ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μηχανικοί, δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών που ξεκίνησε ήδη

0

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν με το «τέρας» της ανεργίας, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ένταξής τους στο πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο άνοιξε alevrasτις τελευταίες ημέρες. Το μέτρο 6.1 των νέων αγροτών, είναι το πρώτο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος 2014 -2020, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες της Μεσσηνίας, καθώς τις πρώτες 4 ημέρες έχουν υποβληθεί 130 αιτήσεις. 

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και τη δημιουργία σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από επαγγελματίες αγρότες, προκειμένου παράγονται ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 241 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 24, 4 αφορούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διεύθυνσης Αποκεντρωμένων υπηρεσιών Πελοποννήσου, Παναγιώτης Αλευράς., ο οποίος εκτίμησε ότι οι θα ενταχθούν περί τους 1300 νέους αγρότες. «Το πριμ πρώτης εγκατάστασης, είναι 17.000 ευρώ για τις πεδινές κοινότητες όσον αφορά στη γεωργία, 2.500 ευρώ προσαυξημένο για όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία και άλλες 2.500 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος ασχοληθεί με την κτηνοτροφία σε ορεινή κοινότητα» , ενημέρωσε ο κ. Αλευράς, οποίος αναφέρθηκε στις πολλές καινοτομίες που υπάρχουν σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα της περιόδου 2007 – 2013.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Αυτό το πρόγραμμα, εφαρμόζεται  αποκεντρωμένα από τις αιρετές περιφέρειες, έτσι έχουν μπει και περιφερειακά κριτήρια, τα οποία έχει θέσει η κάθε μια ξεχωριστά, ανάλογα με τις καλλιέργειες που νομίζει ότι θα αποδώσουν καλύτερα στην κάθε περιοχή», ανέφερε ο κ. Αλευράς, ο οποίος επεσήμανε πως μεταξύ άλλων, θα παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος. «Ο νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, δεσμεύεται  να μείνει στο πρόγραμμα μέχρι 4 χρόνια, ενώ πριν ήταν 10 χρόνια, κάτι που αποτελούσε αντικίνητρο για πολλούς. Επίσης, αυξάνεται το μέγεθος της εκμετάλλευσης ή ο αριθμός των ζώων, ενώ δεν υπολογίζονται πια στα κριτήρια αξιολόγησης οι ώρες ανθρώπινης εργασίας, αλλά ο τζίρος που θα κάνει η αγροτική εκμετάλλευση. Παράλληλα, το ύψος της ενίσχυσης είναι μεγαλύτερο καθώς ξεκινά από 17.000 και αγγίζει τις 22.000 ευρώ, ενώ φέτος, σ’ αυτό το πρόγραμμα, μόλις κάποιος ενταχθεί, παίρνει το 70% του συνόλου της επιδότησης και αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να εγκατασταθεί ένας νέος στην γεωργία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αλευράς.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, συγκεκριμένα και απλά. Αρχικά, για να ενταχθεί κανείς και να χαρακτηριστεί νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, πρέπει να πάρει βεβαίωση από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ψαρών και Λυκούργου. Στη συνέχεια, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων , από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης που υπέβαλε φέτος, εκκαθαριστικό Εφορίας 2015 και αντίγραφο Ε1. «Ήδη, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», δήλωσε ο κ. Αλευράς και συνέχισε, «ήδη, έχουμε δώσει 130 βεβαιώσεις και νομίζω ότι αυτό το πρόγραμμα, θα πάει καλά, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας, παρότι δεν έχει ενισχυθεί από την πολιτεία όσο πρέπει, προσελκύει τους νέους οι οποίοι λόγω της μεγάλης ανεργίας θεωρούν πως μπορεί να τους δώσει διέξοδο» , επεσήμανε ο κ. Αλευράς, ο οποίος προχώρησε στην παραδοχή ότι πολλοί είναι και οι νέοι επιστήμονες που λόγω της κρίσης στρέφονται στον πρωτογενή τομέα και ζητούν ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα αυτό.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα πάρουν βεβαίωση από την υπηρεσία, πηγαίνουν στον μελετητή σύμβουλό τους, συμπληρώνουν το φάκελο και αυτός αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών ενισχύσεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από την 1η έως και τις 7 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καταθέσουν εγγράφως και εις διπλούν τον φάκελο στις διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας. «Θεωρώ ότι το μέτρο παρότι καθυστέρησε να ξεκινήσει, δίνει πολλά κίνητρα, με λίγες δεσμεύσεις και εκτιμώ ότι θα αποδώσει πολλαπλάσια, εφόσον δεν επαναληφθούν τα λάθη και οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα προγράμματα, δεδομένου ότι αυτοί που είχαν ενταχθεί το 2014, έχουν πάρει γύρω στις 10.500 και απομένει να πάρουν 4.500 που δεν τις έχουν λάβει ακόμη», ανέφερε με νόημα ο Παναγιώτης Αλευράς ο οποίος επεσήμανε πως με τέτοιες ασυνέπειες από το κράτος και το καλύτερο μέτρο να υπάρχει, δεν μπορεί να αποδώσει.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply