ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Και νέο επεισόδιο στο σήριαλ των δηλώσεων Νίκα για το Έπος του ’40 και τον Μεταξά!

0

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που έκανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας,  μετά το πέρας των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα. Μετά τις παρατάξεις σκυτάλη πήραν τα κόμματα με τη Λαϊκή Ενότητα και τον πολιτευτή και μέλος της Πολιτικής  Επιτροπής Θανάση Πετράκο, να βάλει κατά του δημάρχου, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Νίκας είχε δηλώσει: «Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας, όπου ο λαός μας ενωμένος το ’40 με τον άξιο κυβερνήτη του Ιωάννη Μεταξά, έφερε τη μεγάλη νίκη. Και να τα θυμόμαστε σήμερα και να ντρεπόμαστε για την κατάντια μας, όπου έχουμε μετατραπεί σε προτεκτοράτο, εξαιτίας λαθών, 40 ολόκληρα χρόνια. Στη νέα γενιά ελπίζουμε και πρέπει να τη βοηθήσουμε, για να ξαναγίνει η πατρίδα μας όπως αγωνίστηκαν για να είναι, οι πρόγονοί μας. Δεν θα αισθάνονται υπερήφανοι οι ήρωες του 4ο για τη σημερινή Ελλάδα. Αυτό είναι η πραγματικότητα, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε και να βοηθήσουμε όλοι, ενωμένοι, η πορεία του τόπου μας να είναι διαφορετική».

Ο Θανάσης Πετράκος σε συνέντευξη Τύπου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα, τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τα δημοκρατικά αισθήματα του μεσσηνιακού λαού. «Οι δηλώσεις αυτές, αποτελούν πρόκληση διότι ο κ. Νίκας εξύμνησε τον δικτάτορα – φασίστα Μεταξά. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά, γιατί είναι φιλόλογος και γνωρίζει και ιστορία, ότι δεν είναι σωστό, ένας επιστήμονας να παραχαράσσει την Ιστορία και η Ιστορία λέει ότι ο Μεταξάς, ήταν ένας γερμανόφιλος δικτάτορας, ο οποίος ήθελε να περάσει στην ελληνική νεολαία της εποχής εκείνης, τις θέσεις του ναζισμού. Δεν προετοίμασε την χώρα να αντιμετωπίσει τη φασιστική και ναζιστική εισβολή. Το «ΟΧΙ» το είπε ο λαός, γιατί ο Μεταξάς, είχε συμφωνήσει να πέσουν ντουφεκιές για την τιμή των όπλων και αυτό προκύπτει από τα ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, αλλά και από τους Ιταλούς. Οι κατώτεροι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και οι Έλληνες φαντάροι είναι αυτοί που πολέμησαν, και ο αντικαταστάτης του Μεταξά, είναι από αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα, γιατί ο αγώνας από τα βουνά της Αλβανίας, συνεχίστηκε στις πόλεις και στα χωριά με το μεγάλο Έπος της Εθνικής Αντίστασης, επομένως ο κ. Νίκας είναι καλό να μην παραχαράσσει την ιστορία», δήλωσε ο κ. Πετράκος, ο οποίος παραλλήλισε εκείνο το «ΟΧΙ» με αυτό πέρυσι του δημοψηφίσματος. «Ο κ. Νίκας είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να μιλά για την μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο και είναι ο τελευταίος, διότι μετά το υπερήφανο «ΟΧΙ»  που είπε το 1940 ο ελληνικός λαός είπε και ένα καινούριο «ΟΧΙ» στις 5 Ιουλίου του 2015 στο δημοψήφισμα , στο οποίο ο κ. Νίκας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του «ΝΑΙ». Δηλαδή υποστηρικτής του να συνεχίσει η χώρα μας να είναι προτεκτοράτο και νεοαποικία. Επομένως δεν μπορεί να ομιλεί για μεταπολίτευση. Το κόμμα στο οποίο ο κ. Νίκας είναι στέλεχος, έχει συμβάλει στα μέγιστα να φτάσουμε στην εποχή των μνημονίων, επομένως χρειάζεται λίγη περίσκεψη όταν μιλάει, γιατί η μεταπολίτευση, είναι πρώτα απ’ όλα αποτέλεσμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αν ο κ. Νίκας ενοχλείται από τους φοιτητικούς αγώνες της εποχής εκείνης, είναι δικό του πρόβλημα αλλά δεν δικαιούται να παραχαράσσει την ιστορία και να προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Θανάσης Πετράκος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΑ

Η « Φ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος απαντώντας στον Θανάση Πετράκο, προέβη στην εξής δήλωση. «Εγώ σέβομαι όλες τις απόψεις και του κ. Πετράκου. Μπορεί να τις έχει, όμως είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός ιστορικής τεκμηρίωσης. Τα ιστορικά γεγονότα δεν τεκμηριώνονται με κομματική προσέγγιση. Εγώ αναφέρθηκα και αναφέρομαι κάθε χρόνο στη σπουδαία συνεισφορά του Μεταξά στο Έπος του ’40 και μόνο, όχι στην εν γένει πολιτική του. Αυτό το έκανα σε κάθε ευκαιρία και θα το κάνω πάντοτε, χωρίς κανενός είδους κομματική παρώθηση».

  Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply