ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σόιμπλε, το ΔΝΤ, «εμείς» και οι «άλλοι»…

0

 

 


επισημανσεις

PANTESΤου   Θανάση Παντέ

«ΕΙΧΑΝ σχεδόν πείσει ότι όλα ήταν έτοιμα και ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα ξεκινούσε η διαδικασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σ’ ΑΥΤΗ την προσπάθεια συμμετείχαν, όπως πάντα, και δημοσιογράφοι, που έγραφαν για συζητήσεις και αποφάσεις.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ τίποτα απ’ όλα αυτά, και είναι η εύκολη δικαιολογία ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε μπλόκαρε κάθε συζήτηση, η οποία έτσι και αλλιώς θα κατέληγε σε αδιέξοδο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση συνεχίζει να βλέπει το δέντρο. Εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη πολιτική της, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τους «φίλους» και τους «εχθρούς» της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ δεν γνωρίζει ότι έχει φίλους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και αυτοί είναι οι «κακοί και ανάλγητοι» του ΔΝΤ, όπως τους χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΟΙΟΣ θα το πίστευε… Οτι οι σκληροί δανειστές του Ταμείου θα έσυραν τον χορό της ελάφρυνσης και θα έδιναν τέτοια λυσσώδη μάχη για να επιβληθεί η διευθέτηση για το χρέος.

ΚΑΙ δεν πρόκειται για σύγκρουση για τα μάτια του κόσμου. Είναι πραγματικός πόλεμος, όπως διαπιστώσαμε στη διάρκεια της συνόδου.

Ο κ. ΣΟΪΜΠΛΕ πάλεψε με νύχια και με δόντια να επιβάλει τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση του χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια.

ΑΛΛΑ η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και ταυτίζονται πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που η τελευταία δεν έχει το θάρρος, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, να αδράξει την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσει τους κακούς δανειστές.

ΤΡΕΜΕΙ ότι θα ταυτιστεί μαζί τους. Και δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο το ΔΝΤ υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Ο κ. Τόμσεν ζητά μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από το 3,5% που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι. Και τι σημαίνει αυτό; Τεράστια βοήθεια στην Ελλάδα.

Η ΤΕΧΝΗ της πολιτικής είναι η εκμετάλλευση των λαθών των αντιπάλων σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζουμε δειλία για να μην παρεξηγηθεί η κομματική πελατεία».

 ***
ΓΙΑ όλα φταίει ο Σόιμπλε λοιπόν!!

ΕΙΜΑΣΤΕ πλέον τόσο πεπεισμένοι που ούτε βλέπουμε καμία πιθανότητα άλλης άποψης.

ΜΕ ΒΑΣΗ αυτή τη συλλογιστική φτάσαμε και στην εκδοχή που ο Μιχάλης Ιγνατίου παρουσιάζει στο άρθρο του που παρέθεσα στη στήλη.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν το ΔΝΤ με το μέρος μας και υπέρ της ελάφρυνσης τους χρέους και δεν το ’χουν καταλάβει οι «φωστήρες» που κυβερνούν;

ΣΕ ΟΛΑ αυτά έρχονται αναπόφευκτα να προστεθούν και τα όσα μέσω «αποκαλύψεων»  του WikeLeaks είχαμε πληροφορηθεί τον περασμένο Απρίλιο για το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου και είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν από αντιδράσεις.

ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ το καλοκαίρι ωστόσο και κανείς δεν είχε πλέον διάθεση να τα θυμάται.

ΚΙ ΕΝΩ το ΔΝΤ κατά την άποψη του Ιγνατίου και όχι μόνο, δείχνει να είναι  υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι εμμένουν στη δική τους τακτική, του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», αρνούμενοι να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο.

ΓΙΑ την ελάφρυνση του χρέους συνέχισε επί διήμερο στις Βρυξέλες τις οχλήσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός προς τους λοιπούς εταίρους, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία αξιόπιστη υπόσχεση απ’ αυτούς.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ αλλού τα κακαρίσματα και αλλού λαλούν οι κότες.

 

Leave a Reply