ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή στον υπουργό για τη δακοπροσβολή στη Μεσσηνία.

0

 

logoΜε αφορμή τις τεράστιες απώλειες που παρατηρούνται από το φαινόμενο της δακοπροσβολής ο Πρόεδρος του Α.Σ “Ένωση Μεσσηνίας” Κωνσταντίνος Κατσούλης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κοινοποιείται στον Πρόεδρο του ΕΛ.ΓΑ. και στην Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Τριτοβάθμιο Συνεταιριστικό Σωματείο). Γνωστοποιώντας το τεράστιο πρόβλημα, απαιτώντας άμεσα λύσεις. Αναφέρει αναλυτικότερα:

«Η εκκίνηση της περιόδου της ελαιοσυγκομιδής επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες Μεσσήνιους παραγωγούς, αλλά και στην παραγωγική δυναμική της χώρας καθώς χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές.

Έχοντας γίνει δέκτες παραπόνων από πλήθος παραγωγών, για την έξαρση του φαινομένου της δακοπροσβολής, είχαμε γνωστοποιήσει έγκαιρα το πρόβλημα, σε έγγραφο μας (1027/06-08-2016) προς την αρμόδια ΔΑΟΚ.

Ωστόσο, η αρχική ίσως υποεκτίμηση της κατάστασης και ο ελλιπής προϋπολογισμός είχαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε τεράστιο πλήγμα στον βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και αγροτικών εσόδων της χώρας, το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο και χιλιάδες παραγωγούς σε απόγνωση. Αν συνυπολογίσουμε το χτύπημα της θεομηνίας (08/09/16) που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι του ΕΛ.ΓΑ ή να καταβληθεί κάποιο οικονομικό βοήθημα.

Την πρόσφατη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα (06/11/16) σε περιοχές της Τριφυλίας και της Οιχαλίας που προκάλεσε εξίσου ανυπολόγιστες ζημιές σε ότι είχε απομείνει. Και την έντονη ύπαρξη του μύκητα γλοιοσπόριο που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς.

Ο αγροτικός πληθυσμός της Μεσσηνίας βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς ολοκληρωτικής καταστροφής.

Ως εκ τούτου ζητάμε άμεσα: Να ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛ.ΓΑ η δακοπροσβολή, μιας και το κόστος των δακοκτονιών το επωμίζονται οι παραγωγοί. Την επιτάχυνση των ελέγχων του ΕΛ.ΓΑ. Και την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε πληγέντες παραγωγούς γεγονός που θα έχει αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην τοπική οικονομία.

Απαιτούμε πλέον να εξευρεθούν λύσεις και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, όχι μόνο για την διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά πρωτίστως για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας της χώρας και την διαφύλαξη αρχικά και ενίσχυση στην συνέχεια των εξαγωγών.»

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ένωση Μεσσηνίας” εκφράζουμε την φωνή των Μεσσήνιων παραγωγών, υπηρετώντας τους με συνέπεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα 365 μέρες το χρόνο.

 

 

Leave a Reply