ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Πύλος γιόρτασε την 189η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

0

 

 

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 

ΜΕ την καθιερωμένη επισημότητα, η Πύλος τίμησε χθες την 189η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, με μια σειρά από εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και Αρχών και από τις χώρες των συμμάχων καθώς και πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη -Αμανατίδη, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος φυσικά, Δημήτρης Καφαντάρης, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο διοικητής της ΔΙ.ΚΕ Πελοποννήσου υποστράτηγος Β. Δοκμετζόγλου, ο διοικητής της Ε΄ Διοίκησης Λ.Σ. αρχιπλοίαρχος Σ. Καλογείτων, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Κ. Χίνης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Χρ. Καμπύλης, ο επίτιμος υπαρχηγός του Λ.Σ. Πελ. Αγγελόπουλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων. 

Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι φορέων εξήραν τη σημασία της Ναυμαχίας, στην οποία αναφέρθηκε και  η Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του  πανεπιστημίου Πελοποννήσου  Ελένη Βολονάκη. «Λαμπρή γιορτή για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, η οποία δείχνει την αποφασιστικότητα του έθνους μας και θα πρέπει για την αναγέννησή του, να συνεχίσουμε τον αγώνα με συνέπεια και πάλι με αποφασιστικότητα, για το καλό όλου του κόσμου, όλων των Ελλήνων» ανέφερε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ως εκπρόσωπος της Βουλής η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη -Αμανατίδη δήλωσε: «να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των ανθρώπων όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των συμμάχων, με το μήνυμα των συμμαχιών να παραμένει… σταθερό».  Η σημασία της Ναυμαχίας αυτής, ήταν τεράστια, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος που ξέσπασε το 1824-1825 και η επακολουθήσασα απόβαση – εισβολή των Δυνάμεων του Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου. Την εφιαλτική κατάσταση που διαγραφόταν εις βάρος των Ελλήνων την ανέτρεψε η διπλωματική κινητικότητα των τριών μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας,  που οδήγησε σε άσκηση πίεσης προς τους Τούρκους για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των Ελλήνων. Κορύφωση αυτών των ευρωπαϊκών πιέσεων ήταν η Ναυμαχία που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου στον κόλπο της Πύλου , η γνωστή μας ως Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Μέσα σε λίγες ώρες ο τρομερός και παντοδύναμος τουρκοαιγυπτιακός στόλος διαλύθηκε κάτω από τα χτυπήματα του ενωμένου Ευρωπαϊκού στόλου τον οποίο διοικούσαν οι Ναύαρχοι Κόδριγκτον (Αγγλία ) , Δεριγνύ (Γαλλία) και Χέιδεν (Ρωσία ) . Συνέβη ένα πολεμικό γεγονός που , αν δεν τερμάτιζε την τουρκοαιγυπτιακή καταπίεση εναντίον της Ελλάδος και των υποδούλων Ελλήνων , έφερνε σε δύσκολη θέση τον Ιμπραήμ αλλά και τον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη διότι οι τρεις Ευρωπαϊκές χώρες απεδείκνυαν την αποφασιστικότητα τους να επιλύσουν (ακόμη και με τα όπλα ) το Ελληνικό Ζήτημα.
Χθες το πρωί, τελέστηκε δοξολογία από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και επιμνημόσυνη Δέηση  στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε  παρέλαση μαθητών, Στρατιωτικών Τμημάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Λίγο πριν τις 12:00 εκπρόσωποι των Πρεσβειών και άλλων φορέων επιβιβάστηκαν σε πλωτά μέσα και θα μετέβησαν χωριστά, στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων, και τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις έληξαν με το καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε ο δήμος προς τιμήν των προσκεκλημένων του.

 

594 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply