ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν μετρήσεις και ενημέρωση για τη «σιωπηλή» νόσο της οστεοπόρωσης από τον δήμο Μεσσήνης

0

 

Ανησυχητικά, φαίνεται πως αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που έχουν οστεοπενία και θα αποτελέσουν μια γενιά οστεοπορωτικών ασθενών αύριο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες των εδικών. Η αιτία είναι η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, στοιχείο που δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες ακόμη και για ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής όπως είναι το γάλα. Τα στατιστικά στοιχεία άλλωστε, δείχνουν την δραματική αύξηση των κρουσμάτων καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες, και κυρίως καταγμάτων του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης, του πήχη και του καρπού. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης μέχρι το 2050 αναμένεται παγκόσμια αύξηση των καταγμάτων ισχίου στους άνδρες κατά 310% και στις γυναίκες κατά 240%.  Η σιωπηλή αυτή επιδημία που σύμφωνα με στοιχεία του IOF εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα και φαίνεται να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο από άλλες μάστιγες της εποχής μας (όπως ο καρκίνος του μαστού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.α.), συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ αργά και αφού έχει προκύψει κάποιο κάταγμα. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης και το ΚΕΑΔΗΜ διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την Οστεοπόρωση η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε για να ακούσει τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη, και τη διατροφή.

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι προχώρησαν και σε δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε πάνω από 180 άτομα. Καλεσμένοι μεταξύ άλλων η χειρουργός ορθοπεδικός Σταυρούλα Δερλελάκου και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στον κόσμο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση άνοιξε, η υπεύθυνη εκδηλώσεων του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα Ελένη Λιόντου, η οποία παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Σύλλογος για την Ελλάδα, το πολύπλευρο έργο του καθώς και την κατάκτηση του πρώτου βραβείου από τον Σύλλογό, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το 2013.

Οι εξειδικευμένοι γιατροί εξήγησαν αναλυτικά στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση, ποιους αφορά και έδωσαν πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται και ως “σιωπηλή νόσος”, γιατί η οστική απώλεια προηγείται και εξελίσσεται αθόρυβα χρόνια πριν την  τελική διαμόρφωση  εκείνης της διαταραχής της ποιότητας του οστού που θα οδηγήσει το κόκαλο στα όρια του καταγματικού κινδύνου.

 

Leave a Reply