ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Υγείας με δημιουργία τοπικών Μανάδων και προσλήψεις γιατρών

0

6η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της παροχής υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Υγείας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία πριν τελειώσει ο μήνας θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που θα αφορά στην περίφημη και άκρως αναγκαία αναδιοργάνωσή της. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλιστούν χρήματα για την πλήρη στελέχωση του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, του πρώην ΙΚΑ, αλλά και 60 ακόμη Μονάδων σε όλη την χώρα, ώστε το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες της πόλης. Για την περιοχής μας, τα χρήματα που απαιτούνται ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ενώ συνολικά το ποσό που απαιτείται σε όλη την Ελλάδα, αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια.

Ενόψει αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, στην Καλαμάτα και την Μονάδα της οδού Πλάτωνος, βρέθηκε χθες το μεσημέρι, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ρευματολόγος γιατρός Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως βρέθηκε στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή και στελέχη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στις εξωνοσοκομειακές δομές και ειδικά στο αστικό κέντρο πόλης. «Επισκεφθήκαμε μεν και το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, αλλά στο επίκεντρο, βρίσκεται η διόρθωση όσων μπορεί να διορθωθούν σήμερα, στο υπάρχον δίκτυο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, που στην Καλαμάτα είναι κυρίως το ΠΕΔΥ της πόλης, αλλά σε δεύτερη φάση, να συζητήσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, στη Μεσσηνία και ειδικά στην πρωτεύουσα του νομού», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος και εξήγησε που προσανατολίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΣΧΗΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Το ΠΕΔΥ εδώ, παρέχει αρκετά καλές υπηρεσίες, καθώς δεν έχει σοβαρές ελλείψεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τον τοπικό πληθυσμό, εντούτοις όμως, απέχει πολύ από το να πούμε ότι οι κάτοικοι της πόλης, τυγχάνουν ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», παραδέχθηκε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα επόμενα, άμεσα βήματα που προγραμματίζονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. «Θα χρειαστεί ένα σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε αφού οριστικοποιηθεί η Νομοθετική ρύθμιση για τον νέο τρόπο αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας και φυσικά η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου, το οποίο πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα. Γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ, για να δούμε πιο συγκεκριμένα, μεταφρασμένο δηλαδή σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αυτό το σχέδιο για την πόλη της Καλαμάτας, πως ακριβώς δηλαδή θα μορφοποιηθεί, αφού ήδη έχουμε από το υπουργείο την έγκριση να προχωρήσουμε και από πλευράς χρηματοδότησης και από πλευράς Νομοθετικής θωράκισης».

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, μετά την –και από τον ίδιο- παραδοχή, ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε στα κυριότερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει όσον αφορά στη Μονάδα της Καλαμάτας, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. «Χρειάζεται επειγόντως στελέχωση σε προσωπικό και κυρίως σε γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, αλλά και εργαστηριακούς», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε, «επίσης, χρειάζεται μη ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και επισκέπτριες, ενώ θα πρέπει να δικτυωθεί μέσα σε όλον τον ιστό της πόλης της Καλαμάτας. Να δημιουργηθούν δηλαδή, τοπικές – δορυφορικές μονάδες που θα συνδέονται με το κέντρο αναφοράς, το οποίο θα είναι το αστικό κέντρο Υγείας», δήλωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας που αφορά και στην Πελοπόννησο, ενώ αναφορικά με τις προσλήψεις που θα γίνουν, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, όσον αφορά στα «κίνητρα» για τους γιατρούς. «Αν το κίνητρο είναι να μπορεί να δουλεύει κανείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας διατηρώντας και το δικαίωμα να έχει ελεύθερο επάγγελμα, αυτό δεν θα δοθεί», επεσήμανε κατηγορηματικά κ. Γιαννόπουλος, καθώς αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η υποβάθμιση του πρώην ΙΚΑ, με τα νέα δεδομένα του ΠΕΔΥ, ήρθε κυρίως, όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να επιλέξουν τη θέση στο ίδρυμα ή το ιατρείο τους, με πάρα πολλούς να αποχωρούν.    

 

 

Leave a Reply