ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προστασίας του Παμίσου

0

 

 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΛΙΓΕΣ ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσω της διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών Εγγειοβελτιωτικών Έργων προχώρησε χθες, στην διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού με ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τη μελέτη ενός από τα μεγαλύτερα και σπουδαίας σημασίας αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσηνίας. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Πάμισου ποταμού, από το φράγμα  του Άρι ως τη Μεσσήνη  και τις εκβολές στη θάλασσα. Παράλληλα προβλέπεται και μελέτη περιβαλλοντικής αξιοποίησης της εκβολής στο Κουλντούκι της Μπούκας, συνολικού προϋπολογισμού 2.709.116 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο έχει διεκδικήσει με συνέπεια από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, που χθες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξέλιξη τονίζοντας ότι  η ολοκλήρωση της μελέτης και η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου θα αλλάξει κυριολεκτικά την τύχη της περιοχής και θα συμβάλει στην ανάπτυξή της.

Στο διαγωνισμό που διεξήχθη με επιτυχία, προσήλθαν 5 συμπράξεις γραφείων μελετών και συνολικά 35 γραφεία μελετών, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των τυπικών δικαιολογητικών.

ΤΕΧΝΙΚΗ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη του ποταμού Πάμισου και σ’ αυτήν  περιλαμβάνονται ο κάτω ρους του ποταμού Πάμισου, το ρέμα Μπούκας και τα συμβάλλοντα σε αυτό ρέματα, δυτικά του Πάμισου, τα οποία λειτουργούν ως αποστραγγιστικές – αντιπλημμυρικές τάφροι του κάμπου Μεσσήνης, καθώς επίσης και το τμήμα του ρέματος Άρι που διέρχεται ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας. Ο ποταμός Πάμισος είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Πελοποννήσου και ο μεγαλύτερος της  Μεσσηνίας με μήκος 20 χλμ., πηγάζει από τις πηγές του Αγίου Φλώρου, κινείται προς νότο, διασχίζει περιοχές με οργανωμένα αρδευτικά δίκτυα στον κάμπο της Μεσσηνίας και διέρχεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μεσσήνης και το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας πριν την εκβολή του στον Μεσσηνιακό κόλπο. Δυτικά της εκβολής του Παμίσου, στην περιοχή Κουλντούκι Μπούκας, εκβάλλει το ρέμα Μπούκας, μία σημαντική αποστραγγιστική – αντιπλημμυρική τάφρος του κάμπου Μεσσήνης. Το συνολικό μήκος του ρέματος και των συμβαλλόντων ρεμάτων, που διασχίζουν τον κάμπο κατάντη της πόλης της Μεσσήνης, είναι περίπου 10 χλμ. Ανατολικά του ποταμού, διέρχεται το ρέμα Άρι, μήκους περίπου 18 χλμ. Το ρέμα κινείται από βορρά προς νότο διασχίζοντας περιοχές με οργανωμένα αρδευτικά δίκτυα, διέρχεται σε μικρή απόσταση ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας και εκβάλλει επίσης στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής έχουν κατασκευαστεί κατά διαστήματα διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι παρόχθιες πεδινές περιοχές τόσο της άνω όσο και της κάτω Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, ενώ ούτε ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της  εκβολής  του ποταμού Πάμισου έχει ικανοποιητική λειτουργία, καθώς παρατηρείται σημαντική συσσώρευση φερτών που δυσχεραίνουν την εκβολή.

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται δυτικά της εκβολής του ποταμού Πάμισου, στην περιοχή Κουλντούκι Μπούκας, όπου εκβάλλει το ρέμα Μπούκας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας που βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Πάμισου και του ρέματος Άρι έχει απειληθεί στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα και το 2006 σημειώθηκε κατάκλυση τμήματος αυτού.

Με την λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας και την αποπεράτωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα – Καλαμάτα έχει ξεκινήσει και αναμένεται εντονότερη  τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.  Η αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής των εκβολών του Πάμισου θα συμβάλει θετικά στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Αναλυτικά το αντικείμενο της υπό προκήρυξη μελέτης, θα περιλαμβάνει την εκπόνηση Μελετών Υδραυλικών, Λιμενικών και Συγκοινωνιακών Έργων, Στατικών Μελετών γεφυρών, Ειδικών Αρχιτεκτονικών Μελετών για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, Μελετών Η/Μ Έργων και Τοπογραφικών Μελετών, Γεωλογικών και Γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Οικονομικές Μελέτες.  

Leave a Reply