ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

0

 

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωβουλή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας να αποδεχθεί τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς και η αδυναμία θέρμανσης των Ελληνικών νοικοκυριών.

notis_mariasΕιδικότερα, στην γραπτή ερώτησή του επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων, η αδυναμία διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στην Ελλάδα αφορά το 70% των νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 10.8%».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό 51,1% της λιανικής τιμής του όταν κατά μέσο όρο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 32,1%».

Επιπλέον αναφέρει «ότι παρά την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης το 2016, το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα παραμείνει το ίδιο με το 2015. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιδεινώσει την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών».

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει τονίζοντας ότι «όπως έχει αναγνωρίσει η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην Ερώτησή μας  Ε-000827/2016, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης». (notismarias.gr)

Επισημαινεται μαλιστα ότι ο ίδιος ο Moscovici σε προηγούμενη Απάντησή του την 1η Αυγούστου σε Ερώτηση του Νότη Μαριά «http://wp.me/p5xEdb-48u» ομολόγησε ότι ετησίως 11.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην αιθαλομίχλη η οποία έχει προκληθεί στα χρόνια του μνημονίου λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης που αναγκάζει τον φτωχοποιημένο Ελληνικό λαό να καίει ό,τι βρει προκειμένου να θερμανθεί τον χειμώνα.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή:

  1. Εάν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί ως μέλος της τρόικα μειώσεις των ως άνω φορολογικών συντελεστών;
  2. Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να προτείνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών;

 

Leave a Reply