ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξημένη 22% φέτος η επισκεψιμότητα Άγγλων τουριστών στη Μεσσηνία!

0

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ 5ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

  • ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ειδήσεις έκρυβε στη… φαρέτρα του το 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, για την έναρξη των εργασιών του, που έγινε χθες στο ξενοδοχείο Elite City Resort. Η συμμετοχή, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι ανέπτυξαν τη δυναμική νέων συνεργασιών, οι οποίες θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό ειδικά της Μεσσηνίας και γενικά της Πελοποννήσου. 

Χαρακτηριστικές άλλωστε, ήταν οι δηλώσεις του Νοέλ Ιωσηφίδη του προέδρου της ABTA, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήματα της «Φ» επεσήμανε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται, απέδωσε ήδη καρπούς, αφού η επισκεψιμότητα των Βρετανών στη Μεσσηνία, αυξήθηκε πέρυσι κατά 20%. «Αν σκεφτούμε πόσος περισσότερος κόσμος ξέρει πλέον την περιοχή σας και γενικότερα την Πελοπόννησο, η οποία στο κοινό όπου εμείς απευθυνόμαστε ήταν σχετικά άγνωστη, καταλαβαίνουμε πως η προσπάθεια αυτή, πραγματικά απέδωσε», απάντησε ο κ. Ιωσηφίδης, ο οποίος ύστερα από την εκτίμηση που του ζητήσαμε να κάνει δήλωσε πως για το 2017, το ενδιαφέρον είναι ακόμη πιο έντονο. «Ήδη το 2016, πήγαμε καλύτερα απ’ ότι το 2015, ενώ για το 2017, μέχρι τώρα οι κρατήσεις μας είναι ήδη 22% πάνω» ανέφερε ο πρόσεδρος της ABTA, μην παραλείποντας να σχολιάσει και τα δύσκολα δεδομένα που υπάρχουν πια στην Αγγλία. «Τα προβλήματα στην Αγγλία, είναι ήδη και θα συνεχίσουν να είναι τεράστια. Αν αλλάξεις αυτή τη στιγμή συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο, σου δίνουν λιγότερο από 1 ευρώ για τη στερλίνα, δηλαδή η διαφορά είναι 15 με 20% και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Παρόλα αυτά όμως, αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία και γενικά η Πελοπόννησος, όπως και η Θεσσαλονίκη, είναι οι δύο περιοχές που νομίζω πως θα κερδίσουν το τεράστιο στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης», τόνισε ο Νοέλ Ιωσηφίδης.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

Μεγάλες προοπτικές σε επίπεδο συνεργασίας και προφανώς προβολής ωστόσο, αναπτύσσονται και με την Κύπρο. Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας άλλωστε, τελεί η υπό την εκπαιδευτική αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, με τον Πρύτανη του ιδρύματος, τον Καλαματιανό  Κώστα Γουλιάμο να απαντά στη «Φ» πως η προσπάθεια στην κατεύθυνση του να γίνει προορισμός για τους Κύπριους ο νομός μας, θα είναι κάτι περισσότερο από εντατική.
«Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας είναι το σύνολο μιας συλλογικής προσπάθειας που καινοτομεί και πρωτοπορεί και θέτει την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο στο επίκεντρο μιας τουριστικής και όχι μόνο δραστηριότητας. Πλέον η Μεσσηνία και η Καλαμάτα, γίνεται προορισμός. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμαχεί σε αυτήν την προσπάθεια, θα συμμαχήσουμε με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να μεγιστοποιηθεί και βελτιστοποιηθεί ο κοινός στόχος όλων. Πράγματι, πολλοί Κύπριοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα, σε προορισμούς νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου και πιστεύουμε πως θα τεθεί και για την Κύπρο ως προορισμός η Μεσσηνία και θα το πετύχουμε», δήλωσε με νόημα ο κ. Γουλιάμος, ο οποίος αναφέρθηκε σε επικείμενη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι που πιστοποίησε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Μάλιστα δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη, έως και ενθουσιασμένη από την προσέλευση του κόσμου στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει πλέον πιστέψει βαθιά, ότι το Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας μπορεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά του και να εκπροσωπεί θεσμικά, την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, οραματιστών, οι οποίοι πήραν την τύχη τους, στα χέρια τους με αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου, η οποία αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με τον πρόεδρο της ABTA και φυσικά με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. « Οι προσπάθειες συνεχίζονται και μεγαλώνουν και στο πλαίσιο αυτό συζητούμε μια ακόμη συνεργασία. Είναι μεγάλη μου χαρά που γνώρισα κι από κοντά τον Πύρτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, Κώστα Γουλιάμο, ο οποίος είναι Καλαματιανός και θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ουσιαστικής συνεργασίας για όλους τους κλάδους που ασχολούνται στον τουρισμό. Η κατάσταση στη χώρα, δεν είναι καλή, όμως εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να τα καταφέρουμε» υπογράμμισε η κα Νικολάκου.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους πυλώνες που κρατάει όρθια τη χώρα, όμως απαιτεί συνεχείς βελτιώσεις, να διορθώνουμε πράγματα και κυρίως να είμαστε κάθε μέρα καλύτεροι στην παροχή υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος όπως είπε, δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση των διοργανωτών να συζητήσει με όσους λαμβάνουν μέρος στο 5ο Σχολείο Τουρισμού. «Δεν είμαι ειδικός, αλλά με την μικρή εμπειρία που έχω από την εστίαση, έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντι στους πελάτες και βεβαίως ως πολιτικός, υπερασπίζομαι την ανάγκη να υπάρχει μια τουριστική γερή υποδομή, όχι μόνο σε κτίρια αλλά και σε ανθρώπους, γιατί δεν θα έχουμε πάρα πολλά περιθώρια σαν χώρα. Αν τα επόμενα χρόνια δεν καταφέρουμε να αναπτύξουμε μια άλλη τουριστική συνείδηση και να προσελκύσουμε τουρίστες ακριβότερου επιπέδου, νομίζω πως θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ σαν χώρα, εκτίμησε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επεσήμανε πως μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας είναι ο τουρισμός, αλλά όχι με τη «στενή» έννοια των ξενοδοχείων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφερόντων, αλλά και εκείνη της αγροτικής ανάπτυξης, των ποιοτικών προϊόντων, των υπηρεσιών.
ΑΥΛΑΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ 5ο  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όπως επεσήμαναν οι εμπνευστές του ιδιαίτερου  αυτού θεσμού Κώστας Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος, οι 2.500 και πλέον συμμετοχές κι οι άνω των 100 καταξιωμένων εκπαιδευτών των προηγουμένων εκπαιδευτικών περιόδων, βεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, την ανάγκη για στοχευμένη εκπαίδευση στα ξενοδοχειακά και επισιτιστικά επαγγέλματα. «Πιστεύουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, απαιτεί παροχή υψηλών υπηρεσιών στους επισκέπτες μας και άρα διαρκή και εξειδικευμένη εκπαίδευση των συνεργατών μας, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την περιοχή και τις επιχειρήσεις» ανέφεραν και εξήγησαν πως έγινε η φετινή επιλογή των θεμάτων που τίθενται επί τάπητος.
«Ύστερα από συνεχή χαρτογράφηση των άμεσων αναγκών των επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ, μπαρ κ.α) επιλέξαμε ως κεντρική εκπαιδευτική θεματική ενότητα της διοργάνωσης την Εστιατοριακή Εξυπηρέτηση και Τεχνική (Service) κι αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε τη θεματολογία σ’ αυτή που αφορά εργαζόμενους και σ’ αυτή που απευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Οι εργασίες, συνεχίζονται σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply