ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Καλαμάτα “έχασε” αλλά παραμένει πόλη του Πολιτισμού

0

Όπως μαρτυρά το όνομά της, η πόλης της Ελευσίνας, είναι αυτή στην οποία ήρθε τελικά ο πολυπόθητος τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Για πρώτη φορά, η διαδικασία ήταν διαγωνιστική, τρεις πόλεις είχαν προκριθεί στην τελική φάση, η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος με τους εκπροσώπους και των τριών, να  παρουσιάζουν τους αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που αποτελούνταν από 10 μέλη ορισμένα από τα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, της γενικής γραμματέως, κας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karel Bartak. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο πρόεδρος της 12μελούς Επιτροπής Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων Steve Green ανακοίνωσε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, απονέμεται, ομόφωνα, στην Ελευσίνα. Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, τα… Ελευσίνια Μυστήρια, κυριάρχησαν της έναρξης της Επανάστασης του 1821, που έγινε στην Καλαμάτα και μαζί με τις αποφάσεις, αλλά και τη στήριξη φορέων -άλλωστε η Ελευσίνα απέχει λίγο από την πρωτεύουσα- η πόλη της Αττικής, κέρδισε τον τίτλο. Κορυφαία πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, είχαν ταχθεί υπέρ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, η οποία και επικράτησε τελικά, με την ελπίδα όλων για μια άριστη διοργάνωση, κάτι που θα έχει οφέλη, συνολικά για την χώρα μας.
Η απόφαση ανακοινώθηκε άμεσα από το foninews.gr, με τα βλέμματα τώρα, να είναι στραμμένα στη δημοσιοποίηση των φακέλων προκειμένου, σε δεύτερο χρόνο, να εξαχθούν συμπεράσματα, αναφορικά με το τι μπορεί να έφταιξε και να χάθηκε αυτή η διεκδίκηση. Μετά την ανακοίνωση, λίγα μέτρα μακριά από το υπουργείο Πολιτισμού, οι εκπρόσωποι της  Καλαμάτας, έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε την πικρία του από το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ο τίτλος – έστω και αν τώρα ήταν διαφορετικές οι συνθήκες – δόθηκε στην Αττική, αλλά και την ικανοποίησή του από τη δουλειά που έγινε και κυρίως από την κινητοποίηση του απλού κόσμου και των εκατοντάδων εθελοντών. «Είχαμε την ελπίδα, παρά το γεγονός ότι λαμβάναμε μηνύματα τον τελευταίο καιρό, ότι αυτή τη συνέντευξη και αυτή τη συγκέντρωση θα την κάναμε με άλλα συναισθήματα.
Θέλω να σας πω, όμως, ότι είμαστε αισιόδοξοι και πρέπει να είσαστε όλοι αισιόδοξοι, γιατί η πόλη στην οποία μένουμε, ο δήμος μας, βρίσκεται μέσα στην οικονομική κρίση σε μία εξαιρετικά ανοδική πορεία, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την πορεία δεν μπορεί να την ανακόψει κανένας. Ελπίζαμε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα βοηθούσε μία περιφερειακή πόλη να ξανοιχτεί ακόμα περισσότερο προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Ας είναι… Αφού επιλέγεται το κέντρο, η Αττική, για εκδηλώσεις αυτού του είδους, νομίζω ότι εμείς στην περιφέρεια πρέπει να παλέψουμε, έστω και μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις – και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τέτοιες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας, ο οποίος στάθηκε κυρίως στη σπουδαία συμβολή των εθελοντών. «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα μέλη του Γραφείου Υποψηφιότητας, τον Έκτορα Τσατσούλη, τον Poka-Yio, να ευχαριστήσω τους εθελοντές, τα νέα παιδιά της πόλης, που είναι η ελπίδα της Καλαμάτας, που είναι το μέλλον της, παιδιά με μόρφωση, με γνώση της Ευρώπης, με ευρωπαϊκή κουλτούρα, τα οποία βγάζουν καθημερινά την Καλαμάτα στην Ευρώπη και στον κόσμο, τα οποία θα ηγηθούν και στο μέλλον των πολιτιστικών και των οικονομικών προσπαθειών της πόλης και όχι μόνο», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ
Ένα από τα ζητήματα που πολυσυζητήθηκε, ήταν αυτό που έχει να κάνει με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, γεγονός στο οποίο στάθηκε επίμονα η Επιτροπή, στη διάρκεια της παρουσίασης του φακέλου. «Η πόλη θα γιορτάσει το 2021 τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει, όχι με εθνικιστικές εξάρσεις και κορώνες που κάποιοι άφησαν να εννοηθεί. Η Διακήρυξη του 1821 μιλάει για την αλληλεγγύη. Το 1821 είναι συνδεδεμένο με τον Φιλελληνισμό, με ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν από την Ευρώπη εμπνευσμένοι με τις αξίες και τα ιδανικά του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης. Θα το γιορτάσουμε με τον τρόπο που πρέπει», ανέφερε ο κ. Νίκας ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Ελευσίνας, ενώ συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως άμεσα, αναμένεται η συγκέντρωση των μελών του Γραφείου Υποψηφιότητας και όλων όσοι βοήθησαν, για τον καθορισμό της περαιτέρω πορείας, όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση της εργασίας που παρήγαγε η προσπάθεια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
Στην ποιότητα και τη σπουδαιότητα των πολιτιστικών φορέων της Καλαμάτας, μιας πόλης που χρόνια και αποδεδειγμένα, φέρει τον τίτλου του Πολιτισμού «Πόλις πολύτροπος και του Πολιτισμού», όπως ανέφερε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συνθήματα που αφορούσαν στην πόλη, η Καλαμάτα, αναφέρθηκε, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Kalamata21, Πολύδωρος Καρυοφίλης (Poka-Yio). «Ο καλλιτέχνης μόνος του δεν είναι τίποτα, αν δεν έχει μια ομάδα. Τα μέλη της ομάδας που δούλεψε για το Kalamata21 είναι όλα απίστευτα. Θα σας πω κάτι το οποίο δεν πρέπει να το χάσετε, ό,τι και να γίνει: Έχετε υποδομές – μίλησε για τις υποδομές ο Δήμαρχος. Οι υποδομές, όμως, αγοράζονται, τσιμέντο είναι, φτιάχνονται, ευρωπαϊκά προγράμματα, γίνονται όλα. Αν υπάρχει θέληση, όπως την έχετε, θα τα κάνετε. Στηρίξαμε όλοι το πρόγραμμά μας στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και έχετε πάρα πολύ μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Οι φορείς οι καλλιτεχνικοί που έχετε είναι ζηλευτοί οπουδήποτε. Πασχίζουν επί δεκαετίες χωρίς να έχουν τίποτα στα χέρια τους, έχουν τα ελάχιστα. Δεν μιλάω μόνο για τους μεγάλους φορείς, μιλάω και για τις μικρές ομάδες. Επιλέγουν αυτά τα παιδιά να μείνουν και να δουλέψουν στην Καλαμάτα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Προσβλέπανε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, μια αγκαλιά να τους προστατεύσει. Ελπίζω η δουλειά μας να αφήσει τουλάχιστον αυτό το πλαίσιο – και μιλάω σε σας που θα την παραλάβετε – που θα προστατεύσει και θα αναδείξει αυτά τα ταλέντα που έχετε, γιατί αυτοί το αξίζουν και το αξίζει και η πόλη σας», δήλωσε ο Poka-Yio, ενώ στην τεράστια αυτή προσπάθεια, αναφέρθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Kalamata21 Έκτωρ Τσατσούλης. «Το γεγονός ότι μέσα στην κρίση, μέσα στον ωχαδερφισμό, μέσα στο μηδενισμό που ζούμε, βρέθηκαν 14 πόλεις, 14 Δημοτικά Συμβούλια, με τους λίγο ή πολύ επαγγελματίες, ό,τι είχε ο καθένας, να ρίξουν στη μάχη για τον Πολιτισμό είναι το κέρδος της Ελλάδας για το 2021. Ήταν ένας διαγωνισμός. Από την αρχή είχαμε ακούσει πάρα πολλά. Όταν είσαι σε μία επαρχιακή πόλη, που έχει λάβει στην ιστορία της λίγα πράγματα για τον πολιτισμό, είτε από το κράτος είτε από οποιαδήποτε άλλη αρχή χρηματοδοτεί, κρατάς και μικρό καλάθι. Το δικό μας καλάθι μεγάλωσε όταν είδαμε τον ενθουσιασμό του κόσμου, όταν είδαμε τους δημιουργούς της Καλαμάτας, τους φίλους της Καλαμάτας, τους Καλαματιανούς ανά τον κόσμο να στέλνουν μηνύματα στο facebook: «Πώς μπορώ να βοηθήσω από τις Βρυξέλλες, από την Αμερική, από την Αυστραλία», τότε καταλάβαμε ότι αυτή η περιοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο έδειχνε», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης που στάθηκε και στο θέμα της απόρριψης.

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΑΚΤΥΛΟΣ, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ»
«Το τι συνέβη και γιατί δεν είναι η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα το ξέρουμε σε ένα μήνα λίγο καλύτερα, όταν θα βγει το αναλυτικό σκεπτικό της Επιτροπής και σίγουρα θα πυροδοτηθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγώ βρίσκομαι στο χώρο των πολιτιστικών πρωτευουσών ένα ικανό διάστημα για να μπορέσω να κρίνω ζητήματα που έχουν να κάνουν πέρα από τα τοπικά, τα οποία ήταν ζητήματα πέρα από οποιαδήποτε επιρροή ελληνική. Αυτό να είναι ξεκάθαρο: δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε οτιδήποτε από αυτά που έχουν ακουστεί, δάκτυλος είτε κυβερνητικός, είτε περιφερειακός, είτε οτιδήποτε. Ήταν μία απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με κάποια νέα κριτήρια που υπάρχουν πια, με κάποια νέα φιλοσοφία, με κάποια νέα προσέγγιση που έχουν ως προς το ρόλο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών», δήλωσε σε όλους τους τόνους ο Έκτωρ Τσατσούλης, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ελευσίνα.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ
Παρούσα φυσικά στην ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά και στη συνέντευξη που ακολούθησε, ήταν και η υπουργός Πολιτισμού η οποία επεσήμανε ότι, «ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή Πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων Πολιτισμού στις πόλεις. Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση. Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις», ανέφερε η κα Κονιόρδου. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό Τίμπορ Νάβρατσιτς.  «Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006. Πολλές πόλεις διαγωνίστηκαν για τον τίτλο και από τις 14 αρχικές υποψηφιότητες επικράτησαν τρεις. Για άλλη μία φορά φάνηκε πόσο δημοφιλής είναι αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ σε πόλεις και πολίτες. Συγχαίρω την Ελευσίνα για την επιτυχία της. Ανυπομονώ να δω την Ελευσίνα να προσφέρει, στους επισκέπτες από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο, την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της αλλά και να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες — πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ. Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη — οφέλη που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα». Το 2021, αξίζει τέλος να σημειωθεί πως θα υπάρχουν τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, μία στην Ελλάδα, μία στη Ρουμανία και μία σε υποψήφια, ή δυνάμει υποψήφια για προσχώρηση στην ΕΕ, χώρα. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον Πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος. Να νιώσουν, με άλλα λόγια, ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή κοινότητα.

Leave a Reply