ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νοσταλγώ την επέτειο του ΟΧΙ

0

tasiopoulosΤου ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

από pagenews.gr

  ΣΕ ΑΛΛΟ πνεύμα γιορτάζονταν παλιότερα οι εθνικές επέτειοι, γι’ αυτό και πολλοί τις νοσταλγούμε.

 Τις εορτές και τις επετείους όμως εδώ και αρκετά χρόνια τις έχουμε συνδέσει με τις αργίες. Και αργία τι σημαίνει; Εκδρομή, μάσα, ξάπλα, διασκέδαση και όλα τα υπόλοιπα. Έτσι θα συμβεί και σήμερα με τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ελάχιστοι θα ζήσουμε την 28η Οκτωβρίου. Ελάχιστοι, έστω για πέντε λεπτά τον εορτασμό αυτής της μεγάλης μέρας. Ψιλά γράμματα θα μου πει καποιος.” Εδώ μας έχουν αλλάξει τα φώτα με τα μνημόνια και εσύ μου μιλάς για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου; “, Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος άλλος. Τη προσέγγιση αυτή την έχουν εκείνοι που ξέχασαν ή δεν έζησαν τους εορτασμούς των εθνικών επετείων στο παρελθόν.

Ζούσα εως 12 ετών σε μια μικρή όμορφη επαρχιακή πόλη στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Σε εκείνα τα χρόνια την 28η Οκτωβρίου, όπως και τις άλλες εθνικές επετείους τις ένιωθες περισσότερο από κάθε άλλη γιορτή. Όλη η πόλη προετοιμαζόταν ημέρες πριν για τη μεγάλη ημέρα. Γέροι, νέοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά είχαν το δικό τους ρόλο στη γιορτή. Η πόλη γέμιζε σημαίες μέρες πριν, όπως και οι δοκιμαστικές παρελάσεις. Το πρόγραμμα είχε επίσης θεατρική παράσταση, λαμπαδηδρομίες, δημοτικούς χορούς. Στο δημαρχείο της πόλης και στα σχολεία είχαμε εκδηλώσεις με ομιλίες για το τι έγινε την 28η Οκτωβρίου και τι επακολούθησε. 

Ξεχωριστό κεφάλαιο στον εορτασμό είχαν οι αφηγήσεις από όσους ειχαν ζήσει εκείνες τις δύσκολες μέρες. Το κλίμα που κυριαρχούσε σε έβαζε στο πνεύμα του εορτασμού. Καταλάβαινες τι έγινε την 28η Οκτωβρίου. Το αδιανόητο και το ακατόρθωτο που είχαν πετύχει απλοί άνθρωποι στα βουνά της Πίνδου αλλα και στην συνέχεια σου έδιναν κουράγιο για να αντιμετωπίσεις τα δικά σου προβλήματα. Αυτόν τον εορτασμό αναπολώ και σήμερα, αυτή την 28η Οκτωβρίου νοσταλγώ. Μόνο μέσα απο αυτήν την 28η Οκτωβρίου μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε όσα περνάμε και όσα πιο δύσκολα μας περιμένουν.

 

Leave a Reply