ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα και η διάσωσή της επιτακτική προτεραιότητα

0

επισημανσεις

 

PANTES ΤΟΥ Θανάση  Παντέ

«ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ εθνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια ταιριάζουν με εκείνες που επικράτησαν το 1974, πριν από τη μεταπολίτευση.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ αντιμετωπίζει σήμερα βαριά μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, η οποία επιδρά ακόμη και στη σύνθεση του πληθυσμού, απομειώνοντας την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των καιρών.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εξαιτίας και της οικονομικής υποχώρησης αντιμετωπίζει έξωθεν απειλές και διεκδικήσεις ικανές να προκαλέσουν μείζονα εθνική κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρούσα πολυκύμαντη κρίση είναι σοβαρότερη και πολυπλοκότερη εκείνης του 1974.

ΤΟΤΕ ήταν ζήτημα Δημοκρατίας, τώρα είναι όλα τα άλλα και Δημοκρατίας μαζί έπειτα από τα τόσα κρούσματα αυταρχισμού στη Δικαιοσύνη και αλλού.

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς λοιπόν, λόγω της κρισιμότητας των συνθηκών, να αναπτυχθούν πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της μακροχρόνιας και απολύτως διαβρωτικής για τη χώρα κρίσης.

ΤΟ 1974 ήταν η εθνική τραγωδία της Κύπρου που επέτρεψε σε έναν ευρύτατο κύκλο δυνάμεων και προσωπικοτήτων να αναλάβουν την ευθύνη και να οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα στη Δημοκρατία.

ΤΩΡΑ, δυστυχώς, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ακολουθεί τον δικό της ιδεοληπτικό και μονοδιάστατο δρόμο, καθώς δεν έχει τις παραστάσεις, ούτε τις εμπειρίες που θα της επέτρεπαν να διαγνώσει το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν τη χώρα και τους πολίτες της. Νομίζουν οι κυβερνώντες ότι με κόλπα και κολπάκια θα μπορέσουν να γυρίσουν το παιχνίδι και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

ΚΑΙ η αντιπολίτευση ωστόσο ενεργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Αυταπατώνται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι δύνανται, η καθεμιά χωριστά, να φέρουν εις πέρας το τιτάνιο έργο ανασυγκρότησης της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τις πολλές, κοινωνικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, πνευματικές και άλλες σχολάζουσες δυνάμεις του τόπου.

ΑΚΟΥΝ, βλέπουν, παρατηρούν και μένουν απαθείς, στο ίδιο έργο θεατές, ωσάν να μην τους αφορά το πρόβλημα και να μην τους επηρεάζει η όλη κατάσταση. Η χώρα, το έθνος αυτοκτονούν στην κυριολεξία και οι βασικοί παράγοντες του τόπου παρακολουθούν απαθείς και άπραγοι.

ΤΟΥΤΗ την ώρα, όσοι έχουν συναίσθηση των συνθηκών και των κινδύνων που απειλούν την Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν εγερθεί πραγματικά και να ηγούνται πανστρατιάς για τη διάσωση και την ανασυγκρότηση της πατρίδας.

ΑΝ ΣΤΑ επόμενα δύο χρόνια δεν διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο σχήμα εθνικής ανασυγκρότησης, ικανό να συνεπάρει τη χώρα ολάκερη, η Ελλάδα θα πέσει σε απόλυτη παρακμή και μαρασμό.

ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ τότε θα μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δήθεν δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία των πραγμάτων».

***

«ΕΘΝΙΚΗ πανστρατιά για τη διάσωση της Ελλάδας» τιτλοφορεί το άρθρο του ο Αντώνης Καρακούσης κρούοντας τον κώδωνα των κινδύνων που εγκυμονούν στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του άρθρου δεν νομίζω ότι μπορεί να εκληφθεί ως κινδυνολογικό, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για «εθνική πανστρατιά» και αυτή η πρακτική δεν μπορεί να είναι και ό,τι καλύτερο αν δεν αντιμετωπιστεί ως συλλογικό αίτημα. 

ΓΙΑΤΙ είναι ολοφάνερο πως τα περί «εθνικής πανστρατιάς» βάζουν για άλλη μια φορά όρια και όρους στο ποιοι και πως θα συμμετέχουν και βέβαια η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται αυτή την προτροπή με το δικό της σκεπτικό που είναι δεδομένο ότι ενοχλεί την άλλη. 

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ πάντως αυτής της προτροπής για εθνική πανστρατιά προϋποθέτει το αίτημα για εθνική κυβέρνηση. 

ΕΙΝΑΙ διατεθειμένοι οι δύο κυρίαρχοι του παιχνιδιού αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συνυπάρξουν σε ένα μίνιμουμ κοινών θέσεων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας; 

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να είναι διατεθειμένοι αλλά συγχρόνως δεν είναι και καθόλου βέβαιο πως αν συνυπάρξουν μπορεί να υπάρξει λύση. 

ΙΣΩΣ η λύση, αν υπάρξει, να βρίσκεται μακράν αυτών των δύο και να έρχεται απ’ έξω και ερήμην τους. 

 

 

Leave a Reply