ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

0

Φόβος και τρόμος των δημάρχων το «τέρας»

της συγκέντρωσης του κράτους στην Αθήνα!

  • ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
    · ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ λόγια για τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη μίλησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πολιτικός αρχηγός στο νέο δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τον κ. Νίκα στο νέο του γραφείο, μετά την μεταφορά του δημαρχείου και των υπηρεσιών, με την ευχή όπως είπε, να του φέρει γούρι, κάτι για το οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης, φάνηκε… σίγουρος, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό, δεν συμβαίνει μόνο… για τον εαυτό του! Ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Σχολείου Τουρισμού και ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα της πόλης.
Στο επίκεντρο οι ζημιές από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου και η ανάγκη όπως επεσήμαναν και οι δύο, αποκέντρωσης. 

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟΥΣ… ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ  ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ !
«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι εδώ, όπως και σε κάθε δήμο, η σχέση μας με το ελληνικό δημόσιο. Να σας πω ιστορίες τρέλας, όπου για απλά πράγματα χρειαζόμαστε αγώνες τεσσάρων και πέντε ετών για να μπορέσουμε να πάρουμε μια απλή έγκριση», είπε ο κ. Νίκας και έδωσε με τρόπο ανάγλυφο, μερικά αν μη τι άλλο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Εγώ είμαι παλιός αυτοδιοικητικός και θα σας φανεί παράξενο μεν, αλλά υπήρχε περισσότερη αποκέντρωση με τον κρατικό Νομάρχη. Χρήματα πλέον δεν έρχονται και κάνουμε έναν αγώνα, περιμένοντας έξω από τα υπουργεία, στους καναπέδες ο καθένας με τα επιχειρήματά του, προσδοκώντας κάτι καλύτερο από τον κρατικό κορβανά. Δυστυχώς, αυτό έπρεπε να είναι το πρώτο αίτημά μας, η αντικειμενική κατανομή των πόρων, γιατί αλλιώς σερνόμαστε στους προθαλάμους των υπουργείων. Αυτό κάνουμε χρόνια τώρα… Εγώ είμαι 10 χρόνια δήμαρχος και «τρέμω» μην αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης, γιατί άντε να μάθεις την ιδιαιτέρα, τον υπουργό, τον βηματισμό για να μπαίνεις στο υπουργείο και να διεκδικείς το αυτονόητο», δήλωσε με νόημα ο κ. Νίκας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  ΛΥΣΗ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΑΛΛΑ  ΔΕΝ… ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ  ΚΡΑΤΟΣ  ΤΩΝ  ΑΘΗΝΩΝ
Ο Σταύρος Θεοδωράκης που άκουσε προσεκτικά τον κ. Νίκας, παραδέχθηκε το τεράστιο αυτό πρόβλημα και επεσήμανε πως η αποκέντρωση είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ποταμιού. «Πρέπει κι εμείς, κι εσείς και όλες οι δυνάμεις να πιέσουμε ώστε να υπάρξει μια μεγάλη αποκεντρωτική λειτουργία στο κράτος. Το Ποτάμι μόλις δημιουργήθηκε, έθεσε ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αυτό της αποκέντρωσης, δηλαδή την ενίσχυση των δήμων. Χωρίς δυνατούς δήμους, οι οποίοι δεν θα έχουν μόνο κονδύλια, αλλά και συμμετοχή στην ευθύνη, η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει ποτέ, το κακό της παρελθόν. Φοβάμαι πως δεν συμφωνούν όλοι στην Αθήνα με αυτό το σκεπτικό. Το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών, θέλει να κρατήσει την εξουσία γι’ αυτό. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη, με όσους φίλους υπάρχουν στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση και δεν εννοώ φίλους του Ποταμιού, φίλους της λογικής, θα δώσουμε αυτή τη μάχη, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι χωρίς δυνατούς δημάρχους, χωρίς περισσότερα λεφτά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και χωρίς περισσότερες ευθύνες, δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε από την κρίση. Ξέρετε ότι έχουμε κάνει την πρόταση και για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μέσα από κάποιες διαδικασίες και τη συμμετοχή των δήμων στη διαμόρφωση της καινούριας πολιτικής για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, μια μάχη για να αποκεντρωθούν κάποιες λειτουργίες του κράτους, προς όφελος των πολλών, προς όφελος των πολιτών», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει λύση, αλλά είναι… κόντρα στο κομματικό κράτος των Αθηνών. «Και αυτό είναι συνήθως εκείνο που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας, συγκεντρώνουν στα υπουργεία την εξουσία για να έχει μεγαλύτερη δύναμη το κομματικό τους κράτος. Αν αποκεντρωθεί δηλαδή το δημόσιο, θα μειωθεί η δύναμη του κομματικού κράτους των Αθηνών», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος ενημερώθηκε και για το μείζον ζήτημα των ζημιών που έπληξαν κυρίως την Καλαμάτα από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου.

ΑΙΧΜΕΣ –ΞΑΝΑ- ΣΕ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ  ΓΙΑ  ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ…
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ποταμιού για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δήμος από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, για την αναλγησία κράτους και Ευρώπης και την… πρόθεση ορισμένων δημάρχων, που μετατράπηκε σε πράξεις, να πάρουν χρήματα για αποκατάσταση ζημιών που δεν είχαν πραγματικά υποστεί, φωτογραφίζοντας για μια ακόμη φορά τον δήμαρχο Πύλου Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη! «Στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε στην Καλαμάτα και γενικότερα στη δυτική Μεσσηνία, ένα πλημμυρικό φαινόμενο χωρίς προηγούμενο, όπου έπεσαν 140 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό χώρο, χωρίς δυνατότητες και από το θεσμικό πλαίσιο, αποκατάστασης, καταστροφή  καλλιεργειών, υποδομών και όχι μόνο. Τα χρήματα που λάβαμε ήταν ελάχιστα για την αποκατάσταση των υποδομών, σας δίνω πλήρεις εκθέσεις και σας παρακαλώ για την υποστήριξή σας», είπε απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη ο Παναγιώτης Νίκας, δίνοντας ως χαρακτηριστικό, το παράδειγμα των 190 χιλιομέτρων, από τα 500 συνολικά, του αγροτικού δικτύου, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Προσπαθούμε με τις δυνατότητες του δήμου, αλλά χωρίς ανταπόκριση του κράτους και της Ε.Ε., η οποία είναι εξόχως γρήγορη αν αφορά σε άλλες χώρες όπως τη Γερμανία, όπου  τελευταία είδα μια χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βαυαρία, αλλά πολύ αργή, όταν πρόκειται για την Ελλάδα», ανέφερε με νόημα ο κ. Νίκας και συνέχισε. «Παρατηρήθηκε και το φαινόμενο, συνάδελφοί μου όταν άρχισε να γυρίζει ο τροχός, να δηλώνουν κι αυτοί, πως καταστράφηκαν, ενώ έχουν υποστεί ελάχιστες ζημιές, με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, να μην παίρνουν αυτά που δικαιούνται. Ξαφνικά οι δήμοι που υπέστησαν ζημιές έγιναν 70!», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές. Ο πρόεδρος του Ποταμιού παραδέχθηκε πως η Ε.Ε. δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία σε όλες τις χώρες. «Υπάρχει πρόβλημα και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά βέβαια η πηγή του προβλήματος, είναι και η δική μας αναξιοπιστία», δήλωσε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης εξηγώντας. «Η Καλαμάτα, έχει ανάγκη, αλλά δολίως προσπαθούν να επωφεληθούν ισαξίως και άλλες περιοχές, κάτι που συμβαίνει σε όλη τη χώρα κι έτσι ακούς στην Ευρώπη να λένε πως οι  Έλληνες τα ζητάνε. Γι’ αυτό, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος συνοψίζοντας στις δηλώσεις του επεσήμανε πως θα προσπαθήσει να συμβάλει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και στάθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό.

«ΜΠΟΥΤΙΚ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
«Ήρθα  εδώ στην Καλαμάτα για δύο λόγους, πρώτα να συναντήσω τον δήμαρχο, κάτι  που μου είναι πάντα ευχάριστο, τον βεβαίωσα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να ενισχύσουμε τα αιτήματά του στην Αθήνα και την Ευρώπη και σε σχέση με τις τελευταίες καταστροφές. Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως εμείς, πιστεύουμε στους δημάρχους. Πιστεύουμε δηλαδή ότι οι δήμαρχοι, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να ενισχυθούν με ευθύνες, με πρόσωπα, με λεφτά για να μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες. Ήρθα όμως και στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης για τον τουρισμό, για το 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο τον τουρισμό για τη χώρα. «Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο δρόμος της Ελλάδας είναι η τουριστική ανάπτυξη, όχι απλώς και μόνο η αύξηση των αφίξεων. Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει γαστρονομικός τουρισμός, πολιτισμός, όλα αυτά τα καινούρια που έχουν προστεθεί και που θα δώσουν στη χώρα περισσότερα λεφτά.. Γιατί βλέπουμε να αυξάνονται οι τουρίστες και να μειώνονται τα κατά κεφαλή έξοδα των τουριστών στη χώρα μας. Αυτήν την πορεία πρέπει να την αντιστρέψουμε και πρέπει η Ελλάδα σαν χώρα «μπουτίκ», σαν χώρα όνειρο να εξασφαλίζει πολύ περισσότερα λεφτά από τους τουρίστες που την επισκέπτονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης, δήλωσε επίσης την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Καλαμάτα, νιώθει ότι κάτι καινούριο και ωραίο έχει προστεθεί στην πόλη, στην οποία έδειξε να πιστεύει πολύ και όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη.

 

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply