιγμή του λαϊκισμού αυτού, ο πρόεδρος της ΝΔ που αντιπαρατίθεται με το νεοφιλελεύθερο εαυτό του που είχε αφήσει να ξεσαλώσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ η μετάλλαξη βέβαια έχει γίνει με μοναδικό στόχο την επιστροφή στην εξουσία που απροκάλυπτα πλέον δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΚΟΠΟΣ αγιάζει τα μέσα λέει το γνωμικό και στην πολιτική έχει την πιο κυνική επιβεβαίωσή του.

ΜΟΝΟ που στη προκειμένη περίπτωση ο σκοπός δεν μπορεί να αγιάσει τίποτα μπροστά στην αθλιότητα που έχει προκύψει.

***

ΜΑΤΑΙΑ προσπάθησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να υπεραμυνθεί τα πεπραγμένα του περί τηλεοπτική αδειών με τα όσα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ως προσκεκλημένος.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ που έχουν ανοίξει είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα εκ πρώτης όψεως φαίνονται και τελικά οι «νταβατζήδες» πιο αποφασισμένοι από κάθε άλλη φορά.

 

 

Leave a Reply