ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χιλιάδες παιδιά ζουν σε σπίτια που δεν υπάρχει κανένα εισόδημα!

0

 

 

 


ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ… ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΤΑΪΣΟΥΝ

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ είναι τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αναφορικά με τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, που αφορούν στον περασμένο μήνα, το 39,9% του πληθυσμού της χώρας μας στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5 του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών! Μάλιστα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα, όπως με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και τα πατώματα. Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο, ενώ 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα!

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Αντίκτυπος φυσικά, υπάρχει και στη Μεσσηνία, με τα περιστατικά ανθρώπων που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, να έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σύμφωνα με όσα δηλώνει μιλώντας στη «Φ» η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης, μιας περιοχής με πολλές ιδιαιτερότητες, Αγγελική Ρουμελιώτου – Πούπουζα.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, γεγονός που το αντιλαμβανόμαστε καθημερινά όσοι υπηρετούμε στις κοινωνικές υπηρεσίες. Ο αριθμός των οικογενειών σε κρίση έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι, παλιότερα η παροχή υλικής βοήθειας (ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια) αποτελούσε συμπληρωματικό μέτρο που προτείνονταν από τις υπηρεσίες σε οικογένειες που μας είχαν επισκεφτεί για άλλους λόγους  πχ θέματα ασφάλισης, υγείας. Σήμερα όμως έχουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οικογενειών που το αίτημά τους είναι καθαρά βιοποριστικό και αφορά απευθείας την παροχή υλικής βοήθειας», επεσήμανε η κα Ρουμελιώτου η οποία εξηγώντας αυτά τα νέα δεδομένα σχολίασε πως πλέον, η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη που έχουν καμφθεί οι όποιες αναστολές και οι φόβοι έκθεσης της δύσκολης κατάστασης. «Πέρα από το βιοποριστικό θέμα όμως, έχει περικοπεί η δυνατότητα μεγάλου αριθμού οικογενειών να καλύψουν στα παιδιά δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης, μαθησιακής στήριξης ή υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ενίοτε κρίνονται απαραίτητα για την ολόπλευρη εξέλιξή τους ή ακόμη και την υγεία τους», ανέφερε η κοινωνική λειτουργός.

ΠΟΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ… ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ένα ποσοστό 35,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Δηλαδή 3.828.500 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικά αγαθά, το 2015. Την ίδια στιγμή, που ποσοστό 18,7% του πληθυσμού, σε απόλυτους αριθμούς 1.111.300 άτομα, διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

 

 

 

pinakas-elstat

Δραματικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των «ατόμων με υλικές στερήσεις», δηλαδή του πληθυσμού της χώρας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τουλάχιστον 3 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών:

  • Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί κ.ά.
  • Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
  • Ικανοποιητική θέρμανση
  • Τηλέφωνο
  • Εγχρωμη τηλεόραση
  • Πλυντήριο ρούχων,
  • Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο

Με βάση αυτά λοιπόν, κάθε άλλο παρά τυχαίο και τουλάχιστον τρομακτικό, είναι το γεγονός πολλοί γονείς ακόμη και στην περιφέρεια πια, όπως και η Μεσσηνία, να απευθύνονται στους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και να ζητούν προσωρινή σε πρώτη έστω φάση φιλοξενία των παιδιών τους από ιδρύματα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα. «Πολύ σοκαριστικό δε, είναι το ότι έχουμε πλέον υποδεχτεί περιπτώσεις γονέων  που ζητούν την προσωρινή φιλοξενία των παιδιών σε αντίστοιχους χώρους ώστε να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότατη οικονομική κρίση και ανεργία στην οποία έχει περιέλθει η οικογένεια και εξαιτίας της οποίας αδυνατούν εντελώς να εξασφαλίσουν τα μέσα καθημερινής διαβίωσης», δήλωσε με πόνο ψυχής, μιλώντας στη «Φ» η κα Ρουμελιώτου. «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της δυσκολίας ενισχύεται και από τον περιορισμό των μέσων και των πηγών βοηθείας που υπάρχουν στην ευρύτερη κοινότητα ώστε να υποστηρίξουν τις οικογένειες που έχουν ανάγκη», επεσήμανε η κοινωνική λειτουργός, επιβεβαιώνοντας το κενό που υπάρχει από την υποτίθεται οργανωμένη πολιτεία, το οποίο έρχεται να καλύψει όσο αυτό είναι εφικτό η ίδια η κοινωνία.

«ΜΙΚΡΗ» Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, «ΜΕΓΑΛΟΣ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο εθελοντισμός ωστόσο και η προσφορά του ανθρώπου στο συνάνθρωπο, προφανώς δεν είναι αρκετή, αφού οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιές και τα… κλαδιά του εξαπλώνονται δραματικά.

«Οι δωρεές προς τους συλλόγους που έχουν ανθρωπιστικό έργο έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας γεγονός που δημιουργεί περιορισμό στην εξεύρεση λύσεων ώστε να  αντιμετωπιστούν καταστάσεις κρίσης. Ευτυχώς, δεν έχει περιοριστεί η παροχή ειδών ένδυσης αφού τα ρούχα αποτελούν ένα είδος που ανανεώνεται κυρίως στις παιδικές ηλικίες. Αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά στο Πρόγραμμα Αγκαλιά που λειτουργεί στην κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Υγείας και στην οποία δεχόμαστε ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και είδη σπιτιού που δεν χρειάζονται πλέον σε κάποιο νοικοκυριό αλλά είναι χρήσιμα σε κάποιο άλλο. Επίσης έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και στηρίζουν με όποιο μέσο μπορούν, ακόμη και αν αυτό δεν εμπεριέχει υλική βοήθεια, ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν ιατροί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, τεχνίτες και πολλοί ακόμη επαγγελματίες που μας το αποδεικνύουν καθημερινά μέσα από ένα σιωπηλό μηχανισμό στήριξης», ανέφερε κα Ρουμελιώτου η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον ανθρωπισμό και τον εθελοντισμό, ο οποίος δυστυχώς,  δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό αντιμετώπισης της κρίσης. «Μπορεί να λειτουργήσει μόνο ενισχυτικά σε υφιστάμενα μέτρα και υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και τη συνέχεια του. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο αλλά και της κρίσης στην οποία έχουν περιέλθει οι κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες με πολύ περιορισμένα πλέον μέσα, πηγές βοηθείας και επαγγελματίες (λόγω συνταξιοδότησης που δεν καλύφθηκαν τα κενά)  βρέθηκαν αντιμέτωπες   με διπλάσιες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες είτε υπηρετούμε στην υγεία, είτε στον ευρύτερο προνοιακό τομέα δηλώνουμε παρούσες και είμαστε στη διάθεση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη για να διερευνήσουμε μαζί του τις πηγές βοηθείας και τα μέσα υποστήριξης» επεσήμανε καταληκτικά η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης.

 

1,141 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply