ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Ομπάμα κι άλλα τινά

0

επισημανσεις

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

ΕΡΧΕΤΑΙ λοιπόν ο Ομπάμα και ορισμένοι κύκλοι κυβερνητικής επιρροής επιχειρούν να μας πείσουν ότι μαζί του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρνει και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους! 

ΤΟ ΛΕΝΕ μάλιστα με τόση επιμονή, σχεδόν σαν να το πιστεύουν κιόλας και προσπαθούν να πείσουν κι εμάς να το πιστέψουμε. 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η επίσκεψη Ομπάμα λοιπόν; 

ΚΑΠΟΙΟΙ ήδη έκαναν λόγο για μια καλή διαφήμιση και δεν αποκλείεται τελικά έτσι να είναι. 

ΑΛΛΑ διαφήμιση για ποιόν τελικά; 

ΚΑΙ μην ξεχνάμε πως ο Ομάμα έρχεται στην Ελλάδα ως απερχόμενος πρόεδρος γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, όπως και να το δει κανείς. 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ θα φροντίσει όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε,  να τονίσει για άλλη μια φορά τον καθοριστικής σημασίας ρόλο των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ε.Ε. 

ΕΡΧΕΤΑΙ ο Ομπάμα την άλλη βδομάδα ενώ αύριο στις ΗΠΑ η Κλίντον και ο Τραμπ θα διεκδικούν το ρόλο του πλανητάρχη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ολοκληρώνοντας μια  επεισοδιακή όσο και μακρά προεκλογική περίοδο, όπου διασταύρωσαν τα πυρά τους και άσκησαν τις ικανότητές τους στην κακεντρέχεια  και τα δηλητηριώδη βέλη μεταξύ τους. 

ΗΤΑΝ μια περίοδος όχι ιδιαίτερα ευχάριστη, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ, αλλά είναι φανερό πως η υποψηφιότητα Τραμπ «μπάζει» από παντού και μπροστά του η Κλίντον μοιάζει αγγελούδι. 

ΟΠΟΙΑ κι αν είναι η επιλογή των Αμερικανών πάντως στις αυριανές εκλογές, να μην περιμένουμε θεαματικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδος. 

ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των αναλογιών η προεδρία Ομπάμα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει σε αυτά τα χρόνια, που συν τοις άλλοις είναι και τα χρόνια της κρίσης. 

***

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ έγινε τελικά και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει γκρίνια. 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ της Λυδίας Κονιόρδου για το υπουργείο Πολιτισμού, καλή, αλλά να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το «τέρας» εκ των έσω η διακεκριμένη καλλιτέχνις. 

Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ του υπουργείου Τουρισμού ήταν επιβεβλημένη και σωστά έγινε. 

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ η Έλενα Κουντουρά ως υπουργός πλέον βγει και από τη «γυάλα» που συνοδεύει την τουριστική αντίληψη, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε αρκετά καλύτερα πράγματα στο χώρο του τουρισμού που απογειώνεται στις αφίξεις αλλά προσγειώνεται ανώμαλα στα έσοδα και αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου ευχάριστο. 

ΣΕ ΡΟΛΟ βοηθού του Κοτζιά πλέον ο Κατρούγκαλος, αναμένεται να διαπρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια στα οποία άλλωστε έχει πείρα.

ΠΟΣΟ θα αντέξει η συνύπαρξή τους βέβαια θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, που αφορούν τις αντοχές του Κοτζιά έναντι του «μαντηλάκια» Κατρούγκαλου που θα έρχεται πλέον στη Μεσσηνία όπου είναι βουλευτής με ευρωπαϊκό αέρα. 

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Αλέξη Χαρίτση ήταν αναμενόμενη, καθώς χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως και είναι από τα ελάχιστα στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούνται ότι πέτυχαν στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ κρατώντας τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ και με την αναβάθμιση του,  μπορεί να επιτελέσει αξιόλογο έργο έχοντας ήδη δώσει ως υφυπουργός, θετικά δείγματα γραφής. 

***

ΤΑ ΟΣΑ ανέφερε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με αφορμή το έργο Καλό Νερό –Τσακώνα για έλλειψη θεσμικής αντιπολίτευσης στο νομό, εισπράχθησαν από κάποιους ως «καρφάκια» προς τη ΝΔ σε τοπικό επίπεδο και δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. 

ΑΠΟ τη μεριά του πάντως ο Λαμπρόπουλος έχει δίκιο, αφού η ΝΔ σε επίπεδο Μεσσηνίας, ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει το βηματισμό της στην εποχή του νέου αρχηγού της, για πολλούς και διάφορους λόγους, γνωστούς και άγνωστους, σε όσους εμπλέκονται στα γαλάζια τεκταινόμενα στη Μεσσηνία. 

Η ΝΔ μπορεί να έχει δημοσκοπικό προβάδισμα πανελλαδικά, αλλά χρειάζεται να πείσει ότι μπορεί να αντιπροσωπεύσει και κάτι καλύτερο. 

ΠΡΟΣ το παρόν και σε τοπικό επίπεδο αρέσκεται στην παρελθοντολαγνεία και στη νοσηρή εσωστρέφεια. 

***

ΕΒΔΟΜΑΔΑ κρίσεως αυτή για την Καλαμάτα, που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, με κορύφωση την Παρασκευή όπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. 

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση το γεγονός ότι η Καλαμάτα έφτασε στον τελικό, είναι από μόνο του ήδη επιτυχία που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επόμενη μέρα.

 ΣΤΟ ΘΕΜΑ θα επανέλθει ασφαλώς.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply