ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης με πολλά περιστατικά και στη Μεσσηνία!

0

ΤΟ 10% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΖΑΧΑΡΟ»

 

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 2.000 ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη δράση που υλοποίησαν φορείς της Μεσσηνίας χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Περισσότερα από 300 άτομα, ενημερώθηκαν και υποβλήθηκαν σε δωρεάν μέτρηση σακχάρου, με πολλούς από αυτούς να ενημερώνονται για όσα πρέπει να κάνουν από ‘δω και στο εξής, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν αυξημένη τιμή, χωρίς να το γνωρίζουν.

Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας λειτουργεί Διαβητολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού, με περισσότερα από 2.000 άτομα να εξυπηρετούνται το χρόνο και να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, που αποτελεί μάστιγα της εποχής. «Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το ξέρουν, ώστε να τα κατευθύνουμε στο τι πρέπει να κάνουν από ’δω και πέρα», δήλωσε η διευθύντρια της Β΄ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνη Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Καλαμάτας Νικολέτα Ξυδια, η οποία στάθηκε και στην πάθηση στην οποία ήταν αφιερωμένη η χθεσινή παγκόσμια ημέρα και αφορούσε στα μάτια. «Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , είναι μια σοβαρή επιπλοκή και η συχνότερη αιτία τύφλωσης πλέον, με τους διαβητικούς να πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο εξέταση σε οφθαλμίατρο. Επίσης, μια ακόμη σοβαρή επιπλοκή είναι ο ακρωτηριασμός, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται κατά κύριο λόγο για τους περισσότερους ακρωτηριασμούς, το γνωστό διαβητικό πόδι», ανέφερε η κα Ξυδιά με τον υπεύθυνο του Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού κ. Μακρή, να αναφέρεται με τη σειρά τους στους 400 περίπου τέτοιους ασθενείς που εξυπηρετεί το εν λόγω Ιατρείο στο Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. «Το κλειδί με τον διαβήτη είναι ότι είναι μια ύπουλη ασθένεια, δεν δίνει συμπτώματα και γι’ αυτό ότι κάνει, το κάνει με αργό ρυθμό και δημιουργεί μη αναστρέψιμες βλάβες. Ως προς τα πόδια είναι το συχνότερο αίτιο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, μη τραυματικό», δήλωσε ο κ. Μακρής ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. «Υπολογίζεται πως στη χώρα μας, γίνονται σχεδόν 3.000 τέτοιοι ακρωτηριασμοί κάθε χρόνο, αν και όπου λειτούργησε Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού, οι ακρωτηριασμοί μειώθηκαν από 50 έως και 60%», επεσήμανε ο κ. Μακρής, ο οποίος ανέφερε πως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή τέτοιο Ιατρείο λειτουργεί μόνο στην Καλαμάτα και φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

 

ΠΑΣΧΕΙ ΤΟ 13%  ΤΩΝ  ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ  ΑΠΟ  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Η διοργάνωση της σημαντική αυτής δράσης ανήκε ως πρωτοβουλία στο Σύλλογο Διαβητικών «Η Γλυκιά Μεσσηνία» και διεξήχθη με τη συμβολή και τη στήριξη του δήμου Μεσσήνης, του Ερυθρού Σταυρού και του Διαβητολογικού Ιατρείου, όπως ανέφερε η επισκέπτρια υγείας Αδαμαντία Σπανού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθανασία Καρούνου στάθηκε στις διαστάσεις που έχει λάβει η συγκεκριμένη νόσος στη χώρα μας και ειδικά στη Μεσσηνία. «Θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες είτε έχουν διαβήτη είτε δεν έχουν, γι’ αυτήν την μεγάλη μάστιγα. Ήδη στην Ελλάδα, μετά από δική μας ενέργεια, διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των διαβητικών έχει φτάσει σε 1.258.911 διαγνωσμένους, φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι γενικά, όταν λέμε πως πίσω από έναν διαγνωσμένο διαβητικό, βρίσκεται ένας ακόμη που δεν το γνωρίζει», ανέφερε η κα Καρούνου που χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη κινητοποίησης όλων και ειδικά της οργανωμένης πολιτείας. «Πρέπει να προλάβουμε αυτή τη μάστιγα, η οποία εξελίσσεται ραγδαία. Μετά από λίγα χρόνια θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα παγκόσμια. Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι έχουμε ξεπεράσει το 10% που συνήθως λέγεται ότι το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας έχει διαβήτη, έχουμε φτάσει ήδη στο 12%, με την ανάγκη για περαιτέρω κινητοποίηση επιτακτική», δήλωσε η πρόεδρος των διαβητικών του νομού, ενώ στην εκδήλωση και την αθρόα συμμετοχή, στάθηκε και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Τάσος Τσερπές ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία. «Ο δήμος μας κινητοποιήθηκε στο πλαίσιο ης παγκόσμια ημέρας, προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο με δωρεάν μετρήσεις στο πλαίσιο της πρόληψης, ενώ υλοποιεί και άλλες, πολλές δράσεις που αυτό το διάστημα που αφορούν στον μητρικό θηλασμό, στις ανάγκες του «Χαμόγελου  του Παιδιού», τα εμβόλια και τη χρήση αντιβιοτικών», ανέφερε ο κ,. Τσερπές.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply