ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Η τρίτη πληγή του Φαραώ αποτελεί τώρα πληγή για τη Μεσσηνία

0

 

Η ΤΡΙΤΗ κατά σειρά από τις δέκα πληγές του Φαραώ ήταν τα σκνηποειδή, δηλ. τα δίπτερα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται  και τα κουνούπια.

«Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες, παρενοχλώντας ανθρώπους και ζώα (εδ. 8:16-19)». «Έπεσε χαλάζι και οι έντονες βροχές προκάλεσαν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό πολλών ειδών εντόμων.» Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (25/10/2016).

Η Μεσσηνία μαστίζεται πλεον από αυτήν  την πληγή που λέγεται ΚΟΥΝΟΥΠΙ. Βέβαια πάντα, ως περιοχή του Νότου της Ελλάδας, το κουνούπι ήταν στη Μεσσηνία είδος ενδημικό, αλλά η όχλησή του δεν ήταν στο βαθμό που είναι σήμερα.

Η ύπαρξη του πλεον σε τεράστιους αριθμούς σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας ενέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για την υγεία του πληθυσμού (εντόπιων και επισκεπτών) όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις  που προκύπτουν για ένα πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων που συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος ανθρώπων(καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια και κυρίως στον τουρισμό).

Και δεν περιορίζεται μόνο στις πιο πάνω περιπτώσεις, δηλ. των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά επηρεάζει και τον πληθυσμό που βρίσκεται στο ύπαιθρο για τις δουλειές του ή την αναψυχή του.

Η ιστοσελίδα για τον καιρό, η www.meteo.gr  έχει εισάγει στα δεδομένα της και το πλήθος των κουνουπιών σε διάφορές  περιόδους της ημέρας. Επίσης έχει δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα την www.conops.gr , όπου καταγράφονται οι ημερήσιες εξάρσεις και καταπτώσεις των πληθυσμών των κουνουπιών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Καλά αυτά, ως ενημερωτικά, αλλά το πρόβλημα των κουνουπιών παραμένει. Τα κουνούπια, σε αριθμούς υπερμεγέθεις βρίσκονται πλεον το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον μας  (στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στα γραφεία μας) και μας ταλαιπωρούν όλη την ημέρα.

Από τη μία οι μύγες, από την άλλη ο δάκος και η μύγα της Μεσογείου και τώρα οι ανεξέλεγκτες ορδές των κουνουπιών μας οδηγούν στην απόγνωση.

Οι αιτίες είναι οι εκτός εποχής καλοκαιρίες, που προέρχονται από την αύξηση της θερμοκρασίας  του περιβάλλοντος, δηλ. η επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου πού οδηγεί στην κλιματική αλλαγή.

Το πρόβλημα επομένως είναι μεγάλο και όσο επιμένουμε στις δραστηριότητες που οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης, για να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Πρέπει δηλ. να  προχωρήσουμε  σε διορθωτικές κινήσεις.

Η πρώτη κίνηση για τη Μεσσηνία είναι η εξάλειψη όλων μεγάλων εστιών που πολλαπλασιάζουν τα κουνούπια.

Κύριες εστίες είναι κυρίως τα στάσιμα νερά στα κανάλια απορροής των νερών και τα στάσιμα νερά των καναλιών ιδιαίτερα του συστήματος του ποταμού Παμίσου.

Υπάρχουν αμέτρητες εστίες που δεν ελέγχονται και πρέπει άμεσα να ελεγχθούν, να καταγραφούν  και να προχωρήσει άμεσα, (ακόμα δεν έχει έλθει ο χειμώνας και τα κουνούπια εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται) η κουνουποκτονία με όσον το δυνατόν αβλαβή σκευάσματα για τα οικοσυστήματα και φυσικά και για τον άνθρωπο.

Αν όμως δεν φροντίσουμε έγκαιρα, τα στάσιμα νερά θα είναι εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών και δεν θα έχουμε κάνει σταθερά βήματα στη μείωση των πληθυσμών τους.

 

Πληροφορηθήκαμε ότι πέρσι διατέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 800.000 ευρώ για κουνουποκτονία κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα. Θα παρακαλούσαμε να δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα των επεμβάσεων, ώστε να πληροφορηθούμε για τα αποτελέσματα της .  

Άμεσα ο ΓΟΕΒ Παμίσου θα πρέπει να ελέγξει τα κανάλια άρδευσης καθώς και τα κανάλια απορροής των «ακαθάρτων», για στάσιμα νερά για  να σταματήσει η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

 

Μας είναι  γνωστά τρία κανάλια, από τα πάρα πολλά της Μεσσηνίας, με στάσιμα νερά:

Το ένα είναι το κανάλι κατά μήκος της οδού Ασπρόχωμα – Μεσσήνη από την πλευρά της διαδρομής Ασπρόχωμα – Μεσσήνη.

Το δεύτερο είναι το κανάλι που διαρρέει το αεροδρόμιο, και οδηγεί στον πρώην βάλτο και από εκεί στη θάλασσα όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και

Το τρίτο είναι ένα κανάλι που διατρέχει διαμπερώς το νέο δρόμο Μεσσήνης στο ύψος του χώρου της Πανηγυρίστρας.

 

Φανταστείτε πόσα κανάλια διατρέχουν ολόκληρη την περιοχή της απορροής του Παμίσου αλλά και εκατοντάδες άλλες εστίες στάσιμων νερών σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους, Δήμους, Περιφέρεια, Υπηρεσίες να επιληφθουν του θέματος πριν υπάρξουν εντελώς ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες  για τις μέχρι τώρα και τις άμεσες ενέργειές σας, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, για τη μείωση των πληθυσμών.

Η δημοσίευση αυτή στον τύπο έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ,ώστε  όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συνεργήσουν στον εντοπισμό στάσιμων νερών και εστιών πολλαπλασιασμού κουνουπιών ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές (Δήμοι, Περιφέρεια) ή τους Συλλόγους μας, για  να υπάρξει ενεργή συμμετοχή του πολίτη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότατα.

Τηλ. Επικοινωνίας 6944280160 και 27210-85367

Καλαμάτα 7/11/2016

Με τιμή

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Leave a Reply