ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον… αέρα από την τεράστια δακοπροσβολή η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία!

0

ΤΙ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

 

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ πρωτοφανούς καταστροφής, φέρεται να βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός της Μεσσηνίας, καθώς εκτός από τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι περισσότεροι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι του νομού από τη φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος τεράστιων απωλειών από την δακοπροσβολή των ελιών, με τη φετινή παραγωγή τους ελαιολάδου, στον… αέρα!

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ  ΛΟΓΙΑ…

Η Ένωση Μεσσηνίας και ο πρόεδρός της Κώστας Κατσούλης, είχε έγκαιρα ενημερώσει με επιστολές από τα μέσα του Αυγούστου τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι απαντώντας σε σχετική του επιστολή, αφού παραδέχονταν το πρόβλημα λόγω των συνθηκών που επικράτησαν από την περίοδο διαχείμασης του δάκου, τους καλοκαιρινούς μήνες, επεσήμαιναν πως είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα του υπουργείου και είχαν κάνει δολωματικούς ψεκασμούς, με βάση φυσικά, το προσωπικό που διέθεταν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η Ένωση, επανήλθε με επιστολή, αυτήν την φορά απευθείας στον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία καταγράφει πως ακριβώς έχει η κατάσταση ζητώντας μεταξύ άλλων αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για δακοπροσβολή και λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος. «Η εκκίνηση της περιόδου της ελαιοσυγκομιδής επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες Μεσσήνιους παραγωγούς, αλλά και στην παραγωγική δυναμική της χώρας καθώς χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές. Έχοντας γίνει δέκτες παραπόνων από πλήθος παραγωγών, για την έξαρση του φαινομένου της δακοπροσβολής, είχαμε γνωστοποιήσει έγκαιρα το πρόβλημα, σε έγγραφο μας προς την αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ωστόσο, η αρχική ίσως υποεκτίμηση της κατάστασης και ο ελλιπής προϋπολογισμός είχαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε τεράστιο πλήγμα στον βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και αγροτικών εσόδων της χώρας, το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο και χιλιάδες παραγωγούς σε απόγνωση», επισημαίνει στην επιστολή ο κ,, Κατσούλης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ και δεν έχει καταβληθεί κάποιο οικονομικό βοήθημα, για τις τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναφέρεται και στη νέα, πρόσφατη κακοκαιρία. «Η πρόσφατη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στις 6 Νοεμβρίου, σε περιοχές της Τριφυλίας και της Οιχαλίας προκάλεσε εξίσου ανυπολόγιστες ζημιές σε ότι είχε απομείνει, ενώ και η έντονη ύπαρξη του μύκητα γλοιοσπόριο που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς, φαίνεται πως θέτει τον αγροτικό πληθυσμό της Μεσσηνίας στα πρόθυρα ολοκληρωτικής καταστροφής», τονίζει ο Κώστας Κατσούλης.

ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ Η ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, ζητά να ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ η δακοπροσβολή, μιας και το κόστος των δακοκτονιών το επωμίζονται οι παραγωγοί. «Ζητάμε και την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε πληγέντες παραγωγούς γεγονός που θα έχει αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην τοπική οικονομία. Απαιτούμε πλέον να εξευρεθούν λύσεις και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, όχι μόνο για την διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά πρωτίστως για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας της χώρας και την διαφύλαξη αρχικά και ενίσχυση στην συνέχεια των εξαγωγών», αναφέρει ο κ. Κατσούλης.

Leave a Reply