ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ν. Γόντικας: Το φράγμα Ελληνοεκκλησιάς να ενταχθεί στο Τεχνικό πρόγραμμα

0

 

ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος και την  ένταξη του έργου «μελέτη φράγματος Ελληνοεκκλησιάς προϋπολογισμού 100.000 ευρώ», ζητά με εισήγησή του στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας. Ο κ. Γόντικας μεταξύ άλλων, στην γραπτή του δήλωση, αναφέρεται στην τεχνική έκθεση για την προτεινόμενη μελέτη του εγγειοβελτιωτικού έργου που εκπόνησε δωρεάν τον Μάρτιο του 2011 ο γεωλόγος – γεωτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος. «Σύμφωνα με αυτήν, το προτεινόμενο έργο έρχεται να δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα της παραγωγής της ευρύτερης περιοχής με προσδοκώμενες αρδευόμενες εκτάσεις περί τα 5000 στρέμματα και με προοπτικές συγκέντρωσης υδατικών αποθεμάτων που θα ξεπεράσουν τα 2.000.000cm3.

H προκαταρτική μελέτη για το έργο αυτό έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 από τον μελετητή Κωνσταντίνο Νικολάου ο οποίος αμείφθηκε με το ποσό των 2.000 ευρώ από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους των δυο κοινοτήτων, της Ελληνοεκκλησιάς και της Καλογερόραχης. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης. Από την περιφέρεια Πελοποννήσου με την συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2013 για την έγκριση τεχνικών προγραμμάτων των ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας εντάχθηκε με Α/Α 94 και προτεινόμενο προϋπολογισμό το ως άνω έργο και από τότε εκκρεμεί οτιδήποτε σχετικά με το έργο. Η νέα Δημοτική Αρχή επανήλθε με υπόμνημά της προς την Περιφέρεια την 20η Ιουλίου 2015 και θέμα: «Προτεινόμενα έργα κατασκευής φραγμάτων Δήμου Μεσσήνης» με σειρά προτεραιότητας 1 την κατασκευή φράγματος περιοχής Ελληνοεκκλησιάς Δημοτικής Ενότητας Ανδρούσας. Το εν λόγω φράγμα προτείνεται να κατασκευαστεί σε υπάρχουσα στένωση του ρέματος Ανδρομονάστηρου, 600 μέτρα έναντι της γέφυρας «Μαμη» του δρόμου Βαλύρας – Τρίκορφου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής έργου 1.300.000 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Γόντικας, οποίος τονίζει πως με το φράγμα αυτό, πέραν των θετικών επιπτώσεων στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μπορούν να αρδευτούν περίπου 5.000 στρέμματα με ελιές και αμπέλια των δύο χωριών και να ικανοποιηθεί η μέγιστη ζήτηση δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.

«Ήδη έχει εκπονηθεί προκαταρκτική υδραυλική και γεωλογική μελέτη.

Είναι καθαρό ότι πρόκειται για ένα ζωτικό έργο για την περιοχή, έργο πνοής για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής που καρκινοβατεί.

Για αυτό προτείνουμε να αποφασίσει το Σώμα τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και ένταξη του έργου μελέτη φράγματος Ελληνοεκκλησιάς προϋπολογισμού 100.000 ευρώ», καταλήγει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Γόντικας.    

Leave a Reply