ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Γενικός Γραμματέας της Γαλλικής Πρεσβείας χθες στο Δημαρχείο

0

 

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ επισκέφθηκε χθες ο Β΄ σύμβουλος και γενικός γραμματέας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Luc Menard, ο οποίος συναντήθηκε με το δήμαρχο  Παν. Νίκα, παρουσία του αντιδημάρχου Δημ. Βεργοπούλου, καθώς και στελεχών του Δήμου και της Γαλλικής Πρεσβείας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Πρεσβείας στο κτήριο πρώην Εφεσίων, όπου παλιά στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα κτήριο που αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους.

Τη συνάντηση απασχόλησε το ζήτημα ανακατασκευής του αρχοντικού των Εφεσίων, ενός κτηρίου εμβληματικού για την Καλαμάτα, σχετικά με το οποίο ο δήμαρχος τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάστασή του, ώστε να μην ερειπωθεί και να μην αποτελέσει χώρο συνάθροισης αντικοινωνικών στοιχείων.
Απαντώντας σε σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη και επιθυμία της Γαλλικής Κυβέρνησης για απογραφή των κτηρίων ιδιοκτησίας του Γαλλικού Κράτους, που θα συνοδευθεί από προτάσεις αξιοποίησής τους, ο Δήμος Καλαμάτας θα αποστείλει άμεσα στη Γαλλική Πρεσβεία τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου με τα συνοδευτικά οικονομικά στοιχεία. Η αποστολή των εγγράφων αυτών θα συνοδεύεται από την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο χρησιδανείου που προτείνεται να συναφθεί μεταξύ του Δήμου και της Γαλλικής Κυβέρνησης, να αναλάβει αυτός την αποκατάσταση και να δημιουργήσει στο κτήριο Εφεσίων ένα Μουσείο της Πόλης της Καλαμάτας, ενώ ένας χώρος θα διατεθεί ως γραφείο του Επιτίμου Προξένου της Γαλλίας στην Καλαμάτα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι δυνατή η υπαγωγή της αποκατάστασης του κτηρίου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Βεβαίως, ο Δήμος Καλαμάτας δεν αποκλείει οποιαδήποτε άλλη λύση (π.χ. ιδιωτική πρωτοβουλία) θα θεωρήσει κατάλληλη η Γαλλική Κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση της ανακατασκευής του κτηρίου. Θα υποστηρίξει δε τη λειτουργία του με ανάπλαση της γύρω περιοχής.

 

Leave a Reply