ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανωλεθρία από ανεμοστρόβιλο και χαλάζι σε τρία χωριά της Τριφυλίας

0

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα σε καλλιέργειες, σημειώθηκαν  στην Τριφυλία από ανεμοστρόβιλο και έντονη χαλαζόπτωση, που έπληξαν την περιοχή καθώς η ένταση των ανέμων ήταν πάνω από 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που διενήργησαν γεωπόνοι της Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας οι ζημιές εστιάζονται περισσότερο σε Σπηλιά, Φαρακλάδα και Αγρίλη, καθώς αποκολλήθηκαν ελαιόδεντρα, με καρπόπτωση που έχει ως αποτέλεσμα της μεγάλη μείωση της παραγωγής. Παράλληλα θερμοκηπιακές καλλιέργειες υπέστησαν  ζημιές στους Γαργαλιάνους κοντά στις περιοχές που είχαν υποφέρει ως γνωστόν και από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του στην υπηρεσία τόνισε ότι «οι πρώτες εικόνες που αποτύπωσε το κλιμάκιο ήταν η εκτεταμένη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Φαρακλάδας και της Σπηλιάς αλλά και σε αγροτική περιοχή των Γαργαλιάνων, που απογύμνωσε τα δέντρα από καρπό με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι παραγωγοί να προβούν σε ελαιοσυγκομιδή. Μια άλλη απώλεια των ζημιών από το χαλάζι θα είναι η συρρίκνωση του καρπού που οδηγεί μοιραία σε αποψίλωση της παραγόμενης ποσότητας καθώς τα χωριά της Κυπαρισσίας έχουν υποστεί κατ εκτίμηση ζημιάς σε περισσότερα από 120.000 ελαιόδεντρα.

Το μεγάλο πλέον φορτίο ανήκει στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ  ώστε να γίνουν αναγγελίες ζημιών ενώ το εργαστήριο της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας θα στείλει δείγματα καρπού για να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών αλλά και τις ασθένειες που θα εγκλωβίσουν τον ελαιόκαρπο. Τέλος διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ζημιές σε 200 στρέμματα μαρουλιού στην περιοχή της Φαρακλάδας, ενώ οι εκτιμήσεις από τις ζημιές συνολικά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τις επόμενες εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ο Δήμαρχος Τριφυλίας που είδε από κοντά τις πρώτες εκτιμήσεις.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αποκαρδιωτικά είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία από την έντονη χθεσινή κακοκαιρία  στην Τριφυλία, σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας που έπληξε περιοχές της Τριφυλίας και συγκεκριμένα στην Σπηλιά, την Φαρακλάδα και τους Γαργαλιάνους.

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποτίμηση των οποίων μέχρι στιγμής έχει ως εξής, εξ’αιτίας :

Α.  Ισχυρής χαλαζόπτωσης και οι ζημιές που προξενήθηκαν αφορούν: α) Ελιές σε έκταση 4.000 στρ., β) Πατάτες  σε έκταση 100 στρ., γ) Iceberg  σε έκταση 200 στρ,  δ) Υπαίθρια κηπευτικά  100 στρ.

Β. Έντονων βροχοπτώσεων και οι ζημιές που προξενήθηκαν αφορούν: α) Θερμοκήπια σε έκταση 5 στρ. β) Υπαίθρια κηπευτικά σε έκταση 20 στρ. 

Σημειώνουμε ότι υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής…

Μάλιστα ο πρόεδρος της Σπηλιάς Τάκης Γυφτάκης τόνισε μιλώντας στο kyparissianews.com ότι το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές δεν είναι λιώσει ούτε μέχρι το απόγευμα, ενώ λόγω της προσβολής σε καρπό και δέντρα θα απαιτηθεί πλέον να κοπούν κορμοί δέντρων καθώς η ζημιά είναι εκτεταμένη για τα επόμενα χρόνια επηρεάζοντας την καρποφορία και συνέστησε οι παραγωγοί να έχουν πλήρη εικόνα των ζημιών που επλήγησαν.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Leave a Reply