ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Νίκας: «Δεν είμαι πολιτικός και δεν θέλω να ιππεύω στον σβέρκο κανενός»!

0

Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ «ΕΦΑΓΑΝ» ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΗΝ πρόθεσή του να αναλάβει την όποια ευθύνη του αναλογεί, δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, τον οποίο κέρδισε τελικά η Ελευσίνα. 

Ο δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το κακό δεν έχει… πατεράδες, όπως οι νίκες και το καλό, «εγώ πάντα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου με θάρρος», δήλωσε ο κ. Νίκας ο οποίος ξεκαθάρισε πως στο καλλιτεχνικό μέρος της υποψηφιότητας, δεν είχε καμιά εμπλοκή, ως όφειλε αφού ήταν ένα εξειδικευμένο κομμάτι. Δήλωσε φυσικά την απόλυτη ικανοποίησή του από τον τρόπο με τον οποίοι χειρίστηκε η επιτροπή το όλο θέμα και επεσήμανε πως οι προϋποθέσεις ήταν και πολιτικές και οικονομικές επίσης.
Αναφορικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται για το πολιτικό κόστος που μπορεί να επωμιστεί προσωπικά, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν είναι πολιτικός και πως είναι πάρα πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, καθώς η δημοτική αρχή, βρίσκεται στο μέσο της θητείας της. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, ούτε σκέφτομαι όπως σκέφτονται οι πολιτικοί και αυτό ίσως αποτελεί ελάττωμα, λέω με θάρρος τη γνώμη μου, προσπαθώ να πράξω όσα υπόσχομαι, δεν με ενδιαφέρει το μέλλον.  Όπως με θάρρος μπήκα το 2006 και είπα τη γνώμη μου και εισακούστηκα από τον κόσμο, έτσι αφουγκραζόμενος τον κόσμο, όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα, θα κάνω το ένα ή το άλλο. Είναι βέβαιο ότι κανένας δεν μπορεί να με υποχρεώσει για το τι θα κάνω το 2018. Έχουμε τη μισή θητεία μας ακόμη, θα καλέσω τους συνεργάτες μου και είναι πάρα πολλοί στα χωριά και την πόλη, θα τους ενημερώσω πρώτους για την πορεία μου, θα καταθέσω τις σκέψεις μου και θα ενημερωθούν πρώτοι αυτοί. Είμαι ευγνώμων στον καλαματιανό λαό, ακόμη και μια θητεία να είχα, απολύτως ευγνώμων, για όσα μου έδωσε και από χαρακτήρα δεν θέλω να ιππεύω στο σβέρκο κανενός, ούτε παρακαλώ κανέναν για οτιδήποτε, όταν θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος θα μιλήσω πολιτικά», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε κατηγορηματικά πως «όποιος πιστεύει ότι από τώρα πρέπει να τρωγόμαστε για την επόμενη ημέρα του 2019… να ξέρει πως ο πολιτικός χρόνος, είναι εξαιρετικά πυκνός. Θα αλλάξουν κυβερνήσεις, θα έρθουν τα πάνω κάτω».

ΚΑΤΑΒΑΛΑΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφού αναφέρθηκε στον οργανωμένο αγώνα που δόθηκε από το 2011, οπότε και τέθηκε ο πολύ σημαντικός στόχος, της διεκδίκησης για την πόλη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, υπενθύμισε πως η υποψηφιότητα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ξεπέρασε μεγάλες πόλεις, πολύ μεγαλύτερες από την Καλαμάτα, όπως ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Γιάννενα που δεν κατόρθωσαν να περάσουν καν στην τελική φάση. «Στην τελική φάση, φτάσαμε στη βρύση και δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να είμαστε εμείς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Καλαματιανό λαό και όλους τους φίλους μας που παρακολούθησαν αυτή την προσπάθεια, πως κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να είμαστε εμείς Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021. Θα μπορούσαμε, ασφαλώς, μετά την πρόκριση στον τελικό γύρο, αφού και τα χρήματα ήταν πάρα πολλά, να ατονίσουν οι ενέργειές μας και να πούμε: «Πολιτικά, πετύχαμε το στόχο μας να περάσουμε στην τελική φάση, όταν άλλοι δεν το κατόρθωσαν». Συνεχίσαμε, όμως, την προσπάθεια και οι προϋποθέσεις που έκριναν το αποτέλεσμα, κατά την άποψή μας, ήταν τρεις», ανέφερε ο κ. Νίκας, αναλύοντάς τες:

  • «Η πρώτη ήταν οικονομική. Γι’ αυτό τον αγώνα έπρεπε να υπάρχουν χρήματα και, βεβαίως, πολύ περισσότερα πρέπει να υπάρξουν αν είσαι Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Το 60% των χρημάτων που απαιτήθηκε, το οποίο άγγιξε τις 550.000 ευρώ, καταβλήθηκε από ιδιώτες, από επιχειρηματίες και τους ευχαριστώ δημόσια, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, την οικογένεια Καρέλια, τον εφοπλιστή κ. Αρνόκουρο, τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο και κάποιους άλλους με μικρότερα ποσά. Σε όλους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνδρομή τους, διότι διαφορετικά θα ήμασταν υποχρεωμένοι τα χρήματα αυτά να τα καταβάλουμε από το δημοτικό ταμείο.
  • Η δεύτερη προϋπόθεση, ήταν η πολιτική. Έπρεπε να υπάρξουν στηρίγματα για αυτό. Θυμάμαι πολύ καλά όταν πριν από 2 μήνες μου τηλεφώνησε στέλεχος του Kalamata21 από το εξωτερικό, ζητώντας βοήθεια σε αυτόν τον τομέα. Παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν ντόπιες πολιτικές δυνάμεις, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό βάρος του συγκροτήματος των Αθηνών, του Δήμου των Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά – ο τελευταίος πήρε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – όλα αυτά μέτρησαν εξαιρετικά για την Ελευσίνα», επεσήμανε ο κ. Νίκας εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τη άποψη ότι η επιλογή ήταν Αθηνοκεντρική.
  • Τρίτη προϋπόθεση που αποδείχθηκε τελικά πως ήταν κατά σειρά, η καλλιτεχνική. «Το τρίτο είναι η καλλιτεχνική προϋπόθεση, την οποία θα μου επιτρέψετε να μην κρίνω. Καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είδα την προσπάθεια των στελεχών και των εθελοντών σε οργανωτικό επίπεδο. Θα δοθεί ο φάκελος με την καλλιτεχνική μας πρόταση στη δημοσιότητα, την Πέμπτη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, ώστε να κρίνει καθένας που γνωρίζει περί τα καλλιτεχνικά, αλλά και ο απλός συνδημότης, τη σοβαρότητα του φακέλου της υποψηφιότητας», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε πως «φτάσαμε σε έναν τελικό, μετά από δύσκολο αγώνα και δεν είναι δεδομένο, όταν φτάνεις σε έναν τελικό, ότι δεν κερδίζεις πάντοτε».

ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΝ«ΑΡΝΗΤΙΚΗ» ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ’21

Ο Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πικρία του, αφού μίλησε για τις πολιτικές προϋποθέσεις, της Αθηνοκεντρικής επιλογής. «Υπάρχει πικρία αναφορικά με την Αττική, δηλαδή ένας νομός να παίρνει για δεύτερη φορά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Κατανοούμε και τα άλλα συμφέροντα, αλλά δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε Αθηνοκεντρικά». Μιλάμε για τη μισή Ελλάδα, η οποία κατοικεί στην Αττική», ανέφερε ο δήμαρχος ο οποίος στάθηκε και στον αρνητικό ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε τελικά στη λήψη της απόφαση το γεγονός ότι το 2021 η Καλαμάτα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. «Ερωτηθήκαμε τρεις φορές όσον αφορά στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από το 1821 και υπήρξε επιμονή στην “εθνικιστική” διάσταση του θέματος. Απάντησα και απαντήσαμε όλοι ότι το 2021 για μας σημαίνει διακόσια χρόνια από την Απελευθέρωση. Σημαίνει διακόσια χρόνια μιας Επανάστασης, η οποία εκτός από την Απελευθέρωση ήταν επανάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Ήταν μία Επανάσταση, η οποία δημιούργησε το μεγάλο κίνημα της αλληλεγγύης, το κίνημα του Φιλελληνισμού της Ευρώπης. Εξήγησα ότι εγώ μένω στην οδό Μαιζώνος και δίπλα είναι η οδός Βύρωνος και άλλοι δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, οι οποίοι φέρουν τα ονόματα σπουδαίων Ευρωπαίων, που βοήθησαν τότε, συνεπαρμένοι από τους στόχους και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης. Υπήρξε, όμως, πράγματι πολύ μεγάλος προβληματισμός στην επιτροπή και για την Τουρκία και για την ενδεχόμενη “εθνικιστική” διάσταση του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Εμείς, όμως, έχουμε υποχρέωση να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού με τον τρόπο που πρέπει, σε μία πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση», δήλωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος καταληκτικά τόνισε πως «στον αγώνα αυτό υπήρξε ένα πολιτιστικό κεκτημένο, η κινητοποίηση, οι καταγραφές και οι προτάσεις. Εγώ διαβεβαιώνω ότι αυτό το κεκτημένο θα το κρατήσουμε ως πολύτιμο στοιχείο, θα το αξιοποιήσουμε και θα διαπιστώσουν οι πολίτες, άμεσα, μία συνεχή ένταση όσον αφορά στα πολιτιστικά ζητήματα και στις εκδηλώσεις.
Εκτός από τους χορηγούς ευχαριστώ και τους εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι βοήθησαν σε αυτή την ευγενική προσπάθεια. Ο αγώνας είναι βέβαιο ότι δε θα πάει χαμένος. Υπάρχουν καρποί και θα τους αξιοποιήσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

 

 

 

 

Leave a Reply