ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε θα πληρωθούν την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης οι 76.000 αποκλεισθέντες και πότε θα γίνει η εξόφλησή τους;

0

 

ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ και αναιτιολόγητο αποκλεισμό 76.000 δικαιούχων παραγωγών από την 1η δόση της ενιαίας ενίσχυσης, στηλιτεύει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής τόσο του τσεκ της 1ης δόσης για τους αποκλεισθέντες όσο και της 2ης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών. Η κ. Αραμπατζή κατηγορεί την Κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία και ανεπάρκεια, αφού όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 2/11/2016, η ευθύνη για την μη πληρωμή της πλειοψηφίας των παραγωγών, που έμειναν εκτός, δεν οφείλεται στους ίδιους αλλά εντοπίζεται στα λάθη, τις παραλείψεις και την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες από την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, χρόνου ικανού για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, που δυστυχώς δεν έγιναν.
Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι τη φετινή χρονιά, το ποσό της προκαταβολής μειώθηκε κατά 240 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή προκαταβολή, με αποτέλεσμα η πληρωμή των δικαιωμάτων να πέσει στο 42% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης έναντι του 54% την περσινή χρονιά ενώ υπενθυμίζει ότι και η φετινή πληρωμή καθυστέρησε σε σχέση με ό,τι γινόταν παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επισημαίνει δε ότι την ίδια στιγμή, υπήρξαν συμψηφισμοί για οφειλές των παραγωγών προς το Δημόσιο, ακόμη και ρυθμισμένες στην Εφορία, παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού ότι οι εν λόγω παρακρατήσεις θα γίνονταν με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η οποία δυστυχώς ακόμη αναμένεται.

Η βουλευτής της Ν.Δ. ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής της α’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για τους 76.000 δικαιούχους που δεν την έλαβαν;
  • Πότε θα πληρωθεί η β΄ δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς; Θα προλάβετε να εξοφλήσετε σ’ αυτήν και τους αποκλεισθέντες μέχρι σήμερα δικαιούχους της α’ δόσης;

 

Leave a Reply