ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιστοσελίδα με θέμα τη γαστρονομία και στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στον… αέρα από το Δήμο Καλαμάτας!

0

 

Μετά τον τουρισμό και σίγουρα ως έναν βαθμό συνδυαστικά, ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας όπως φυσικά και της Καλαμάτας, είναι ο πρωτογενής τομέας.
Από τα εξαιρετικής 
ποιότητας προϊόντα της μεσσηνιακής γης, στην οποία και βασίζεται, κάτι περισσότερο από δυναμική είναι η προοπτική και της γαστρονομίας, στην οποία ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δίνει μεγάλο βάρος, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό διαδικτυακό τόπο. Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.kalamatagastronomy.gr η οποία χρηματοδοτήθηκε με περισσότερες από 10.000 ευρώ, αποκλειστικά από το πρόγραμμα Leader και στοχεύει στην ανάδειξη της μεσογειακής δίαιτας, των μαγειρικών συνηθειών και προφανώς των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, με βαρύτητα να δίνεται στα οφέλη τους για την υγεία των καταναλωτών.

Η ιστοσελίδα,  παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρη Βεργόπουλο και τις διαιτολόγους – διατροφολόγους Νίνα Καρκατζούλη και Σοφία Κωστέα οι οποίες και ανήκουν στην επιστημονική ομάδα. Ο δήμαρχος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και ειδικά της ονομασίας τους. «Όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα, θα μάθει την ονομασία των προϊόντων μας, πολλά από τα οποία, όπως το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα, φέρουν το όνομα της πόλης, ενώ η διατροφική τους αξία αναδεικνύεται από διατροφολόγους, οι οποίοι έχουν επιμεληθεί σχετικά κείμενα. Το κόστος καλύφθηκε από το πρόγραμμα LEADER, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενός χρηματοδοτικού πλαισίου το οποίο βοηθάει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», επεσήμανε ο δήμος και τόνισε ότι η ιστοσελίδα www.kalamatagastronomy.gr θα συνδέεται με την ιστοσελίδα του δήμου www.kalamata.gr με σκοπό να προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και την προβολή και διάθεση των τοπικών προϊόντων.

Από την πλευρά της η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίνα Καρκατζούλη, δήλωσε ότι η ιστοσελίδα είναι «ένα ταξίδι για τον επισκέπτη» και μέσω αυτής μπορεί να δει τη διατροφική αξία των προϊόντων της Καλαμάτας, όπως το ελαιόλαδο, το παστέλι, τα σύκα, οι σταφίδες. «Επίσης, μπορεί να βρει συνταγές και να διαβάσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του», ανέφερε η κα Καρκατζούλη, η οποία επεσήμανε πως μέσω της ιστοσελίδας αναδεικνύεται η αξία της υγείας και επιβοηθούνται ο διατροφικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της διαιτολόγου – διατροφολόγου Σοφίας Κωστέα, επίσης επιστημονικής συνεργάτιδας της ομάδας, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια να αναδείξουν οι συντάκτες της ιστοσελίδας την αξία του πρωινού και πώς αυτό μπορεί να εμπλουτισθεί με τοπικά προϊόντα. «Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις γιορτές τοπικών προϊόντων, στις οποίες μπορεί να μετάσχει ένας επισκέπτης στην περιοχή της Καλαμάτας. Στόχος, δηλαδή, είναι να επισκέπτεται ο κόσμος την περιοχή μας, να απολαμβάνει τα τοπικά προϊόντα και να μετέχει και σε εκδηλώσεις που συνδέονται με τη διατροφή», ανέφερε η κα Κωστέα, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας που κατασκεύασε την ιστοσελίδα Παύλος Παύλου, εκτίμησε πως είναι κάτι που έλειπε από την πόλη και απομένει να μπει στην ιστοσελίδα πολύ υλικό ακόμα.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας στοχεύει επίσης στη σύνδεση των παραγωγών τοπικών προϊόντων με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Βεργόπουλος. «Στόχος είναι να αποτελέσει αυτή η ιστοσελίδα ενδιάμεσο σημείο επικοινωνίας των τοπικών παραγωγών με την αγορά.

 

9
Η ιστοσελίδα www.kalamatagastronomy.gr παρουσιάζει τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων, προβάλλει τις τοπικές συνταγές και διασυνδέει τα προϊόντα της περιοχής μας με πολιτιστικά γεγονότα γαστρονομικού χαρακτήρα. Η γαστρονομία δεν είναι αυτοτελές γεγονός, αλλά το παντρεύουμε με μνημεία, με δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Βεργόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προβολή για τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων μέσω της ιστοσελίδας, η οποία θα είναι δωρεάν και τους κάλεσε να συνδεθούν σε αυτή την ιστοσελίδα, ώστε να γίνουν γνωστοί στην Ελλάδα και ευρύτερα. «Κάθε παραγωγός μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας, να συμπληρώσει ένα ειδικό πεδίο με τα στοιχεία του, προκειμένου να προβάλλονται τα προϊόντα του.
Η ιστοσελίδα σύντομα θα έχει περιεχόμενο και στα αγγλικά, ενώ θα εμπλουτισθεί με επιπλέον συνταγές», ανέφερε ο κ. Βεργόπουλος και επεσήμανε ότι «αξίζει να τιμήσουμε τις παραδοσιακές συνταγές και να ενισχύσουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά στον τομέα της αστρονομίας».

Leave a Reply