ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ρεντίφης για τον Μαρωνίτη

0

 

 


επισημανσεις

 

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», «Εξω από το ΝΑΤΟ, Εξω από την ΕΟΚ», «Να φύγουν οι βάσεις». Συνθήματα που τα θυμάται κανείς και γελάει. Διότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981 όχι μόνο δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του αλλά έγινε από τους πιο θερμούς εταίρους Ευρωπαίων και Αμερικανών.

ΠΟΛΛΑ έχουν αλλάξει από τότε, όχι όμως η παραφροσύνη που επικρατεί. Παραμένει ότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε. Ακόμη και σήμερα κόμματα χρησιμοποιούν συνθήματα προκειμένου, ψευδόμενα, να υφαρπάξουν την ψήφο: θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που τελικά  αυξήθηκε, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, οι οποίες τελικά συρρικνώθηκαν.

ΑΚΟΜΗ όμως και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει κανείς την πρόθεση υλοποίησης οικονομικών ανταλλαγμάτων για την ψήφο λόγω παταγώδους αποτυχίας της διαπραγμάτευσης Τσίπρα, τι να πει κανείς για τις ασκήσεις κυβίστησης για το θέμα των Θρησκευτικών;

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι υποχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση ακραίων ιεραρχών». Δήλωνε ότι έχει την πλήρη στήριξη Τσίπρα, ότι «δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε» και ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας.

ΠΡΙΝ αλέκτορα φωνήσαι όμως ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο».

Η ΑΤΑΚΤΗ υποχώρηση της κυβέρνησης θυμίζει τις βάσεις που φεύγουν και έμειναν. Και στις δύο περιπτώσεις οι δηλώσεις  Αμερικανών και Αρχιεπισκόπου μπορεί να ήταν διακριτικές αλλά στην ουσία κέρδισαν. Η υπερπολύτιμη βάση της Σούδας παραμένει – το κέρδος της Εκκλησίας είναι εξίσου πολύτιμο.

ΟΤΑΝ είχε τεθεί το θέμα των ταυτοτήτων, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης, παρά το κόστος, ουδέποτε αναγνώρισε την Εκκλησία ως συνομιλητή του κράτους.

ΣΗΜΕΡΑ η Εκκλησία είναι επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης και πλέον συναποφασίζει για τα Θρησκευτικά. «Η Αριστερά του Κυρίου είναι εδώ δυνατή» θα μπορούν πλέον να φωνάζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που μετακινήθηκαν από το ΠαΣοΚ ενθυμούμενοι παλαιότερο σύνθημά τους».

***

ΠΡΩΗΝ βουλευτής πλέον ο Ανδρέας Στ. Ψυχάρης, αρθρογραφεί συχνά με απόψεις που ποικίλουν στη σημασία τους.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ πάντως πως ο ίδιος έπαψε να είναι βουλευτής όχι γιατί δεν επανεξελέγη, αλλά γιατί παραιτήθηκε μεσούσης της πρώτης θητείας του, σχολιάζοντας μάλιστα καυστικότατα την τότε ηγεσία της ΝΔ με την οποία είχε εκλεγεί.

ΣΗΜΑΣΙΑ ωστόσο δεν έχει στην προκειμένη  περίπτωση η προσωπική διαδρομή του αρθρογράφου, αλλά τα όσα αναφέρει στο άρθρο του και τα οποία δυστυχώς απηχούν ένα μεγάλο μέρος από τα όσα συμβαίνουν με την παρούσα κυβέρνηση.

Η ΟΠΟΙΑ πάλι διαπραγματεύεται και δοκιμάζει τις αντοχές μας (και τα νεύρα μας βεβαίως) η διαπραγματευτική ικανότητα των στελεχών της.

ΠΩΣ όμως να διαπραγματευτείς με την πλάτη στον τοίχο;

ΕΤΣΙ άλλωστε διαπραγματευόντουσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν πείρα σε διαπραγματεύσεις και είδαμε τα αποτελέσματα.

***

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του φίλτατου Δημήτρη Ρεντίφη στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας για το Δημήτρη Μαρωνίτη εξαιρετικό και μου έφτιαξε τη μέρα με το πλούσιο λεξιλόγιο και τη συναρπαστική παράθεση επιχειρημάτων στη γλαφυρή γραφή του.

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ οι παραπομπές και οι σημειώσεις που το συνοδεύουν. Εύγε!

 

 

Leave a Reply