ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργοποιείται και πάλι το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης σε συνεργασία με το Δήμο

0

 

 Υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα η εγκεκριμένη σύμβαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις αρχές καλοκαιριού, επιμέλεια του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας κα της RE:THINK Κοιν.Σ.Επ

1Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας αποτελεί ένα καινοτόμο, και μοναδικό στην Ευρώπη βιώσιμο σύστημα διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων από τους ίδιους τους κατοίκους-χρήστες του Δικτύου . Ο βασικός μας εξοπλισμός αποτελείται από τον συνοικιακό κομποστοποιητή με πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας , από τον ΟΒΙ, το οποίο και αποτελεί ένα εργαλείο αστικού εξοπλισμού για κοινή και δωρεάν από τους πολίτες χρήση. Οι χρήστες του συνοικιακού κομποστοποιητή, εγγεγραμμένοι ανά ομάδες γειτονιάς μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να λειτουργούν αυτόνομα  τον συνοικιακό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους και να παράγουν πλούσιο εδαφοβελτιωτικό οργανικό χώμα , που οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν.

Ετσι θα μπορέσουμε, μέσα σε 3 μήνες

Α. Να αντικαταστήσουμε  και επανατοποθέτησουμε  8  συνοικιακούς κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί από το 2011 και  έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Β. Θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και να επισκευάσουμε (όπου αυτό απαιτείται) το σύνολο των υπόλοιπων  κομποστοποιητών του δικτύου που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 61 δημόσιους χώρους  του Δήμου Καλαμάτας βάσει της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Δήμου Καλαμάτας. Οι ως άνω κομποστοποιητές,  διαχειρίζονται από ομάδες κατοίκων ή φορείς της πόλης, στους οποίους  πηγαίνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν .

Γ. Θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την εκπαίδευση των πολιτών στην κομποστοποίηση και στην διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους με την μορφή 10 επιτόπιων εργαστηρίων συνοικιακής κομποστοποίησης καθώς και θα μπορέσουμε να  μετρήσουμε και να υποστηρίξου3με επικοινωνιακά τα αποτελέσματα του έργου.

Δ. Θα μπορέσει ο  ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπ/κών Καλαμάτας), με τον οποίο ήδη συνεργαζόμαστε να πιστοποιήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου από τους κάδους οργανικού χούμο (κομπόστ) κατάλληλο για κάθε χρήση.

Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας  με βάση τις αρχές της ισότιμης συνεργασίας σύμφωνα με το καταστατικό των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ουτοπία! Είναι εδώ και μας καλεί να συμμετάσχουμε!!!
Όσοι  θέλουν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, ως εγγεγραμμένοι χρήστες, αλλά και να αιτηθούν συνοικιακό κομποστοποιητή 2στην γειτονιά τους ή να συμμετάσχουν σε εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης μπορούν  να στείλουν mail ενδιαφέροντος στο info@rethink-project.gr ή να τηλ. στο 2721022505
Επίσης μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφτούν την σελίδα μας www.rethink-project.gr  ή την F.B σελίδα μας Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

162 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply