ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κόσμος αλλάζει με την εκλογή Τράμπ στην Αμερική. Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

0

ΣΕ «ΤΡΑΜΠ-Α» ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ τεραστίων διαστάσεων, όπως και να το δει κανείς, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 45 ου πρόεδρου της Αμερικής.

Τι κι αν λένε ότι στις ΗΠΑ δεν κυβερνά ο πρόεδρος, τι κι αν λένε ότι τα συμφέροντα και η διοίκηση καθορίζουν τις πολιτικές! Αυτά όλα ήταν κατά του Τραμπ, ο οποίος τα «πήρε όλα κι έφυγε» και… πάει Λευκό Οίκο πάνοπλος!

Γι’ αυτό και η αβεβαιότητα κυριάρχησε στο πανίσχυρο χρηματιστικό σκηνικό από την πρώτη στιγμή της εκλογής του. Μάλιστα στην Ευρώπη το «μούδιασμα» ακόμη δεν ξεπεράστηκε, καθώς όλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις βασικές πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου που ελάχιστα ακούστηκαν στον προεκλογικό αγώνα όπου κυριάρχησαν τα σκανδαλοθηρικά, τα σεξιστικά, τα ρατσιστικά, δημαγωγία, ο λαϊκισμός και άλλα ντεσσού της καθημερινότητας που εξιτάρουν το εκλογικό σώμα, το οποίο ήθελε αλλαγή! Και μάλιστα οι Αμερικανοί που όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη ιστορία αρέσκονται στις εκπλήξεις! Ποιος για παράδειγμα φανταζόταν την επικράτηση του Μπους; Και όμως εξελέγη δύο φορές! Ποιος πίστευε στην αρχή στην εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα (ποιος να φανταζόταν την εκλογή του μαύρου Προέδρου;). Και όμως εξελέγη δύο φορές και αν μπορούσε θα έσπαγε τα κοντέρ και θα τρίτωνε, αλλά εκεί οι θεσμοί δεν είναι εύπλαστοι και λαστέξ όπως στον υπόλοιπο κόσμο!

Για την Ελλάδα τώρα, τι θα μπορούσε να σημαίνει η εκλογή Τραμπ; Η κυβέρνηση «μουδιασμένη», πλην του συγκυβερνήτη Καμμένου που έσπευσε να «προκάμει» τον Τσίπρα και τον Κοτζιά!

Η Αθήνα ενόψει και της επίσκεψης Ομπάμα «ψαχνόταν» επί ώρες για να μιλήσει επίσημα και αφού τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι!

Όμως η επιλογή Τραμπ «γκρέμισε» και τις χρηματαγορές! Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση, ενώ οι αναλυτές, κυρίως Ευρωπαίοι προβλέπουν «χάος», κάτι που εκδηλώθηκε και στις Ασιατικές αγορές, όπου πολλά «χαρτιά και λεφτά» άλλαξαν χέρια! Ωστόσο όλοι προβλέπουν από σήμερα και τις επόμενες ημέρες μια εξισορρόπηση της κατάστασης.

Στην Αθήνα τόσο ο Καμμένος, όσο και πολλοί άλλοι του πολιτικού συστήματος «ποντάρουν» στον Ελληνοαμερικανό στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Τραμπ Τζωρτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω εκπροσωπεί και ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα, που έχουν δραστηριότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μένει να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ένας Ελληνοαμερικανός σύμβουλος προέδρου, γιατί κι άλλοι πέρασαν στο παρελθόν αλλά δεν… ακουμπήσαμε ως χώρα!!!

Τώρα, οι δηλώσεις Τραμπ για την Ελλάδα και το χρέος της είναι γνωστές, αλλά ήταν προεκλογικές! Κάποιοι προβλέπουν νέα συμμαχία για «τράμπα» χρέους με τα ενεργειακά (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αγωγός με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα). Βεβαίως η υπόδειξη στη Γερμανία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα φανερώνει και τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου , με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τον επανακαθορισμό των σχέσεων ΗΠΑ – Γερμανίας!

Πάντως η αβεβαιότητα στην Ελλάδα από την εκλογή Τραμπ έχει να κάνει κυρίως με τη διευθέτηση του χρέους. Γι’ αυτό οι κατά καιρούς δηλώσεις του, προεκλογικά, σε σχέση με την Ελλάδα έχουν μια σημασία. Ας τις θυμηθούμε γιατί θα τις βρούμε μπροστά μας!

Όπως προκύπτει από παλαιότερες δηλώσεις του δεν φαίνεται να έχει διάθεση να στηρίξει τη χώρα μας, θεωρώντας πως το θέμα δεν πρέπει να απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος, σχετικά με το ελληνικό χρέος, είχε  πει χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση».

Αρκετές φορές, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει τη χώρα μας «προβληματική», λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε αναφέρει ο Τραμπ.

Επιπλέον, τον Μάιο, μιλώντας στο CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί ειρωνικά στο ελληνικό χρέος, λέγοντας: «Αν αντιγράψουμε την Ελλάδα θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας».

Επίλογος: Ο κόσμος με την εκλογή Τραμπ δεν είναι πλέον ο ίδιος! Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βρετανία, αλλά και τις προοιωνιζόμενες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σηματοδοτούν ανατροπές σε πολλά επίπεδα. Το ζήτημα είναι κατά πόσον η ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί να παρακολουθήσει, να αναλύσει ψύχραιμα τις νέες παγκόσμιες εξελίξεις και στο νέο σκηνικό να επανακαθορίσει την θέση της χώρας, συνδυάζοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων με τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά της. Υπό προϋποθέσεις ενδέχεται αυτή η τεράστια ανατροπή να ωφελήσει την Ελλάδα, λόγω της θέσης του νέου προέδρου στο Μουσουλμανικό, όπως και να τη βλάψει αν η Ευρώπη δεν δράσει συλλογικά και αποτελεσματικά. Όπως και να το κάνουμε οι μεγάλες ανατροπές ενέχουν εκπλήξεις και κινδύνους! Γι’ αυτό ας ομονοήσουμε οι Ελληνες μπροστά σ’ ένα κόσμο που αλλάζει, αλλάζοντας κι εμείς για να μη βουλιάξουμε εντελώς!

 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

156 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply