ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκικές προκλήσεις και άλλα

0

επισημανσεις

 

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

«Η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι παλιά ιστορία: η τακτική των παραβιάσεων ξεκίνησε κατά την ύστερη περίοδο της χούντας για να παγιωθεί και ενίοτε να κλιμακώνεται στα άκρα, όπως συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η Ελλάδα από την αρχή επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος όχι σε μια πολιτική απόφαση που θα ήταν να αντιδράσει πραγματικά όταν αυτό ήταν ακόμα εφικτό, αλλά παρέμεινε έκτοτε στη λογική των απλών αναχαιτίσεων, οι οποίες δεν έχουν αντίστοιχο τέτοιας έντασης και διάρκειας πουθενά στον κόσμο, ενώ η επιβάρυνση που προκαλούν σε οικονομικό και αμυντικό κόστος είναι τεράστια, χωρίς φυσικά να κάμπτουν τους Τούρκους.

ΑΥΤΗ τη φορά όμως υπάρχει άλλου είδους επιδείνωση. Πρώτον, έχουμε επαναφορά της αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από καιρό. Δεύτερον, το κυριότερο, έχουμε την προηγηθείσα ολοκληρωτική αμφισβήτηση από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο της Συνθήκης της Λωζάννης. Τρίτον, έχουμε την καινοφανή, αινιγματικά σημαντική αναφορά του στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ή ανούσια είναι και που δυστυχώς δεν προσέχθηκε από ελληνικής πλευράς όχι όσο θα έπρεπε αλλά καθόλου.

ΣΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι, αν το πραξικόπημα είχε πετύχει, η Τουρκία θα είχε βρεθεί στην κατάσταση που ήταν μετά τη Συνθήκη των Σεβρών.

ΔΗΛΑΔΗ, ηττημένη και με την Ελλάδα να έχει επιτύχει διπλωματικό θρίαμβο εις βάρος της – γιατί αυτή είναι η ουσία εκείνης της Συνθήκης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ: μεσολάβησε η Μικρασιατική Καταστροφή και η τελική συνθήκη ειρήνης ήταν εκείνη της Λωζάννης. Οταν λοιπόν ο Ερντογάν συνδέει τη Συνθήκη των Σεβρών με το εις βάρος του πραξικόπημα, στην ουσία λέει ότι η Ελλάδα θα είχε οφέλη από την ενδεχόμενη επιτυχία των κινηματιών. Υπονοώντας κάτι τέτοιο και με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που ζήτησαν εδώ πολιτικό άσυλο να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ πασιφανές ότι ο τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει τώρα σε νέο, εντελώς διαφορετικό επίπεδο τη διμερή ένταση – το έκανε άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη όταν είπε ότι η πορεία της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό εξαρτάται και από την πορεία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ σε μια στιγμή καθολικής αδυναμίας της Ελλάδας και, ελέω Μεταναστευτικού, έντονης τάσης υποταγής της (πάντοτε αμέτοχης) Ευρώπης, που κάνει ότι δεν ακούει, αλλά και με τις ΗΠΑ σε περίοδο αλλαγής εξουσίας. Δηλαδή, με μια Ελλάδα εντελώς ανήμπορη και μόνη…».

***

Η ΤΟΥΡΚΙΑ χτίζει κρίση.

ΑΥΤΟΣ είναι ο τίτλος στο άρθρο του Γεωργίου Π. Μαλούχου που προηγήθηκε  και που εκφράζει εν πολλοίς την πραγματικότητα που γύρω μας δημιουργείται σε σχέση και με την Τουρκία, που ο Ερντογάν την εμφανίζει πιο απαιτητική από ποτέ, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις από  την ελληνική πλευρά με σειρά δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, νηφάλιες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

ΑΛΛΑ βέβαια όλα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν όσο κι αν γίνεται αντιληπτό πως τα όσα ο Ερντογάν διατυμπανίζει γίνονται πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, στην προσπάθειά του να εδραιώσει ακόμα περισσότερο το δικό του καθεστώς απόλυτης εξουσίας και να δείξει ότι είναι υπολογίσιμος παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει σε σχέση με όλα αυτά τι κάνει η Ελλάδα και εκεί βέβαια είναι το ζήτημα που αφορά και μας, ζώντας σε αυτήν και βιώνοντας ουκ ολίγα προβλήματα μεσούσης της κρίσης και των πολυποίκιλων παρενεργειών τους.

***

ΕΠΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κυβερνώντες για την υπεραπόδοση των εσόδων που ξεπέρασαν το δεκάμηνο κάθε πρόβλεψη.

ΕΠΑΙΡΟΝΤΑΙ αλλά αποσιωπούν ότι τα έσοδα αυτά προέκυψαν από το υστέρημα των πολιτών που βλέπουν δυστυχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

ΕΙΝΑΙ καλό να έχει το κράτος έσοδα βέβαια, αλλά όχι σε βάρος των πολιτών βεβαίως και ο νοών νοείτω λίγο πριν φτάσουμε οριστικά στο ουκ αν λάβεις από αυτούς που σε λίγο πια δεν θα έχουν.

 

 

Leave a Reply