ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερες από ποτέ, φέτος οι συμμετοχές στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

0

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΑΙΖΟΝ

 

ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΡΦΗ… ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

ΔΙΑΡΚΩΣ αυξανόμενη καταγράφεται η δυναμική που αναπτύσσει ο Τουρισμός στη Μεσσηνία, με το νομό να υποδέχεται κάθε χρόνο, όλο και περισσότερους επισκέπτες. Οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με πολλές πόλεις αρκετών χωρών του εξωτερικού, αλλά και η ολοκλήρωση σπουδαίων υποδομών, έχουν διαδραματίσει τον δικό τους ιδιαίτερα ξεχωριστό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή με τους εμπλεκόμενους φορείς να αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάνοντας… ταμείο, πως κάθε φέτος είναι και καλύτερα!

Μαζί ωστόσο, αυξάνονται και οι ανάγκες, με αυτήν της επιμόρφωσης του προσωπικού στην παροχή υπηρεσιών, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κάθε άλλο παρά τυχαία άλλωστε, είναι η επιτυχημένη διοργάνωση του ετήσιου θεσμού, γνωστού, ως Σχολείο Τουρισμού. Και φέτος, η διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με τις παρουσίες πολλές και ηχηρές και τα όσα επισημάνθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά, όπως δηλώνει κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» ο ένας από τους δύο εμπνευστές της ξεχωριστής αυτής ιδέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστας Ανδριανόπουλος. «Για μια ακόμη φορά τα τελευταία δυόμιση χρόνια, η καρδιά του Ελληνικού Τουρισμού – για  τρεις ολόκληρες ημέρες χτυπούσε στην Καλαμάτα και στον  φιλόξενο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Elite City Resort», ανέφερε ο κ. Ανδριανόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις 800 και οι «μαθητές» του Σχολείου Τουρισμού προέρχονταν από πάρα πολλές περιοχές της χώρας.

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ
Η δίψα για μάθηση κι ο ενθουσιασμός περίσσεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από απόλυτη οργανωτική κι  εκπαιδευτική επιτυχία, κάτι που αποτυπωνόταν στα πρόσωπα των εμπνευστών και  διοργανωτών της πρότυπης αυτής πρωτοβουλίας, Κώστα Ανδριανόπουλου και Ανδρέα Ζαγάκου. «Όταν καταφέρνεις να συγκεντρώσεις κάτω από την ίδια στέγη τον  πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Κώστα Γουλιάμο και τον  πρόεδρο του ισχυρότερου τουριστικού συνδέσμου παγκοσμίως – της ΑΒΤΑ – της ένωσης  που έχει μέλη το σύνολο των τουριστικών πρακτόρων της Μεγάλης Βρετανίας Noel Ιωσηφίδη, δεν μπορεί παρά να περισσεύει η ικανοποίηση», δήλωσε ο κ. Ανδριανόπουλος και συνέχισε, «ο κ. Josephides, που ταξίδεψε  ειδικά για το Σχολείο Τουρισμού από το Λονδίνο, μετέφερε τα μηνύματα από την  σημαντικότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει το  Brexit για τη βαριά βιομηχανία μας».  Εκτός από τη συμμετοχή του κ. Ιωσηφίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι η επισκεψιμότητα των Άγγλων θα αυξηθεί περαιτέρω το 2017 στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εκπροσώπηση στο 5ο Σχολείο Τουρισμού του κυρίαρχο των αναζητήσεων του  διαδικτύου, της GOOGLE, η οποία με την παρουσίασή της ενημέρωσε για όλες τις νέες τάσεις  στην τουριστική βιομηχανία. Παρόντες επίσης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που παρουσίασαν το περίφημο ελληνικό πρωινό, αλλά και της εταιρείας «Cisco» η οποία ελέγχει το 80% της παγκόσμιας  αγοράς μεταφοράς δεδομένων. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμμετοχή άλλων 15 και πλέον επιχειρήσεων οι οποίες κυριαρχούν και φυσικά… οδηγούν  το τουριστικό γίγνεσθαι στη χώρα μας.

ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Από τα πλέον χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του Σχολείου Τουρισμού, ήταν η  ανάγκη για ακόμη περισσότερα θεματικά εργαστήρια και workshops, με στοχευμένο κοινό  κι αντικείμενο κατάρτισης.  «Πλέον το Σχολείο Τουρισμού έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η  καταξίωση της ίδιας της πρωτοβουλίας, φθάνοντας πια σε κρίσιμο σταυροδρόμι  αποφάσεων για την μελλοντική μορφή και πορεία του», δήλωσε ο κ. Ανδριανόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό με αριθμούς. «Η ανάγκη για στοχευμένη  εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα, πιστοποιείται με τον πλέον εμφατικό τρόπο, από  τις 3.300 και πλέον συμμετοχές κι από τους πάνω από 140 καταξιωμένους εκπαιδευτές, στις  εκπαιδευτικές περιόδους που υλοποίησε μέχρι αυτή τη στιγμή το Σχολείο Τουρισμού», επεσήμανε ο ένας κε των δύο εμπνευστών της ιδέας. «Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, απαιτεί παροχή  υψηλών υπηρεσιών στους επισκέπτες μας και άρα διαρκή και εξειδικευμένη εκπαίδευση των εμπλεκόμενων στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν  τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την περιοχή και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Ανδριανόπουλος που στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική της Μεσσηνίας.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΗΠΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 «Για τη Μεσσηνία, ο δρόμος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης που  βασίζεται κι αναδεικνύει την απίστευτη ποικιλομορφία και το φυσικό κάλλος της περιοχής,  τον πολιτισμικό της πλούτο και τις τοπικές παραδόσεις, φαντάζει μονόδρομος. Με πυλώνα  το κύριο «προϊόν» μας, τον ήλιο και τη θάλασσα, που διαχρονικά συγκινούν τις κύριες  αγορές μας, είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε το ειδικότερο ενδιαφέρον και τις  δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη συμπληρωματικών (εναλλακτικών)  μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακού, γαστρονομικού, θαλάσσιου, τουρισμού υγείας,  πολιτιστικού, θρησκευτικού, του τουρισμού περιπέτειας και όχι μόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ανδριανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως σε έναν τέτοιο Τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε. «Έναν τουρισμό, ο οποίος ακολουθεί το μέτρο και το σεβασμό  στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.  Παραδείγματα επιτυχημένων καλών πρακτικών κι υγιούς επιχειρηματικότητας, υπάρχουν  και στην περιοχή μας. Όλοι μας, έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση… Θα πρέπει  άμεσα, με σύνεση αλλά και φαντασία, με ενθουσιασμό αλλά κι επιστημονική επάρκεια, να  σχεδιάσουμε όλα εκείνα τα επόμενα βήματα, που θα επιτρέψουν την συμπόρευση της τουριστικής ανάπτυξης κι οικονομικής ευημερίας, με την προστασία κι ανάδειξη του  φυσικού περιβάλλοντος, την βελτίωση της ποιότητος ζωής των κατοίκων και των  επισκεπτών.  Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία, οι υγιείς δυνάμεις του τουριστικού κλάδου που  δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας – από όποια μεριά κι αν προέρχονται – στο πλαίσιο  μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, να εστιάσουν στην πολυθρύλητη  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας  τουριστικού κοινού, στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη και στο άνοιγμα της  Μεσσηνίας σε νέες αγορές. 

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply